duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Sâmbătă, cea de-a 77-a comemorare a eroilor de la Păuliș

  de Special Arad | 15 septembrie 2021, 8:16 PM | Știri Arad

  0

  (foto: L. Kenzel / Wikipedia)

  Eroii Detașamentului Păuliș vor fi comemorați sâmbătă, 18 septembrie, la Radna și la Păuliș, la împlinirea a 77 de ani de la eroicele lupte din septembrie 1944, în urma cărora au reușit să apere Defileul Mureșului, suveranitatea și integritatea României.

  Bătălia de la Păuliş a rămas în istorie drept una dintre cele mai crâncene lupte din al Doilea Război Mondial purtate de trupele române după întoarcerea armelor contra nazişilor. O mână de elevi ai Şcolii Militare de Subofiţeri de la Radna, cu vârste cuprinse între 18 şi 20 de ani, au reuşit să ţină în loc trupele ungare şi germane, mult mai bine echipate şi mai experimentate, care îi copleşeau în proporţie de opt la unu.

  Ceremoniile, în organizarea Prefecturii Județului Arad, vor începe dimineața, la ora 9:30, cu depuneri de coroane și jerbe de flori la bustul Căpitanului erou Ioan Fătu, dispus în parcul cu același nume din localitatea Păuliș, după care, la ora 10, la Cimitirul Eroilor din Radna. La ora 11 va fi un parastas de pomenire a eroilor Detașamentului Păuliș la Biserica Ortodoxă din Păuliș, iar la ora 12, la Monumentul Eroilor de la Păuliș vor fi depuneri de coroane și jerbe de flori în cadrul unui ceremonial religios și militar, cu prezența onorului. Va fi și un moment artistic pregătit de elevii din Păuliș, urmând ca ceremoniile să se încheie cu defilarea Gărzii de Onoare.

  Programul complet, în rândurile de mai jos:

  Ora 09.30 – 09.45

  CEREMONIE CU DEPUNERI DE COROANE ȘI JERBE DE FLORI LA BUSTUL CPT. EROU IOAN FĂTU, DISPUS ÎN PARCUL CU ACELAȘI NUME DIN LOCALITATEA PĂULIȘ

  Ora 10.00 – 10.30

  CEREMONIAL RELIGIOS CU DEPUNERI DE COROANE ȘI JERBE DE FLORI LA CIMITIRUL EROILOR DIN RADNA, ORAȘ LIPOVA

  Ora 11.00 – 11.30

  PARASTAS DE POMENIRE A EROILOR DETAȘAMENTULUI PĂULIȘ LA BISERICA ORTODOXĂ DIN LOCALITATEA PĂULIȘ

  Ora 12.00 – 13.00

  CEREMONIAL RELIGIOS ŞI MILITAR CU PREZENTAREA ONORULUI ŞI DEPUNERI DE COROANE ȘI JERBE DE FLORI LA MONUMENTUL EROILOR DE LA PĂULIŞ

  Ora 12.00 – 12.05

  CEREMONIAL MILITAR CU PREZENTAREA ONORULUI, INTONAREA IMNULUI NAȚIONAL AL ROMÂNIEI

  Ora 12.05 – 12.20

  CEREMONIAL RELIGIOS

  Ora 12.20 – 12.35  

  ALOCUŢIUNI DESPRE SEMNIFICAŢIA EVENIMENTULUI (ÎN ORDINEA DE PRECĂDERE)

  Ora 12.35 – 12.50  

  MOMENT ARTISTIC AL ELEVILOR DIN PĂULIȘ

  Ora 12.50 – 12.55

  DEPUNEREA COROANELOR DE FLORI LA MONUMENT (ÎN ORDINEA DE PRECĂDERE)

  Ora 12.55 – 13.00

  DEFILAREA GĂRZII DE ONOARE

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.