luni, 22 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Scandalul invitațiilor la Eurovision continuă. Falcă ne-a făcut mincinoși, motivând că „e o problemă de interpretare”. Cumva, toate invitațiile au ajuns vineri la el pe masă

  de Tomck@t, Raluca Medeleanu | 8 februarie 2019, 4:26 PM | Dezvăluiri | Știri Arad | Topic special

  4

  La conferința de presă de astăzi, organizatorii concursului Eurovision – a doua semifinală, de la Arad – alături de primarul Gheorghe Falcă și vicepreședintele CJA Sergiu Bîlcea, au prezentat ultimele detalii dinaintea evenimentului care va avea loc duminică, la Sala Sporturilor „Victoria” (Polivalentă). Am profitat de ocazie pentru a face lumină asupra debandadei care s-a produs în ultimele zile în ceea ce privește accesul arădenilor la acest eveniment.

  Menționăm încă de la început că nu ne-a deranjat accesul limitat, fiind de la sine înțeles că un astfel de eveniment este dedicat în primul rând emisiunii televizate, ci ne-a deranjat atât pe noi, cât mai ales pe arădenii care și-au exprimat dorința de a participa, modul în care autoritățile locale au gestionat „partea” lor din organizare. Ne punem următoarea întrebare: nu era mai simplu ca încă de la început să se explice clar, eventual printr-un comunicat de presă, că invitațiile sunt împărțite doar apropiaților concurenților și unor parteneri instituționali arădeni (cum ar fi CCJA, CMCA, CJA, ISU, IPJ, ISJ etc.), respectiv printr-un concurs online? Ei bine, co-organizatorii arădeni au considerat mai ușor să vină cu replica: „toți arădenii sunt bineveniți”, lucru subliniat și miercuri de către directoarea Centrului Municipal de Cultură Arad, când ne declara, cităm: „invitațiile se ridică joi de la sediul CMCA”, afirmație distribuită pe Facebook chiar și de CJA și de CCJA (vezi foto, jos), dar ulterior ștearsă, căci mai apoi niciun arădean care a călcat pragul CMCA nu a mai primit vreo invitație, sub pretextul că „nu mai sunt”.

  postare fb cja eurovision postare fb ccja eurovision

  Ei bine, Falcă a schimbat astăzi complet placa. Ne-a făcut indirect, de față cu toată presa și cu organizatorii principali ai Eurovision, mincinoși, insistând că nimeni nu a afirmat vreodată că invitațiile ar fi putut fi ridicate de la CMCA, arătând drept „dovadă” un plic gros în care spunea că sunt toate invitațiile existente. Dorind să înțelegem exact câte invitații au fost pregătite în total pentru Eurovision, Andrei Boroșovici (director TVR Timișoara) nu ne-a oferit un număr, estimând doar că prin intermediul concursului online s-au oferit peste 300, alte sute (peste jumătate din total) au fost oferite concurenților pentru a le da mai departe la cine doresc aceștia, iar restul din totalul de 1241 locuri, cât are capacitate sala, sunt „pentru arădeni”. Dar când și unde au fost date acestea? Nu prea am fost lămuriți. Astăzi, Falcă insista că nu s-a dat niciuna, căci toate sunt la el, pe când Andrei Boroșovici afirma – tot astăzi – că s-au dat invitații, la intrarea Sălii Polivalente, oamenilor care s-au dus să întrebe acolo direct organizatorii. Pe de altă parte, alaltăieri, Daniela Andreica ne declara oficial că ele se ridică de la sediul CMCA, apoi ieri zicea că toate invitațiile au fost date prin concurs, iar cele puține pe care le mai aveau la sediu (câte?, n.red.) s-au epuizat la primele ore ale dimineții.

  Veți spune că facem caz mare din nimic. Că, oricum, concursul se vede în direct la TV și că suntem doar puși pe cârcoteli, că am vrea astfel doar să punem bețe în roate Eurovisionului. Vă contrazicem! E o chestiune de principiu. Indiferent de care eveniment vorbim, e vorba de modul profesionist, transparent, prin care cetățenii doritori de a participa (și nu sunt puțini!) să fie informați din timp dacă pot sau nu să participe. Nu avem nimic împotriva organizării concursului Eurovision la Arad, ci dorim, ca în orice țară civilizată, să nu se facă discriminări.

  Rugat fiind să-și pronunțe părerea în legătură cu distribuirea preferențială a celorlalte invitații destinate publicului larg (din sursele noastre, gestionată de Geanina Pistru, membru PNL Arad), Andrei Boroșovici a zis că: „Noi chiar dacă stăm la această masă și suntem acum parteneri, pe viitor nu înseamnă că dacă unii parteneri greșesc, nu îi amendăm. Dar pot să vă spun doar că aceste invitații… că practic vreți să ajungeți la concluzia că anumite invitații cum s-au dat dacă s-au dat, parcă aşa ceva… ”.

  Am insistat, menționând că am primit numeroase telefoane la redacție, prin care arădenii se plângeau că la sediul CMCA li s-a spus că nu mai sunt invitații. Acesta ne-a întors-o cum că:

  „Ca să vă răspund la întrebare, nu 1241 de arădeni vor fi în sală? Faptul că nu e vecinul, ci e vecinul, nu e tot arădean?! Faptul că nu e domnul, ci e domnul (arătând spre două persoane diferite din sală, la nimereală – n. red.), nu e tot arădean în sală?”, ne-a răspuns întrebându-ne Andrei Boroșovici.

  „Să înțeleg că nu e problemă că au fost puși pe drumuri degeaba foarte mulți oameni?”, am întrebat.

  Moment în care a intervenit în discuție Gheorghe Falcă: „Cine i-a pus pe drumuri? Cine v-a spus?”.

  „A fost o declarație oficială de presă prin care ni s-a spus că arădenii pot ridica aceste invitații, joi, de la sediul CMCA, iar acest lucru nu s-a întâmplat. Doamna Andreica ne-a declarat asta, miercuri”.

  „Haideți să lămurim un lucru. Pentru că e un eveniment important. Nu poate declara nici doamna Andreica, nici măcar eu, pentru că este un show organizat de Televiziunea Română. Ieri, TVR a adus invitațiile. Este un show pentru public, ați auzit declarația, este un show pentru televiziune, care televiziunea ne facilitează niște invitații. Am auzit că ați făcut niște afirmații de un anumit membru PNL care ar fi dat invitațiile. Ar fi bine să puteți susține, pentru că aici sunt toate invitațiile (ridică plicul, n.red). Aici sunt. Toate invitațiile municipiului Arad. Aceste invitații se repartizează conform acestei liste: ISU, partenerii cu care am lucrat, Poliție, Învățământ, dumneavoastră ca presă, 42 de invitații… Ați primit invitațiile? Nu. O să primiți acum, când se termină procedura respectivă. Aveți o informație greșită și răutăcioasă și nu se pot împărți invitațiile…”, ne-a spus Falcă.

  „Să înțeleg că a fost o problemă de comunicare?”, l-am întrebat.

  „E o problemă de interpretare. Nu știu acum dacă doamna Andreica a dat aceste declarații să vină lumea, dar acum ce să fac?”, ne-a răspuns Falcă.

  „Avem această declarație…”, am insistat.

  „Atunci este o declarație greșită și interpretabilă. Mai ales că am înțeles că ieri a fost o singură persoană la sediu (CMCA, n.red.)”. 

  Cam acesta a fost dialogul purtat în legătură cu invitațiile „pierdute”, de parcă tot ce v-am prezentat vouă, cititorilor, ar fi fost o minciună scornită de noi, din lipsă de altă ocupație, iar ei, pe de o parte, au făcut totul clar, ca la carte, pentru că își doresc „ca omul chiar să fie interesat de acest spectacol”, iar pe de altă parte Falcă ne-a spus că „dacă a fost greșeală de comunicare, trebuie să fie iertată”.

  În loc de încheiere, vrem să împărtășim cu dumneavostră o ultimă informație de culise, venită chiar înaintea conferinței cu discuțiile de mai sus. Doamna Andreica, director CMCA, s-a simțit mai mult decât lezată pentru apariția articolului nostru de ieri, în care prezentam înregistrări cu camera ascunsă și ne-a dat de înțeles că dacă nu ștergem articolul (lucru care nu se va întâmpla), ne va da în judecată.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Dl. primar Falca nu va suparati pe noi aradenii din a caror impozite platiti spectacole si va laudati dar a-ti fost cumva la spectacolul marelui maestru Florin Piersic ? In timp ce noi oamenii simpli am asteptat mai bine de doua ore in frig sa intram iar cand ne-a fost permis accesul pe o jumatate de usa surpriza cea mare a fost ca aproape nu am mai avut loc in sala decat la etajele superioareintrucat tot parterul si lojele au fost ocupate de membrii si simpatizantii PDL, pardon PNL impreuna cum bine sa mai spus cu mamica, taticu, soacra si eventual un vecin acestia intrand prin spate doar aveau invitatii cat despre restul prea bine stiuta poveste ca n-au sosit sau cereti pe internet. Va multumesc si va doresc multa sanatate asa cum vi-au dorit si acei simpli oameni care sunt buni doar la vot.

   +14 voturi
   +1
   -1
  2. Intrebnpt cine jurist nu se poate da in judecata primaria pe acest subiect sunt bani publici cred ca daca se face o plangere penala pt trafic de influenta sunt sanse sa se castige eu sunt dispus sa fac o plangere sunt sigur ca s a facut manarii de catre pdl pnl si falca!!cine se pricepe!!??andreica aia nu poate fii data in judecata de catre mihe ca si contribuabil!!??

   +9 voturi
   +1
   -1
  3. Nesimțirea si nerușinarea continuă a marelui Grof Falca ,după ce a invitat la Eurovision doar membri PNL si a folosit 100.000 de euro din bani aradenilor ,aradeni neavand acc3s nici macar sa cumpere un bilet la eveniment ,marele Grof Falca mai da o lovitură de care multi nu stiu ,activandusi soția dna.Ela Falca va prelua proiectul din Via Carmina si va executa sens giratoriu pt ce ?,pt ca fara dn Grof Falca nu poti misca un cui în acest oraș ca el sa nu câștige ceva ce cauta Falca peste Primarul de la Vladimirescu nu stim inca un singur lucru stim are nevoie de bani ,a vazut scandalul in presa iar din zvonuri doar Ela Falca are pile la CNADNR sa rezolve problemele ,deci după spalatoriile primite șpagă La Fântâna,si clădiri prin arad urmează comunele din apropiere sa se achite fata de marele Grof Falca, iar cu Eurovision speram ca se va auto sesiza curtea de conturi

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.