S-a găsit scrisoarea de adio a unuia dintre generalii executați la Arad acum 170 de ani

  de Special Arad | 2 octombrie 2019, 5:10 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  La Arhivele Naţionale din Ungaria a fost prezentată, miercuri, o scrisoare de adio a locotenentului-general Ernő Kiss, unul dintre cei 13 martiri arădeni, care a fost de origine armean.

  Scrisoarea olografă, în limba germană, are o importanţă istorică, iar Arhivele Naţionale din Ungaria a cumpărat-o la o licitaţie a Anticariatului Central din Budapesta, cu sprijinul Ministerului Resurselor Umane din Ungaria. Scrisoarea a fost păstrată într-o colecţie privată şi nu a putut fi cercetată. Până acum au fost cunoscute două scrisori de adio ale lui Ernő Kiss, potrivit hirado.hu.

  Scrisoarea a fost datată la 5 octombrie 1849 şi a fost adresată surorii lui Ernő Kiss, baroneasa Juliana von Leeuwen, care, potrivit documentului, a încercat să îşi ajute fratele prin contactele sale la nivel înalt, la Curte. În scrisoare, ofiţerul îşi exprimă loialitatea faţă de Casa de Habsburg, respectiv scrie despre faptul că a încercat să mijlocească pacea dintre cele două imperii şi că a solicitat în zadar demiterea sa de la guvernul ungar. Acest din urmă enunţ este confirmat şi de alte date istorice, potrivit cărora Ernő Kiss a solicitat demiterea sa în ianuarie 1849, lucru pe care care Lajos Kossuth l-a refuzat printr-o scrisoare politicoasă, dar fermă.

  Ernő Kiss a dat dovadă de persistenţă de-a lungul Revoluţiei Ungare de la 1848, a fost un bărbat adevărat, un militar adevărat şi un creştin adevărat, a declarat Miklós Kásler, ministrul ungar al resurselor umane, la conferinţa de presă organizată cu ocazia comemorării a 170 de ani de la executarea martirilor arădeni, în cadrul căreia documentul a fost predat arhivelor.

  Cei treisprezece generali sunt comemorați în orașul nostru printr-un obelisc și prin grupul statuar din Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare. Cei 13 generali au fost Ludwig Aulich (etnic german), Jovan Damjanić (etnic sârb), Arisztid Dessewffy (maghiar), Ernő Kiss (etnic armean), Karlo Knezić (etnic croat), Georg Lahner (etnic german), Vilmos Lázár (maghiar), Karl August Graf zu Leiningen-Westerburg (conte german), József Nagysándor (maghiar), Ernst Pöelt von Pöeltenberg (austriac), Josef Schweidel (etnic german), Ignác Török (maghiar) și Károly Vécsey (maghiar).

  Citește mai mult pe hirado.hu

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.