duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  „Rosencrantz și Guildernstern sunt morți” învie la vară! Sunt în discuții Zoli Lovas, Harsányi Attila, trupa britanică „Tiger Lillies” și nu numai!

  de Tomck@t | 28 ianuarie 2018, 12:46 PM | Cultură | Topic special

  0

  În imagine: Tiger Lillies, regizorul Tapasztó Ernő, actorii Zoltan Lovas, Harsányi Attila, Éder Enikő și Andrei Elek

  Se lucrează intens la o coproducție româno-maghiară. Aradul va fi prezent la Festivalul Internațional Shakespeare de la Gyula

  Aradi Kamaraszínház, în colaborare cu Teatrul Clasic „Ioan Slavici” și Gyulai Várszínház (Ungaria), va monta celebra piesă „Rosencrantz și Guildernstern sunt morți” de Tom Stoppard pe scena celei de-a XIII-a ediții a Festivalului Shakespeare din orașul maghiar Gyula, în acestă vară, iar în toamnă va ajunge și la Arad. Coproducția transfrontalieră se anunță un proiect de anvergură și o adaptare de zile mari, care îl face pe regizorul arădean Tapasztó Ernő să fie și mai agitat decât este de obicei. 

  Spectacolul va fi cireașa de pe tort la renumitul festival și, dacă totul va decurge conform planului, celebra trupă „Tiger Lillies” din Marea Britanie va cânta LIVE în cadrul acestui musical. Premiera este fixată pe data de 14 iulie și se va juca la „Gyulai Várszínház”, în interiorul Cetății din orașul înfrățit cu Aradul, după care, în toamnă, se intenționează aducerea spectacolului și la Arad, la Festivalul Internațional de Teatru Clasic. Actorii propuși pentru distribuție (cu precizarea că lista nu este finală, deocamdată) sunt Harsányi Attila, Zoltan Lovas, Andrei Elek și Éder Enikő din Arad și Tege Antal din Békéscsaba. De asemenea, regizorul Tapasztó Ernő speră să bată palma cu încă un actor foarte cunoscut din Budapesta, dar și cu o actriță cu care își dorește foarte mult o colaborare de lungă durată. Dramaturgul este colegul nostru de la Special Arad, Lajos Notaros, iar asistentul de regie Fekete Réka, membri activi ai Teatrului de Cameră Arad / Aradi Kamaraszínház.

  „Eu văd deocamdată doar probleme”

  Textul original, scris de dramaturgul și scenaristul britanic Tom Stoppard în 1967, exploatează povestea a două personaje din „Hamlet”-ul lui Shakespeare. Regizorul arădean consideră însă textul puțin depășit și speră ca adaptarea lui să fie cât mai diferită și cât mai vie.

  Proiectul a fost inițiat de către noul director al „Gyulai Várszínház” (în traducere: Teatrul de Cetate din Gyula), dr. Elek Tibor, cel care i-a propus directorului Teatrului de Cameră din Arad, Tapasztó Ernő, să regizeze piesa. Este primul proiect de mare anvergură al noului director din Gyula. „Îi place foarte mult ce facem noi și se bazează extraordinar de mult pe experiența noastră. El vede deja în fața ochilor succesul. Sincer să fiu, eu încă nu văd succesul în față (n. red. – râde). Eu văd deocamdată doar probleme, pe care trebuie să le rezolv. E de văzut dacă ne iese colaborarea cu actorii cu care doresc să lucrez sau dacă ne iese dramaturgia… pe care va trebui s-o întoarcem absolut peste cap. Textul acesta a devenit celebru, dar nu este bun pentru zilele noastre. Este unul depășit, prea stufos. Sper să reușim să-l schimbăm foarte mult. Îl vom simplifica, pentru că dacă-l joci pe bune, înnebunești. Poți să-l joci până dimineață și nu ajungi nicăieri”, a spus Tapasztó Ernő pentru Special Arad.

  27479610 10212896173252948 1618619193 o
  Tapasztó Ernő și Fekete Réka, lucrând pe scenariu

  „Rosencrantz și Guildernstern sunt morți” a fost ecranizat în anul 1990, cu actorii Gary Oldman și Tim Roth în rolurile principale, regizorul fiind tocmai scenaristul, Tom Stoppard.

  „Filmul e foarte bun, dar îți dai seama și de acolo că textul original este subțire. Te plictisește. În teatru n-ai voie să plictisești. Dacă ne-am pune să jucăm «Rosencrantz și Guildernstern sunt morți» așa cum a fost scris, înseamnă că și noi suntem tot atât de morți. Noi trebuie să facem ceva nou, ceva absolut viu. De 2018”, a mai spus Tapasztó. „Vom colabora cu Lajos Notaros, Harsányi Attila și cu Fekete Réka la această parte, dar textul final îi va aparține lui Lajos Notaros. Vrem să combinăm foarte mult Hamletul cu Rosencrantz și sper că se va vorbi mult în spectacol și în engleză. Să combinăm limbile, să ne jucăm”, a mai adăugat acesta.

  Artileria grea a spectacolului: Tiger Lillies!

  Tiger Lillies Freakshow sebastiano toma 14 9933x7016
  Foto: The Tiger Lillies Freakshow / sebastiano.de

  Producătorii vor să aducă pe scenă și celebra formație britanică Tiger Lillies, cea care va oferi muzica live pentru spectacol. S-au purtat negocieri, trupa a acceptat propunerea, iar dacă negocierile se vor finaliza, va cânta, bineînțeles, în limba engleză, dar versurile vor fi traduse și subtitrate în limba maghiară la Gyula și în limba română la Arad.

  Asta pentru că, în toamnă, producătorii vor încerca să aducă spectacolul, cu tot cu particiarea formației Tiger Lillies, la Festivalul de Teatru Clasic din Arad. În cazul în care trupa nu va reuși să onoreze invitația, aceștia vor fi înlocuiți cu trei muzicieni care vor reproduce muzica formației Tiger Lillies.

  „Bugetul unui spectacol cum e «Rosencrantz și Guildernstern sunt morți» este destul de mare, tocmai de aceea am și renunțat să angajăm pe cineva pentru decor. Am să concep eu decorul, va fi ceva absolut special, dar ne vom baza, totuși, mai mult pe actorie, pe muzică, pe lumini și pe costume”, spune regizorul.

  De costume se va ocupa designerul maghiar Pappjanó, cel cu care Aradi Kamaraszínház a mai colaborat și la spectacolul „Țara lui Gufi”, pe care l-a adus pe scena Teatrului Municipal „Bacovia” din Bacău, anul trecut. „Cred că am să mai lucrez foarte mult timp de acum încolo cu el”, spune Tapasztó.

  „Inițial, proiectul spectacolului «Rosencrantz și Guildernstern sunt morți» nu a fost băgat în bugetul Teatrului Aradi Kamaraszínház, dar prin faptul că suntem legați de Teatrul Clasic «Ioan Slavici», a intrat și acesta ca partener, astfel am reușit să obținem un sprijin financiar din partea Primăriei Municipiului Arad. Teatrul Clasic «Ioan Slavici» participă cu doi actori. Sper eu, cu Zoltan Lovas, care a acceptat deja propunerea și chiar i-a plăcut foarte mult ideea. Celălalt actor ar fi Andrei Elek, care vorbește cât de cât limba maghiară, dar sunt sigur că nu va fi o problemă pentru el”.

  Aradi Kamaraszínház are un parteneriat cu Teatrul „Gyulai Várszínház” deja de zece ani, în sensul că s-au jucat spectacole arădene la ei, respectiv invers. Spectacolul „Rosencrantz și Guildernstern sunt morți” este însă prima colaborare în ceea ce privește montarea unei piese împreună.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.