joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Samsung dezvoltă un software pentru a controla televizorul cu creierul

    de Special Arad | 21 noiembrie 2018, 11:38 AM | IT

    0

    Gigantul high-tech Samsung Electronics lucrează la un nou proiect pentru a controla următoarele generații de televizoare prin gând. Acest lucru ar însemna transformarea creierului într-un centru de control de la distanță pentru viitoarele televizoare. Această tehnologie este destinată la început în primul rând spitalelor și persoanelor cu dizabilități fizice grave. Primele teste vor începe în Elveția la începutul anului 2019.

    Potrivit CNet, preluat de PhoneAndroid, Samsung dezvoltă un software capabil să interpreteze undele cerebrale pentru a controla un televizor. Gigantul sud-coreean a intrat într-un parteneriat cu Centrul de Neuroprosthetică de la Institutul Politehnic Federal din Lausanne, (École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) din Elveția. Samsung a prezentat al doilea prototip de televizor cu sistem de comandă prin gând, la Samsung Developer Conference din San Francisco, acolo unde a lansat și noul ecran Infinity Flex al viitorului telefon pliabil Galaxy X/F.

    Colaborarea dintre Samsung și EPFL, numită „Project Pontis”, urmărește să facă televizoarele Samsung mai accesibile pentru persoanele cu dizabilități fizice, cum ar fi tetraplegia. Compania sud-coreeană dorește să permită „utilizatorilor cu limitări fizice să schimbe canalele și să regleze volumul sunetului cu creierul”.

    Pasul următor va fi desigur, dezvoltarea acestui sistem pentru toată lumea. Toate gamele de televizoare Samsung sunt recunoscute pentru designul, calitatea și fiablitatea lor, gigantul tech Samsung fiind cel mai mare producător de televizoare din lume.

    Tehnologia este încă în primele zile, dar ar putea înlocui într-o zi ecrane tactile și asistenți vocali în dispozitive. În prezent, majoritatea interfețelor creier-calculator sunt create doar pentru persoanele care au suferit leziuni debilitante care le-au lăsat parțial sau total paralizați.

    Samsung a vrut inițial să construiască această tehnologie pentru un smartphone, dar a optat pentru televizor în parte datorită ecranului său mai mare. Aproape toate locuințele au un televizor și aceste persoane își petrec majoritatea timpului acasă. Aproape sigur în viitor aceast tehnologie va ajunge și pe telefoanele inteligente.

    Utilizatorul trebuie să poarte o cască ce dispune de nu mai puțin de 64 de senzori, concentrându-și atenția asupra unui „dispozitiv de urmărire a ochilor”. Prototipul utilizează urmărirea ochilor pentru a determina când un utilizator a selectat un film. Dispozitivul învață de la alegerea utilizatorului să-i cunoască gusturile și să propună un conținut mai relevant. Învățarea permite spectatorilor să schimbe programele folosind mișcări ale ochilor și undelor cerebrale. Cu toate acestea, Samsung lucrează la un alt prototip mai performant, capabil să lucreze numai cu creierul pentru a se adapta la cele mai grave cazuri de paralizie.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.