luni, 24 iunie, 2024

Special Arad Logo

  S-au depus coroane în cinstea împlinirii a 70 de ani de la luptele Detașamentului Păuliș

  de Raluca Medeleanu | 20 septembrie 2014, 8:47 PM | Păuliş | Recomandările editorilor | Știri Arad | Video

  0

  În septembrie 1944,  elevii Şcolii Militare de Subofiţeri de la Radna și-au jertfit viața pentru apărarea țării, ținând piept trupelor germane și maghiare, care erau mult mai bine echipate și care îi atacau într-un număr mult mai mare. Bătălia avea să fie una dintre cele mai înverșunate, din cei 1.500 de soldați reușind să supraviețuiscă un număr foarte mic. 

  Astăzi, 20 septembrie, după 70 de ani, s-a comemorat crâncenul eveniment printr-un ceremonial religios și militar, la Monumetul Eroilor de la Păuliș. În cadrul evenimentului, pe lângă amintirea celor căzuți în luptă,  li s-au adus omagii și veteranilor de război ai Detașamentului Păuliș: Gherase Ion, Muraru Vasile, Popescu Mihai, Fărcaș Dumitru, Osman Bebe și Trâncu Cicerone. Din păcate, dintre cei 5 eroi, doar 3 au putut fi prezenți la ceremonie.

  În semn de omagiu adus Detașamentul Păuliș, s-au depus coroane la baza monumentului din partea Președenției României, Guvernului României, Asociației Naționale a Veteranilor de Război (filialele Păuliș, Arad, Cluj, Mureș și Lugoj), Cultului Eroilor Lugoj, Ministerului Apărării Naționale, Intituției Prefectului împreună cu Structurile Ministerului de Interne, Consiliului Județean Arad, Primăriei Municipiului Arad, Arhiepiscopiei, Serviciului Român de Informații, Primăriei orașului Lipova, Primăriei comunei Păuliș, Primăriei comunei Ghioroc, Asociației Patriot-Militară în Rezervă și Retragere filiala Arad, Parohiei Ortodoxe Păuliș, Școlii Gimnaziale Păuliș, Școlii Gimnaziale Sâmbăteni, Centrului Cultural Românesc „Avram Iancu” Arad, USD Arad, ACL Arad, PSD Lipova, PC Lipova, ACL Lipova și, nu în ultimul rând, din partea Ocolului Silvic Radna,

  Numărul mare al celor prezenți la acest eveniment este o dovadă clară că eroismul de care au dat dovadă soldații Detașamentului Păuliș va fi mereu privit cu gratitudine.

  Video: Tomck@t

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.