S-a declarat neconstituțională reținerea garanției de bună conduită în cazul contestațiilor respinse

  de Special Arad | 19 ianuarie 2015, 12:25 PM | Business

  0

  Curtea Constitutionala a decis joi ca este neconstitutionala prevederea legislativa prin care autoritatile au obligatia de a retine garantia de buna conduita la contractele de achizitie in cazul in care contestatiile sunt respinse de Consiliul pentru Solutionarea Contestatiilor sau de instante.

  Curtea Constitutionala a constatat neconstitutionalitatea prevederilor articolului 271^2, alineatele 1 si 2 ale OUG 34/2006 (Decizia Curtii 5/15.01.2014), introduse prin Ordonanta de urgenta 51/2014, care a legiferat obligatia oricarui contestator in materia achizitiilor publice de a indisponibiliza in fata autoritatii contractante o garantie de buna conduita in cuantum de 1% din valoarea contractului ce urma a fi atribuit.

  Ulterior respingerii contestatiei ori cererii operatorului economic, aceasta garantie urma a fi transferata definitiv in contul autoritatii contractante, scrie Mediafax.

  Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a inregistrat in 2011 aproape 6.300 de contestatii formulate de operatorii economici in cadrul achizitiilor publice, cu 20% mai putine decat in 2010.

  “Diminuarea numarului contestatiilor este urmare a modificarilor legislative in domeniilor achizitiilor publice carepermit autoritatii contractante sa retina contestatarului anumite sume din garantia de participare in raport cu valoarea estimata a contractului in masura in care Consiliul respinge contestatia”, au explicat reprezentantii CNSC.

  In martie 2010, Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului la acea data, declara ca firmele de constructii care abuzeaza de contestatii ar trebui sa fie depunctate la licitatiile viitoare ale institutiei.

  Sursa: DailyBusiness.ro

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.