miercuri, 19 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Scăpăm de întreruperile de curent? Fosta Enel a inițiat o licitație pentru cabluri și conductoare

  de Special Arad | 16 mai 2024, 4:53 PM | Naţional

  0

  Cele trei companii Rețele Electrice au inițiat o licitație publică pe platforma SEAP, în valoare maximă cumulată de circa 190 milioane lei (fără TVA), pentru achiziția de cabluri electrice, de medie și joasă tensiune, precum și conductoare, astfel încât să își poată desfășura proiectele de modernizare si mentenanță a rețelei, cu scopul de a o transforma într-o rețea mai rezilientă și mai fiabilă. Unul dintre criteriile pentru evaluarea ofertelor este factorul de sustenabilitate.

  Citește și: Mediul rural, ținut în întuneric. Întreruperile de curent, „obișnuința” de la țară, pentru care arădenii pot cere despăgubiri!

  „Prin această licitație pentru achiziționarea de cabluri de joasă și medie tensiune, precum și conductoare, urmărim să consolidăm reziliența rețelei noastre de energie electrică în fața provocărilor generate de schimbările climatice. Investițiile în modernizarea rețelei nu sunt doar o prioritate, ci și o manifestare a angajamentului nostru față de comunitățile din care facem parte.

  Preocuparea noastră principală este sprijinirea acestor comunități, asigurându-le accesul la o sursă de energie electrică fiabilă și durabilă, esențială pentru prosperitatea și dezvoltarea lor continuă”, a declarat Mihai Pește, Director General al companiilor Rețele Electrice.

  Astfel, Rețele Electrice Muntenia, Rețele Electrice Dobrogea și Rețele Electrice Banat achiziționează cabluri de joasă tensiune, de mai multe tipuri, având o lungime totală de minim 1.500 km și o lungime totală maximă de peste 3022 km, cabluri de medie tensiune cu o lungime totală de minim 498 km și ajungând la un maxim de 996 km liniari si conductoare cu o lungime totală de minim 795 km și ajungând la un maxim de 1590 km liniari. Aceste materiale vor fi folosite pentru modernizarea infrastructurii de rețele electrice, în vederea creșterii fiabilității acesteia.

  Pentru a oferi o perspectivă asupra acestor cantităților de materiale ce vor fi achiziționate, lungimea minimă de cabluri de joasă tensiune este similară cu lungimea fluviului Dunărea, de la izvoare până la intrarea în România, iar lungimea totală maximă de cabluri de joasă tensiune este echivalentă cu aproximativ 28.781 de lungimi de teren de fotbal.

  În ceea ce privește cablurile de medie tensiune, lungimea minimă este similară cu distanța unei curse de ciclism de la București la Timișoara, în timp ce cantitatea maximă ce ar putea fi achiziționată poate fi comparată cu de 5 ori lungimea autostrăzii A2 între București și Constanța.

  Unul dintre criteriile de selecție, din caietul de sarcini, este factorul de sustenabilitate, subliniind încă o dată angajamentul companiei de a proteja mediul înconjurător. Astfel, ofertanții care pot aduce materialele  ambalate prietenos cu mediul, pot primi puncte în plus, pe baza grilei de evaluare.

  Contractul va avea o perioada de valabilitate de  maxim 3 ani. Ofertele pot fi transmise până pe 18.06. 2024.

  Companiile Rețele Electrice operează rețele cu o lungime totală de circa 134.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție, și dezvoltă un program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, siguranța și performanța rețelelor și implementarea locală a standardelor de mediu ale grupului PPC. Rețelele electrice operate de către cele trei companii Rețele Electrice numără 289 de stații de transformare și peste 25.000 de posturi de transformare.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.