Sava Docmanov, traficantul fără chip! Cum arată după 20 de ani arădeanul care a avut Mafia italiană la picioare?

  de Tudor Bogdan | 15 mai 2015, 11:16 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  7

  Știri Arad. Trăim într-o lume în care zilnic apar știri despre descinderi ale instituțiilor gen DNA, DIICOT, BCCO, în care interlopi de mâna a doua cad pentru câte un pliculeț de cocaină sau câteva grame de etnobotanice.

  Așa cum unii spun că nici fotbalul nu mai e ce a fost în această țară numită România, așa se spune și despre interlopii zilelor noastre: nu mai sunt ce au fost…

  Alexandru Sava Docmanov este arădeanul care cu două decenii în urmă avea la picioare Mafia italiană. Controla tot de la Torino, la Madrid sau la Amsterdam. Este unul dintre primii reprezentanţi ai mafiei autohtone care şi-a extins influenţa în afara ţării. În anii 90 a ajuns la o asemenea putere încât aducea la un singur transport sute de kilograme de droguri din America de Sud pe care apoi le direcţiona către Vestul Europei, scrie Evenimentul Zilei.

  Sava Docmanov a fost considerat lordul drogurilor din România, dar presa vremii nu a reuşit să-l fotografieze, fiind supranumit şi traficantul fără chip. Arădeanul avea reţele în Ungaria, Cehia, Polonia, Italia, Franţa, Germania şi spaţiul iugoslav. Era un împătimt al filmului Naşul şi al personajului Don Corleone interpretat de Marlon Brando în prima parte a trilogiei, scrie evz.ro.

  De altfel, chiar pe contul său de facebook, la fotografia de profil apare Marlon Brando în rolul lui Don Corleone.

  sava 1

   

  A devenit repede un personaj legendar. Arădeni care treceau pe lângă casa lui spuneau în șoaptă: aici locuiește Sava… Sava Docmanov.

  Se spune despre Sava că avea fir direct cu cel mai mare traficant de droguri din toate timpurile: Pablo Escobar! Problemele dintre cei doi apăreau dintr-un motiv legat de distanță… fusul orar. De obicei când era sunat de Escobar, Sava era la… somn.

  Se spune despre el că avea relaţii cu cartelurile drogurilor din America de Sud şi America Centrală, de unde aducea droguri – din ţări ca Republica Dominicană, Argentina, Columbia, Costa Rica, Brazilia – în Portul Constanţa. Substanţele ilegale erau apoi depozitate în România, care era stat tranzit, după care erau exportate în Uniunea Europeană din care Romania nu a facut parte până în 2007.

  Doar un singur transport de-al său a fost descoperit de autorități. Este vorba despre 107 kilograme de heroină care erau ascunse într-o statuie de metal care venise în Constanța cu un transport din Brazilia.

  Sava Docmanov a fost arestat în Olanda

  „Inspectoratul de Poliție al Județului Arad a reușit depistarea și neutralizarea a două puternice rețele de droguri. Capul acestora și principalul furnizor de stupefiante era cel mai cunoscut personaj din lumea interlopă arădeana – Sava Docmanov”, scria la acea vremea site-ul virtualarad.net.

  Drogurile furnizate de Sava erau pastilele care făceau furori în randul tinerilor și se găseau prin barurile și discotecile aradene:  EXTASY. Pastilele de extasy erau preluate de la Sava Docmanov de catre Gheorghe Roman Copil (pe atunci în vârstă de 31 ani), tot din Arad. Sava le procura din Olanda si le plasa la Chișinău, în Republica Moldova. Gheorghe Roman Copil vindea pastilele distribuitorilor (dealeri) cu 10-12 DM (mărci germane). Dealerii le vindeau tinerilor prin discoteci sau baruri de noapte cu 30-35 DM – o pastilă. Gheorghe Roman Copil a fost atunci condamnat la 22 de ani de închisoare!

  Pentru o mare parte din „marfă”, România era doar țara de tranzit, cocaina ajungând în cele mai multe cazuri în Olanda, acolo unde le vindea Sava. Acesta a părăsit România în anul 1997 când trebuia să fie judecat penal pentru … trafic de stupefiante. A fost în cele din urmă arestat în Olanda. El trebuia să apară și în fața Instanței de Judecată din Romania alături de Ilie Marian, zis „Geamănu” (din Bucuresti) un alt cap al lumii interlope din acea vreme, scria virtualarad.net.

  sava 2

  SURSA FOTO: facebook.com – Așa arată acum Sava Docmanov, fotografia fiind postată pe contul său de facebook

  La concurență cu Zaher Iskandarani?

  Nu știm dacă între ei era o concurență, sau poate respect, dar tot în aceeași perioadă, la Timișoara, mafia locală era condusă de Zaher Iskandarani, cel supranumit Prințul Banatului. El este singurul despre care s-a descoperit până acum că a pus bazele, în anii 90, a unei reţele în Germania. Acesta a controlat, între 1990 și 1993, o rețea de trafic cu hașis către Germania, din Timișoara şi Arad, via Polonia.

  Uțu Rohozneanu, urmașul lui Sava

  Uțu Rohozneanu (foto jos, cel în tricou negru) a fost, după Sava, un alt celebru traficant de droguri din Arad, mergând și el pe filiera sudamericană. Acum, Uțu este închis la Penitenciarul de Maximă Sigurnață din Arad. Claudiu Uţu Rohozneanu a avut o bogată activitate infracţională, care a depăşit graniţele României. Astfel, în Italia, la Brescia, în 2006, a fost arestat în cadrul celei mai ample acţiuni locale de intervenţie pe chestiuni mafiote din istoria recentă a oraşului, ca fiind conducătorul unei reţele care a clonat peste 1000 de carduri. De asemenea a comis ilegalităţi în Venezuela sau Sri Lanka. Este, la ora actuală, considerat unul dintre cei mai periculoşi oameni din România, din moment ce magistraţii de la Tribunalul Bucureşti i-au dat o pedeapsă uriaşă pentru ultima infracţiune comisă chiar din penitenciar: trafic internaţional de droguri – cocaină. Pentru aceasta Uţu Rohozneanu s-a ales cu 26 de ani în plus de detenţie!

  utu

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  7 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.