sâmbãtã, 30 septembrie, 2023

Special Arad Logo

  Cetățeanul, între drepturi și abuzuri

  de Teofil Grădinaru | 21 aprilie 2021, 12:31 PM | Blogul Special Arad | Recomandările editorilor

  1

  Incidentul de la Pitești (foto: BZI)

  Cazul de la Pitești, al bărbatului decedat în urma agresiunii unui polițist, arată încă o dată precarul echilibru social între autoritate și cetățean. Un echilibru șubrezit inclusiv de pandemie, pe fondul tensiunilor și frustrărilor sociale cauzate de măsurile de siguranță impuse de stat.

  Astfel de ipostaze, cu abuzul unor autorități, ne apar deseori. Nu am intenția de a generaliza, dar mai ales de la incidentul din Statele Unite, de acum un an, soldat cu moartea unui om, parcă privesc cu alți ochi asemenea știri. Mi-am „plimbat” amintirile și pe la proteste, și pe la acțiuni gen „pătrunjel”, unde biete băbuțe erau tratate ca și infractoare sau mari evazioniste, dar și la cazul Boureanu, bunăoară, când imberbul politician a agresat fizic și dureros un polițist aflat în exercițiul funcțiunii. Și întrebarea vine firesc: câtă autoritate are un organ al statului și cât permisivitate în exercitarea acestei autorități.

  Pornesc de la premisa fundamentală a oricărui stat de drept că legea trebuie respectată. Iar polițistul sau jandarmul, în calitate de reprezentant al legii, trebuie și el respectat. Că nu întotdeauna e respectat, asta vedem destul de des, pornind de la „cazul Boureanu”, până la banalele rățoieli ale unor șoferi când sunt opriți în trafic la un control de rutină. Dar când, la rândul său, agentul nu respectă cetățeanul și îl tratează, nu neapărat cu agresivitate, dar cu trufie. Am văzut și de-astea, mai ales în acest an de pandemie, când cei care trebuiau să asigure respectarea condițiilor de pandemie (purtarea măștii, în principal) se comportau de parcă anchetau dispariția lui Jimmy Hoffa sau furtul secolului de pe Baker Street.

  Poliția, ca să fiu cât mai concret, nu trebuie judecată raportat la câteva cazuri, intens mediatizate, ce-i drept. Această instituție nu trebuie ostracizată, decredibilizată. Dar nici nu trebuie să i se ofere circumstanțe atenuante, iar abuzurile să fie ori mușamalizate, ori banalizate. Pentru că și această atitudine duce tot spre decredibilizare, pierderea încrederii cetățeanului.

  În fond, totul ține de acest echilibru social, între cetățean – plătitor de taxe și posesori de drepturi și obligații – și autoritate – plătită din taxe și cu datoria de a respecta drepturile cetățenilor și de a veghea la respectarea obligațiilor acestora. În acest echilibru, există și de o parte și de alta persoane care au tendința de a nu respecta echilibrul. Cetățenii pot fi „educați” prin rigurozitatea legii. Dar când e vorba de instituții, acestea trebuie să-și regleze în interior conduita. Nu arăt cu degetul spre poliție, Poliție Locală sau Jandarmerie, chiar apreciez de cele mai multe ori calmul, profesionalismul și tactul de care majoritatea dau dovadă, chiar și în condiții ostile. Dar cu atât mai mult trebuie ca aceste instituții să-și regleze în interior problemele legate de abuzurile unora dintre angajați. Și, chiar mai mult, să facă efectiv exerciții de conduită, atât direct preventiv, cât și indirect, prin testarea reacției agenților de pe teren, chiar și cu ajutorul unor colegi aflați sub acoperire. Altfel, riscăm ca și societate, să creăm o falie între cetățean și stat, una care există și acum dar care se poate adânci ireversibil. Am trecut destul de simplu de la milițieni la polițiști (spre exemplu), dar se pare că nu în totalitate.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  8 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.