Sărbătoare catalană la Timișoara

  de Special Arad | 11 august 2014, 5:14 PM | Cultură | Video

  0

  Peste 500 de artişti catalani au participat, alături de grupuri din România, la spectaculoasele evenimente din cadrul Festivalului APLEC Internacional, care au cuprins parade cu giganți, jocuri cu foc, turnuri umane şi multe alte repere ale tradiţiei catalane.

  Festivalul APLEC Internacional a început cu hore catalane – Sardanas, vineri, 8 august, în Parcul Rozelor, și a continuat cu expozițiile de construcții umane ale grupurilor Falcons de Barcelona şi Falcons de Piera.

  Prezența giganților în cadrul sărbatorilor catalane este documentată începând cu secolul XIV-lea și s-a păstrat vie până astăzi. Iniţial, giganţii erau reprezentări biblice în cadrul paradelor de Rusalii. Cu timpul, caracterul lor religios s-a schimbat, dar se regăsesc şi astăzi în toate sărbătorile populare catalane.

  Duminică, 10 august, de la ora 11.00, în centrul oraşului au avut loc ateliere de cultură populară catalană – cursuri de dans Sardana și cursuri de Falcons, precum şi pregătirea elementelor imaginare – expunerea elementelor de recuzită.

  Echipa Special Arad a prins ultimul spectacol, „Follia Dels Elements” (Nebunia Elementelor),  în Piaţa Victoriei, şi la care au fost prezente toate grupurile participante la festival.

  Festivalul a fost organizat de ADIFOLK Barcelona (Associacio per a la difusio del folklore) împreună cu Consulatul Onorific al Spaniei la Timişoara, Asociaţia Via Rumania Cultura şi Primăria Timişoara.

  Festivalul a ajuns la cea de-a 27-a ediţie, printre oraşele în care a fost organizat numărându-se Paris, Manchester, Bruxelles, Amsterdam, Cracovia, Verona şi Budapesta.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.