Șapte ani de minciuni! Stadionul „Francisc Neuman”, de la bucurie la lehamite

  de Lucian Dănilă | 6 noiembrie 2019, 4:53 PM | Sport | Topic special

  5

  Încă din capul acestui articol vă anunțăm că va fi unul lung, atât de lung cât toate minciunile lor timp de șapte ani legate de un stadion care trebuia să aducă o bucurie în Arad, dar bucuria s-a transformat în lehamite.

  Primăria Arad ne-a trimis ieri un comunicat sub forma de drept la replică la articolele pe care le-am scris cu referire la Stadionul „Francisc Neuman”. Ne-a atras atenția finalul acelui comunicat în care scria, negru pe alb, următoarele cuvinte: „Având în vedere faptul că modernizarea stadionului “Francisc Neumann”, se face exclusiv cu bani din bugetul local, considerăm că este de datoria noastră să informăm corect cetăţenii Aradului cu privire la această importantă investiţie”.

  Deci, Primăria ne vorbește despre corectitudine, aceeași instituție a cărei șefi (primari) ne mint de șapte ani cu lejeritatea cu care beau apă rece într-o zi toridă de vară.

  Sunt șapte ani de minciuni, șapte ani de rușine. Șapte ani în care am avut în Arad două echipe cu același nume, UTA; șapte ani în care am trăit rușinea de la meciul cu Voluntari, în care apa de pe Motorul era degajată cu ușa de la un dulap; șapte ani în care am văzut un derby UTA-Poli, televizat, disputat în mocirlă; șapte ani în care UTA s-a pregătit la Battonya, în Ungaria, pentru că la Arad nu exista nici o bază sportivă pe care să se poată pregăti; șapte ani în care UTA s-a mutat la Șiria pentru că Aradul a fost incapabil să o mai găzduiască; șapte ani în care am fost mințiți că pe Motorul va fi pus un gazon hibrid ca pe „Old Trafford” și ne-am trezit cu un sintetic, ieftin și prost, și acela montat după un an și jumătate de pribegie la Șiria…

  Să o luăm chiar cu începutul. Ideea unui stadion nou la Arad a plecat de prin 2010, dar a apărut cu adevărat pe tapet în campania electorală pentru alegerile locale din 2012. Când să apară dacă nu în campania electorală. Fostul primar al Aradului, Gheorghe Falcă, împărțea prin echipa sa de campanie flyere prin care prezenta proiectul viitorului stadion, unul cu o capacitate de 17.500 de locuri.

  În timp, subiectul legat de banii de la Compania Națională de Investiții a devenit principalul argument al lui Falcă când vorbea despre întârzierea lucrărilor la stadion. Falcă nu a dorit niciodată ca acest stadion să fie construit cu bani de la Guvern, sau de la CNI. În momentul în care s-a discutat despre acest proiect al noului stadion, Guvernul a fost condus de colegul de partid al lui Falcă, Emil Boc, până în februarie 2012, iar apoi din februarie 2012 și până în 7 mai a aceluiași an, premier a fost Mihai Răzvan Ungureanu, tot de la PD-L. Campania pentru alegerile locale a început chiar în acea lună mai, iar Falcă se lăuda cu un stadion de 17.500 în a cărui prezentare scria: „Întreaga investiție va fi asigurată din Bugetul Local al Municipiului Arad”. Nimic despre CNI…

  În anul 2011, la Cluj, era finalizat Stadionul „Cluj Arena” cu o finanțare de la Guvernul României de 14 milioane de euro, ceilalți bani fiind de la Consiliul Județean Cluj. Falcă era și pe atunci un personaj important din PD-L și putea atrage bani de la CNI și pentru arena din Arad. Probabil nu a dorit acest lucru pentru că primind bani de la CNI, aceștia nu mai puteau fi „cârmuiți”, ca să nu spunem „sifonați”, așa cum se poate face cu cei de la bugetul local.

  Stadionul cu o capacitate de 17.500 de locuri despre care se spunea chiar pe site-ul oficial al Primăriei Arad că va fi finalizat (atenție!) în 2015, au fost primele minciuni ale lui Falcă legate de acest proiect.

  Lucrurile au evoluat și în luna decembrie 2013 s-a semnat contractul cu firma constructoare SC Tehnodomus SA. Hai să ne aducem aminte de declarația purtătorului de cuvânt al Primăriei din acea vreme, declarație apărută – și aceasta – pe site-ul oficial al Primăriei Arad.

  „Contractul de execuție a lucrărilor a fost încheiat cu firma SC TEHNODOMUS SA Arad, care a câștigat licitația  cu o ofertă în valoare de 32 733 275, 15 lei  (TVA inclus). Lucrările vor dura 36 de luni”, spunea Corina Drăghici, purtărul de cuvând din acea vreme a Primăriei Arad, în decembrie 2013.

  Apoi s-a făcut luna iunie 2014, perioadă în care a început demolarea arenei construite în 1945 de Baronul Francisc Neuman. Și publicăm mai jos comunicatul de pe pagina Primăriei, transmis de aceeași Corina Drăghici:

  „Modernizarea arenei, Stadionului Municipal Francisc Neumann, arena UTA, a început in luna iunie, atunci a fost predat amplasamentul catre constructor, constructorul are la dispozitie 36 de luni pentru a finaliza lucrarea”, se arăta în declarația Corinei, o declarație cât se poate de oficială, termenul de finalizare al lucrărilor la stadion trebuia să fie iunie 2017.

  Apoi am avut parte de o primă mare surpriză despre care am și scris chiar la acel moment. Primăria a decalat cu un an termenul de finalizare a lucrării. Din pix… Astfel, pe panoul de la șantierul stadionului se arăta că data de finalizare trebuia să fie 21 mai 2018. Adică un an mai târziu… Am scris despre acest lucru în septembrie 2015.

  În aprilie 2016, chiar de ziua clubului UTA, Falcă a mai spus o gogonată… A venit în costum cu cămașă albă, cu o echipă de jurnaliști și fotografi după el, și s-a fotografiat măreț pe gazonul legendar adus de baronul Neuman la Arad în 1945. Hai să ne amintim ce spunea atunci, la data de 18 aprilie 2016:

  „Din punct de vedere al graficului de realizare a lucrărilor, constructorul este în avans. Muncitorii au lucrat cu mult spor, se poate observa deja stadiul de executare a tribunelor. Până acum s-au executat structurile la peluza de nord, peluza de sud şi tribuna oficială. În această perioadă se lucrează între zona dintre peluză şi tribuna oficială, iar într-un timp destul de scurt va fi închis întregul inel al stadionului. Sperăm ca în toamna anului 2017 să reuşim să avem o competiţie, fără să facem o recepţie a stadionului. Asta se va putea întâmpla dacă Federaţia Română de Fotbal va face o recepţie parţială. Dacă nu, conform contractului, în anul 2018, stadionul va fi finalizat, recepţionat şi vom putea avea competiţii sportive şi evenimente cultural-artistice de dimensiuni mari” (Gheorghe Falcă, 18 aprilie 2016)

  Imediat după, Falcă avea să împartă prin Arad și prin județ caserole cu gazonul de pe UTA ca și cum ar fi fost din propria lui grădină. Se pare că au fost „fake”, pentru că Falcă a împărțit peste 15.000 de caserole, iar de pe stadion au fost decupate doar câteva brazde…

  Am scris apoi despre întârzieri în lucrările la stadion, întârzieri care se vedeau cu ochiul liber în sensul în care, după un an de la demolare nu erau puși decât câțiva stâlpi de susținere a viitoarelor tribune. Dar a venit atunci Călin Bibarț, pe atunci viceprimar, între timp promovat în funcția de primar interimar, și ne-a liniștit. Ne-a liniștit cu totul, mințind și el ca și șeful lui, Falcă.

  „(…) Au circulat pe piaţă foarte multe vorbe că lucrările sunt întârziate. Am fost şi la locul unde se toarnă betoane, gradenele, pe care se vor monta scaunele. Apoi, am sosit aici, la stadion, unde se mai lucrează la partea de fundaţie, aşa că – vizual – se creează impresia că nu se întâmplă mare lucru. (…)  E important că lucrările sunt în grafic, iar termenul de construcţie nu va fi depăşit, adică luna mai a anului 2018. Nu a fost nicio prelungire a termenului, s-a înţeles greşit. A fost o autorizaţie de demolare, pentru un an, apoi una de construcţie, pentru trei ani”. (Călin Bibarț la una dintre vizitele pe stadionul UTA – Francisc Neumann în 16 noiembrie 2016)

   

  În 2017, Compania Națională de Investiții oferea Aradului 2,5 milioane de euro pentru stadion. Banii puteau fi investiți doar dacă se îndeplineau niște condiții, iar cea mai importantă era ca arena să fie finalizată, iar CNI să investească apoi în instalația de nocturnă, în gazon și alte câteva facilități acești bani. Falcă a și propus în cadrul ședinței de Consiliu Local acest lucru cu următorul text:

  „Ținând cont de necesitatea executării lucrărilor în vederea realizării obiectivului de investiții – Stadion UTA Arad – Extindere tribuna I (nivel 2), modernizare nocturnă și amenajare gazon cu instalație de încălzire și instalație de irigare, propunem predarea amplasamentului constând în teren, situat în Arad, str. Frații Neumann nr. 2, reprezentând stadionul Municipal U.T.A. Arad, înscris în CF 316036, nr. cadastral 316036, cu suprafața de 30.976 mp, către Compania Națională de Investiții – „CNI” – S.A. Având în vedere cele menționate mai sus, consider necesar și oportun promovarea unui proiect de hotărâre în acest sens”, spunea în august 2017 Gheorghe Falcă, în Expunerea de motive ce însoţea proiectul de hotărâre CLM.

  Amplasamentul nu a mai fost predat niciodată pentru că nu a fost finalizat, astfel că tocmai administrația locală a blocat efectiv investiția CNI de 2,5 milioane de euro.

   

  În timp, din proiectul inițial al stadionului nu a mai rămas mai nimic. În locul acelui acoperiș care apărea în proiectele inițiale, a apărut unul de tablă de parcă ar fi fost ales de familia lui Rupi… (fără nici un afront asupra acestei familii cunoscute în Arad). Era, evident, varianta mai ieftină…

  Evident că stadionul nu a fost finalizat la data de 21 mai 2018. Suporterii arădeni s-au adunat în acea zi la stadion și i-au făcut o primă inaugurare. Cel mai scandat nume a fost, bineînțeles, cel al primarului de atunci, Gheorghe Falcă. Tehnodomus, firma constructoare, a înaintat un alt termen de finalizare: 21 noiembrie 2018…

  A trecut aproape un an de atunci, un an fără două săptămâni, iar stadionul este departe de a fi finalizat.

  Între timp, firma constructoare, Falcă, Bibarț și chiar Sergiu Bîlcea despre care se spune că va fi viitorul candidat la Primărie din partea PNL, au venit cu tot felul de lamentări, tot felul de motive pentru care au fost întârziate lucrările. Dar să redăm mai jos motivele expuse de Bibarț, publicate tot pe Special Arad la data de 12 septembrie 2019.

  „Potrivit lui Călin Bibarț,  primul factor obiectiv a fost incidentul de la Colectiv, care a impus schimbarea normelor din România în ceea ce privește PSI și Protecția Muncii, ceea ce a făcut  să fie necesare modificări substanțiale asupra proiectului ( de exemplu modificarea mărimii ieșirilor și a intrărilor, modificarea distanțelor între scaune de la 45 cm la 50 cm, ce a dus implicit la reducerea numărului de locuri de la 12700 la 11600, dotarea cu spații pentru prezența pompierilor și jandarmilor etc. Al dolea factor al întârzierilor a fost dorința municipalității de a îmbunătăți categoria de clasificare a 2-a la a 4-a, care condiționează și ea suprafețele, spațiile etc. Iar al treilea factor a fost înțelegerea pe care municipalitatea arădeană a avut-o cu CNI-ul ca o parte din lucrări să le facă Compania, astfel că Primăria a așteptat aceste lucrări care trebuiau demarate și licitate de către CNI” (Special Arad – 12 septembrie 2019, Stadionul UTA – radiografia primarului Bibarț, de Raluca Medeleanu).

  Deja a devenit o manipulare ieftină, chiar o nesimțire, această motivare a întărzierilor lucrărilor la stadion din cauza CNI…

  Iar în ceea ce privește clasificarea la nivel UEFA 4, deja s-a încălcat o regulă: băncile de rezerve au doar 13 locuri, în loc de 14 cât cere UEFA. Iar pentru a organiza un meci al echipelor naționale, fie și Under 21, banca de rezerve trebuie să aibă 18 locuri…

  Din stadionul de 17.500, s-a ajuns la unul de 12.500, ca la final să fie doar de 11.600 de locuri…

  Suntem în luna noiembrie a anului 2019, au trecut cinci ani și cinci luni de la demolarea vechii arene, iar stadionul este departe, foarte departe de a fi finalizat. La ultima licitație pentru lucrările finale nu s-a prezentat nici o firmă…

  În tot acest timp, UTA se află pe loc promovabil în Liga 1. Se pare că fotbalul a luat-o deja mult înaintea celor care trebuie să-i asigure infrastructura la Arad.

  Cum veți răspunde voi, Falcă, Bibarț, Bîlcea și ceilalți din șleahta voastră, dacă UTA va promova și nu poate să își dispute meciurile la Arad? Sau veți fi prevăzători și în caz că sunteți la fel de incapabili să asigurați finalizarea stadionului veți opri și visul promovării al suporterilor arădeni?

  După șapte ani de minciuni, Primăria Arad ne trimite un comunicat în care ne vorbește despre corectitudine… Cum îi putem spune la asta?

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  3 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.