Maghiarii din Arad au comemorat cei 13 generali în Parcul Reconcilierii | Foto
Știri Arad. Ca în fiecare an pe 6 octombrie, comunitatea maghiară arădeană, precum și un grup de maghiari veniți special cu această ocazie de peste hotare, au depus astăzi coroane în fața Statuii Libertății din Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare. Se împlinesc 168 de ani de la execuția celor 13 generali din timpul Revoluţiei maghiare.
În jur de 300 de oameni s-au adunat la comemorarea ce a avut loc în Parcul Reconcilierii, cu începere de la ora 13. A depus o coroană și a ținut un discurs președintele UDMR, Kelemen Hunor, iar Secretarul de stat responsabil pentru cultură și științe diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Ungaria, Íjgyártó István, a transmis mesajul guvernului maghiar. De asemenea, la ceremonie au participat, printre alți demnitari, Zákonyi Botond, Ambasadorul Ungariei la București, colonelul Kiss László Ferenc, reprezentantul Armatei maghiare, Jakab István, vicepreședintele Parlamentului maghiar, Gheorghe Falcă, Primarul Aradului, Florentina Horgea, Prefectul Aradului, membrii Consiliului Local Municipal și membrii UDMR Arad.
Concomitent, un număr mic de români (în jur de zece oameni), membri ai Partidului Noua Dreaptă, au manifestat în jurul Arcului de Triumf, vizavi de Statuia Libertății.
Programul manifestațiilor de comemorare a început cu o slujbă religioasă, dimineață, la ora 11, la Biserica Catolică Sf. Anton de Padova, iar după ceremonia din Parcul Reconcilierii, mulțimea se îndreaptă spre Subcetate, la locul execuției celor 13 generali, unde se vor depune din nou coroane. Seara, cu începere de la ora 19, programul ceremoniei de comemorare se va termina cu un concert simfonic susținut la Biserica Catolică Sf. Anton de Padova, unde Corul Filarmonicii Naționale din Budapesta, Corul de fete Angelika și Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Arad vor reproduce simfonii celebre din repertoriul compozitorilor Kodály Zoltán și Orbán György.
Cei 13 de la Arad (în maghiară: Aradi vértanúk) este denumirea generică sub care sunt cunoscuți 13 ofițeri ai armatei imperiale austriece executați în 1849 la Arad sub acuzația că s-au alăturat mișcării revoluționare a lui Lajos Kossuth și au susținut revendicările maghiare de independență față de Imperiul Austriac, încălcându-și astfel jurământul de fidelitate față de Casa de Habsburg.
Monumentul Statuia Libertății din Arad evocă memoria celor 13 comandanți. Istoriografia maghiară îi menționează ca martirii de la Arad, punând accentul pe dorința lor de libertate. În publicistica românească imaginea celor 13 generali a fost adesea confundată cu cea a lui Józef Bem, generalul polonez care a condus confruntările din Munții Apuseni, în care s-au ciocnit trupele revoluționare maghiare cu armata imperială austriacă, de partea acesteia din urmă aflându-se și trupele lui Avram Iancu, potrivit Wikipedia.
Comentariile portalului
Este o idee...
… au fost o respingere clara de catre americani a ideologiei trezite si a politicii democratilor. Trump a castigat, nu doar la colegiul electoral, ci și la votul popular.Trump a (...)
Poate, într-un următor articol, va reflecta autorul asupra cauzelor victoriei atât de categorice a lui Trump, deși predicțiile profesioniștilor indicau un rezultat mult mai strâ (...)