miercuri, 6 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  S-au îmbolnăvit subit? Avocatul Poporului a fost să ancheteze presupusul abuz sexual de la Casa Vera din Sântana, dar cinci din cei șase foști angajați erau în concediu medical!

  de Lucian Dănilă | 31 mai 2019, 3:53 PM | Știri Arad | Topic special

  0

  Au trecut aproape două luni de când am scris despre scandalul de presupus abuz sexual de la Casa Vera din Sântana, casă de tip familial. O fetiță de doar 12 ani, adoptată între timp de o familie din Arad, îi acuză pe jandarmul Adrian Hordilă și pe Marcel Semidrean de abuz sexual.

  Aceste abuzuri s-ar fi petrecut când avea vârsta de 9 ani, în cazul lui Semidrean, respectiv 10 ani, în ceea ce îl privește pe Hordilă. De două luni nu avem decât informații vagi în ceea ce privește anchetarea acestui caz. Se pare că Marcel Semidrean a fost audiat, dar nu putem spune același lucru și despre jandarmul Adrian Hordilă, cel care este anchetat – din cauza meseriei – de Parchetul Militar.

  În schimb am văzut astăzi că acest caz a ajuns la Avocatul Poporului într-un articol publicat de agenția Agerpres tocmai în urma unui comunicat remis de Avocatul Poporului.

  Avocatul Poporului solicită Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad să instituie reguli concrete privind accesul persoanelor străine în casele de tip familial şi să comunice rezultatul cercetărilor disciplinare în cazul unor angajaţi, după ce, în urmă cu câteva luni, mai multe fete dintr-un centru au formulat acuzaţii de abuzuri sexuale.

  Într-un comunicat de presă remis astăzi, Avocatul Poporului arată că a recomandat DGASPC Arad „efectuarea unor instruiri ale personalului din Compartimentul de case de tip familial Sântana, cu privire la accesul persoanelor străine în casele respective”.

  Instituţia a mai cerut comunicarea rezultatului cercetării disciplinare a şase angajaţi ai CCTF Santana – Casa Vera, stabilirea unor reguli concrete privind accesul persoanelor străine în casele de tip familial, prin Regulamentul de organizare şi funcţionare al acestora sau emiterea unor decizii ale directorului DGASPC Arad pentru stabilirea unei proceduri stricte de verificare şi control a persoanelor străine, în vederea asigurării ordinii, siguranţei, demnităţii şi integrităţii copiilor din centrele de plasament aflate în subordine.

  „Recomandarea este urmarea sesizării din oficiu şi anchetei realizate de către Avocatul Poporului, după apariţia în presă a unor informaţii potrivit cărora mai multe fete dintr-un centru de plasament au acuzat doi bărbaţi, unul jandarm, iar celălalt angajat al unei firme a primăriei, de abuzuri sexuale”, precizează Avocatul Poporului.

  În urma efectuării anchetei atât la Casa de tip familial, cât şi la DGASPC Arad, Avocatul Poporului a constatat că „cinci din cei şase foşti angajaţi ai Casei Vera Sântana se aflau la momentul anchetei în concediu medical, fiind prezent pentru audieri la sediul DGASPC Arad doar responsabilul de la Casa Vera”.

  În acest caz, a fost audiat responsabilul de la Casa Vera.

  „Acesta a precizat faptul că în urmă cu aproximativ 5 ani, una dintre angajate, în timpul turelor de noapte permitea uneori soţului ei să doarmă în casă, întrucât suferea de ‘atacuri de panică’. De asemenea, prezenţa soţilor celor două angajate în casă nu a fost considerată neobişnuită, în condiţiile în care aceştia mai ajutau la repararea micilor defecţiuni ale instalaţiilor sanitare sau electrice din casă. Apoi, în urmă cu aproximativ 2 ani a fost interzisă prezenţa oricăror persoane străine în casă, ca urmare a unui incident petrecut cu o familie aflată în vizită la unul din copiii din casă. Responsabilul de la Casa Vera a declarat în final că nu a avut niciodată motive să suspecteze pe soţii celor două angajate de eventuale abuzuri sexuale asupra minorelor din casă sau a altui gen de abuz”, mai arată Avocatul Poporului.

  CITEȘTE MAI MULTE DETALII CU click aici

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.