Scriitorul arădean Gheorghe Schwartz, laureatul Premiului Național „Ion Creangă“
Scriitorul Gheorghe Schwartz este câștigătorul Premiului Național pentru proză „Ion Creangă“ în acest an. Distincția i-a fost acordată la Gala Premiului Naţional pentru proză „Ion Creangă”, Opera omnia, ediţia a VI-a, desfășurată zilele trecute la Piatra Neamț, scrie Cotidianul.
„Si eu sunt foarte onorat pentru Premiul National de proza opera omnia Ion Creanga, editia a VI-a, unde le urmez lui D.R.Popescu, Nicolae Breban, Eugen Uricaru, Dan Stanca si Gabriela Adamesteanu. Oficialitatile Nemtene omagiu pentru cum sprijina culturs si traditiile!”, a scris pe Facebook, ieri, Gheorghe Schwartz.
La această ediţie, ca preşedinte al juriului a fost desemnat scriitorul şi criticul literar Ioan Holban. În procesul de jurizare au mai fost implicaţi scriitorii şi criticii literari Emanuela Ilie, Mircea A. Diaconu, Constantin Dram, Adrian Dinu Rachieru, Theodor Codreanu și Cristian Livescu.
Lista nominalizaţilor Premiului Naţional pentru proză „Ion Creangă”, la ediţia a VI-a, i-a cuprins, în ordine alfabetică, pe Ştefan Agopian, Radu Aldulescu, Val Butnaru, Petru Cimpoeşu, Nichita Danilov, Gellu Dorian, Doina Ruşti și Gheorghe Schwartz.
Un moment important al Galei l-a constituit prelegerea intitulată „Ion Creangă, scriitor universal, sărbătorit anual la el acasă” susţinută de criticul şi istoricul literar Nicolae Scurtu.
De asemenea, evenimentul a mai cuprins şi decernarea, în mod public, a titlului de Cetăţean de onoare al oraşului Târgu Neamţ laureatei ediţiei precedente a Premiului, scriitoarea Gabriela Adameşteanu.
Prozator, publicist, profesor universitar și colaborator al ziarului Cotidianul, Gheorghe Schwartz s-a născut la 16 septembrie 1945, în Lugoj. Studii: şcoala primară, gimnaziul şi liceul la Lugoj, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie-Filozofie (1963-1968). Doctor în filosofie (2000). Este membru al Uniunii Scriitorilor din 1976, iar din 1990 face parte din Consiliul de conducere.
Comentariile portalului
Este amuzant cum se țepuiesc ăștia! Ei între ei. Acuma va fi și mai multă armonie in sânul filialei. Și mai aflăm că "centralii" știu mai bine, decâ (...)
Cerșitul și sărăcia sunt încurajate și susținute dă politicieni.
Pai atunci, luati-i de pe străzi și aveți grijă de ei, sa nu mai ajungă sa cerșească. Sau mai bine, ati colabora toate instituțiile abilitate sa (...)