marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Update Scandal la o policlinica de la UTA, între medic și un pacient bolnav cu Covid: „Vă pun scotch pe gură dacă nu tăceți!” (Înregistrare video)

  de Mihai Todoca | 24 februarie 2022, 11:30 AM | Telefonul cititorului | Topic special

  9

  Nu e un secret că pandemia și starea de alertă a afectat viețile tuturor și a întins nervii la maxim. Deciziile luate de către stat, măsurile economice și în general situația în care ne aflăm, reprezintă un cocktail perfect responsabil de degradarea unor relații. Fie ele că sunt relații sociale sau profesionale, multe au avut de suferit.

  Asta ne spune Carmen Nădăban, o arădeancă de 27 de ani care va trebui să-și caute un alt medic de familie după ce s-a certat cu cel pe care l-a avut până „azi”, doctorul Aida Moldovan .

  Carmen ne spune că ea este de mai mulți ani la această doctoriță și, până acum, nu a avut nici o problemă, ba mai mult aceasta s-a arătat tot timpul disponibilă în îngrijirea pacienților. Cum s-a ajuns de la o stare de normalitate până la „vorbele grele” de azi, ne-a spus chiar Carmen Nădăban: „Aseară am făcut două teste pentru coronavirus pentru că nu ne simțeam bine, eu și copilul meu de 7 ani. Eu am ieșit pozitivă, iar copilul negativ. Am sunat la 112, iar de acolo mi s-a spus că trebuie să iau legătura cu medicul de familie, deoarece doar el poate trimite o salvare după noi. Am sunat-o pe doamna Moldovan la opt seara. Nu mi-a răspuns. Apoi i-am trimis mesaj, dar nici la acela nu mi-a răspuns. Nu știam ce să fac. Dimineața am primit un mesaj de la ea în care îmi spunea să o sun. Am sunat-o, dar mai mult m-a certat întrebându-mă dacă eu cred că ea lucrează tură de noapte. Eu nu mai știam ce să îi zic, i-am spus că mi-a făcut copilul febră 40 și nu știam ce să fac. După care mi-a închis telefonul în nas. Ulterior am primit un mesaj de la ea în care îmi spunea să îmi caut un alt medic de familie. Bineînțeles că m-am dus la Policlinica AS unde e doamna să vorbesc cu ea. Nu mi s-a părut normal cum a procedat!”.

  Însă, din păcate, relatarea lui Carmen nu se oprește la ceea ce ne-a spus mai sus. Cum spunea chiar ea, și-a luat copilul de mână și s-a dus la Policlinica AS unde a dat drumul la înregistrare, folosind camera de filmat a telefonului mobil, presimținând probabil ceva. Ei bine, iată dialogul:

  Mai sunt multe de spus. Pentru mulți, nu. Noi o să spunem că știm că există un protocol pe care doctorul AIda Moldovan nu l-a respectat, nu l-a urmat, chiar dacă a fost o oră târzie pentru a mai lucra. Chiar dacă poate discuția nu păstrat o oarecare diligență din partea tuturor, protocolul trebuia respectat. Da a fost după ora 20. Se mai întâmplă și așa ceva. Ce să facă femeia? Să sune virusul și să-i spună să vină înainte de cină? Poate tonul pacientului nu a fost în regulă. Da, într-adevăr, nu așa se vorbește la un cabinet medical oricât ai fi de nervos… pentru că și medicii au limitele lor, fiindcă nu sunt zei. Mai ales în această perioadă. Dar, totuși, de unde a plecat tot scandalul?

  Explicația medicului Aida Moldovan

  Am luat legătura și cu doamna doctor care ne-a spus că:

  „Într-adevăr pacienta a sunat seara , dar a sunat pe telefonul de serviciu. Acela rămâne la cabinet, vă dați seama că nu lucrez seara. Nu înțeleg de ce a trebuit să procedeze așa doamna. Eu , în afara programului, nu pot să solicit salvarea. A venit dimineața, a făcut circ aici, dar apoi s-a potolit. I-am făcut testele aici la cabinet, gratuit, și au ieșit pozitiv. Am sunat apoi să văd cum se simt, iar acum va veni și soțul ei să se testeze. I-am spus apoi să-și caute alt medic de familie. Eu consider că am greșit cu nimic”.

  Dreptatea? Cu ea cum rămâne? Cum se împarte?

  Am luat legătura și cu șeful DSP, să înțelegem totuși dacă s-ar fi putut evita această situație, de neînțeles atât pentru pacient cât și pentru doamna doctor, ambele părți ajungând la aceeași concluzie: „Nu înțeleg de ce s-a ajuns aici”.

  „Există o procedură, clar! Situația se putea evita, desigur. Probabil că operatorul 112, în urma discuției cu pacientul, a considerat că nu este o urgență și de aceea l-a îndrumat către medicul de familie. Acesta, bineînțeles, lua decizia ca în timpul orelor de program va face solicitările. Din nefericire am ajuns să ne războim și în proceduri, nu doar cu pandemia. Toată situația putea fi evitată ”, a conchis directorul DSP Arad Horea Timiș

   
  UPDATE: Care este poziția Policlinicii
  Prin prezenta, dorim să aducem câteva precizări ca urmare a articolului publicat de dumneavoastră în data de 24 februarie 2022, cu titlul Scandal la Policlinica AS de la UTA, între medic și un pacient bolnav cu Covid: „Vă pun scotch pe gură dacă nu tăceți!” (Înregistrare video).
  Astfel, pacienta care a a făcut reclamația a sunat în seara zilei de 22 februarie, la ora 20, pe numărul de telefon al cabinetului, ora la care programul doamnei doctor Aida Moldovan era încheiat. Telefonul fiind la cabinet, în dimineaţa următoare, la ora 8,07, când doamna doctor a văzut apelul, a sunat-o pe pacientă, care însă nu a răspuns. Apoi, pacienta a sunat înapoi, fiind recalcitrantă și aruncându-i cuvinte jignitoare medicului nostru (pe motiv că nu i s-a răspuns în seara precedentă la telefon), fapt pentru care doamna doctor Aida Moldovan i-a transmis să îşi caute alt medic de familie.
  Ulterior discuției, pacienta a venit la clinică, pusă pe scandal şi ţipând încă de la recepţie că este COVID pozitivă, după cum se poate vedea, de altfel, și în înregistrarea video ilegală, aceasta fiind realizată fără acceptul nostru într-o instituţie privată.
  Cu toate acestea, doamna doctor Aida Moldovan a recoltat gratuit probe, atât pacientei cât şi fiului ei, pentru efectuarea testului COVID-19, rezultatul fiind pozitiv în ambele cazuri.
  Trebuie subliniat că, din punct de vedere legal, doamna dr. Aida Moldovan a procedat conform procedurilor în vigoare, lucru confirmat inclusiv de directorul DSP Arad.
  Este regretabil că, în urma comportamentului suburban al unei paciente, policlinicii noastre, care este recunoscută pentru grija față de pacienți, i s-a adus un prejudiciu de imagine.
  Vă mulțumim pentru publicarea celor de mai sus!
  Cu considerație,
  Dr. Cătălin Albota,
  Manager Policlinica AS

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Doamna Dr.Moldovan Aida este un medic desăvârșit tot timpul am fost ajutați, ne răspunde tot timpul la telefon orice problema avem tratamentele ei tot timpul ne a ajutat și vorbește foarte frumos și calm cu pacientii și chiar încearcă sa ne ajute pe toți inclusiv și fara programare dacă nu avem.Un medic de nota 10 devotat fata pe pacienți.

   +21 voturi
   +1
   -1
  2. Doamna doctor e prea buna pentru unii. Chiar daca consultatiile sunt pe programare, tot ia fara programare, raspunde la telefon cand e sunata. Un medic care se straduieste sa multumessca pe toata lumea! Doamna doctor, ai tot sprijinul meu! Esti un om minunat.

   +15 voturi
   +1
   -1
  3. E clar că singurul lucru pe care autoarea clipului a vrut să-l facă, e sa facă scandal și să arunce cu noroi intr-un medic, pentru că asta a devenit sportul national al idioților utili. Dacă era preocupată cu adevărat de sănătatea copilului, nu intra in clădire cu telefonul pornit pe captare video. Nu? Dacă îi păsa de societatea în care trăiește (sau de pe spatele căreia trăiește), nu făcea scandal și deranja liniștea într-o clinică in care se consulta in acel moment. Unii romani au impresia că medicii au toată răspunderea și obligațiile asupra sănătății populației, iar cetățeanul niciuna. Iar când vine la medic dorește totul acum, și doar acum, indiferent daca acel medic poate sau nu. Și aruncând in aer sintagma „plătesc asigurări, eu va plătesc, din banii mei, pe banii mei”, ca și cum:”pt că plătesc asigurări, trebuie sa mi te supui in momentul ăsta”. Asta este Romania, iar dacă ești medic și nu ai covor roșu și nu debordezi de pupincurism pentru acest tip de pacienți, te trezești cu articole in presa locală. Dacă această individă cu telefonul in mână, era în orice altă țară din Europa, nu avea curajul să facă acest scandal medicului de familie sau să-l filmeze. Iar cu siguranță presa nu o lua în seamă.

   +24 voturi
   +1
   -1
  4. Un medic care pune suflet in tot ceea ce face,un medic care se dedica meseriei si care incearca sa multumeasca pe toata lumea. Sunt pacienta dânsei mai bine de 8 ani a raspuns intodeauna la telefon,am primit tratamentul corespunzator mai ales in covid. Un medic de nota 10

   +8 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.