joi, 13 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Sculptura monumentală a viitorului Cetățean de Onoare, Dumitru Șerban – readusă în atenția Aradului | Foto

  de Tomck@t | 17 august 2021, 5:22 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  Sculptorul Dumitru Șerban – președintele filialei Arad a Uniunii Artiștilor Plastici – se numără în acest an printre cele trei personalități propuse pentru titlul de Cetățean de Onoare al Aradului, alături de scriitorul Vasile Dan și dirijorul Dorin Frandeș. Era cumva de la sine înțeles, astfel, ca lucrările de artă monumentală ale sculptorului să fie readuse în conștiința publică, marcând printr-o expoziție la Galeria Delta chiar începutul Zilelor Aradului.

  Am spus „readuse” în atenția arădenilor, deoarece operele expuse nu sunt tocmai noi, ele fac parte dintr-un proiect ambițios mai vechi, care nu s-a materializat nici în ziua de azi, cu excepția monumentului din lemn, expus de ani de zile în fața galeriei de artă. Mai exact, Dumitru Șerban a propus o serie de monumente urbane din lemn, gândite pentru a fi amplasate în diferite spații publice din municipiul Arad, atât centrale, cât și periferice, ori în Cetatea Aradului. Expoziția de luni seara din Galeria Delta asta a însemnat, de fapt, câteva „mostre”, viziuni ilustrate prin Photoshop, despre ce ar putea sculpta și dărui Aradului Dumitru Șerban. O parte din lucrările gata făcute au mai fost expuse în trecut, de altfel, atât la Galeria Delta, cât și la Teba.

  La ultima expoziție a fost prezent și primarul Aradului, Călin Bibarț, rămâne așadar de văzut și de urmărit dacă acesta va lua sau nu în serios propunerea lui Dumitru Șerban.

  Dumitru Șerban s-a specializat pe sculptură la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București – promoția 1977 și a avut de atunci o serie de expoziții personale și de grup, a participat cu operele sale la numeroase saloane și simpozioane, atât naționale, cât și internaționale, printre care menționăm Toulon – Franța, Utrecht – Olanda, Aswan – Egipt, Beratzhaussen – Germania, Zrenynin – Iugoslavia, Budapesta, Pecs, Szeged, Gyula sau Nyiregyhaza – Ungaria.

  De-a lungul anilor a fost distins cu numeroase premii. În anul 1987 a primit Medalia de Aur la Expoziția „Dantesca” din Ravenna – Italia, în 1995 a fost câștigătorul concursului de Artă Monumentală de la Kaiserslautern – Germania, în anul 2000 a primit Trofeul pentru sculptură oferit de Ministerul Culturii din Egipt și Premiul I, respectiv Premiul publicului la Simpozionul Internațional de Sculptură Le Pradet – Franța. De asemenea, artistul arădean se poate lăuda și cu Premiul Special al UAP România (1998), Marele Premiu pentru Sculptură (1999), Marele Premiu pentru Sculptură Monumentală (2000), Premiul Tineretului pentru Sculptură (în anii 1979, 1980, 1982 și 1985) și Premiul de excelență al Consiliului Județean Arad (2005).

  În anul 2009, el a mai fost distins cu Titlul de Excelență din partea Primăriei Arad pentru creaţie artistică şi promovarea artei plastice arădene, iar la începutul anului 2020 a fost decorat de Președintele Klaus Iohannis cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.