vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    „Țara lui Gufi” merge cu arădeni și cu cizme roșii din latex la Bacău

    de Tomck@t | 26 octombrie 2017, 3:56 PM | Cultură

    0

    Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău se pregătește intens pentru deschiderea noii stagiuni cu o premieră la care lucrează, la fel de intens, câțiva arădeni din cadrul Aradi Kamaraszínház (Teatrul de Cameră Arad).
    Spectacolul este „Ţara lui Gufi”, după textul lui Matei Vişniec, în regia arădeanului Tapasztó Ernő. Alături de Ernő, care este și scenograful, lucrează pe această adaptare încă din primăvară și colegul nostru Lajos Notaros (dramaturg și consilier artistic) și, de vreo cinci săptămâni, Ioan Horga (light design). Spectacolul va debuta duminică, 29 octombrie, cu o dublă reprezentație, personajul principal fiind interpretat separat de către doi actori.

    Spectacolul va fi în limba română și beneficiează de o abordare originală, cu totul și cu totul deosebită, în stilul caracteristic Teatrului de Cameră din Arad. Reprezentanții Aradi Kamaraszínház îi spun „suprarealism minimal”. Actorii din distribuția spectacolului sunt cu toții băcăuani și în pielea lui Gufi va intra mai întâi Bogdan Matei, după care Eduard Burghelea. Fiind dublă distribuţie, primul spectacol va fi de la ora 17.00, iar al doilea, de la ora 20.00.

    „Ţara lui Gufi”, scrisă în anii ’80, nu a fost încă pusă în scenă cu actori profesioniști, vorbim, așadar, despre o premieră absolută. Se zvonește că Matei Vișniec va fi și el prezent la premieră, dar deocamdată autorul nu a confirmat acest lucru. „Febra” pregătirilor este cu atât mai mare, având în vedere că Teatrul Municipal „Bacovia”  împlinește în acest an 70 de ani.

    22792297_10156388762414749_1544805527829269165_o

    Actorii Eduard Burghelea și Andreea Darie. Foto: Mihaela Nazarie

    Implicarea arădenilor în acest proiect se datorează unei promisiuni mai vechi a actualei directoare a teatrului băcăuan, Eliza Noemi Judeu, față de Tapasztó Ernő. Aceasta i-a spus arădeanului în urmă cu patru ani (în 2013, când era încă actriță a teatrului), că atunci când va ajunge directoare, îl va invita neapărat să monteze o piesă la Bacău. Regizorul Tapasztó Ernő a ieșit atunci în evidență la Festivalul Gala Star cu (deja) celebrul spectacol „Decalogul după Hess”, care a primit în acel an un premiu pentru interpretarea excepțională a actorului Harsányi Attila. A mai fost o încercare în anii trecuți de a pune în scenă piesa „Richard al III-lea” în regia lui Tapasztó, dar proiectul a căzut.

    Revenind la „Țara lui Gufi”, dramaturgul și consilierul artistic Lajos Notaros ne-a divulgat că personajul principal va primi de data aceasta o alură de drag queen (termenul vine din limba engleză și se aplică bărbaților care se îmbracă în haine feminine), unul dintre echipamentele principale pentru această montare fiind o pereche de cizme roșii din latex, lungi, până deasupra genunchilor, care vor ajunge zilele acestea la Bacău din Szeged, Ungaria.

    Tot din Ungaria vine (din Szeged, mai precis), la invitația lui Tapasztó Ernő, și designerul de costume, care se prezintă doar cu „numele de scenă” Pappjanó, precum și coregraful Farkas Tamás (din Békéscsaba).

    Minodora Broscoi, în rolul lui Țonțonel. Foto: Mihaela Nazarie

    Andreea Darie, în rolul lui Iola. Foto: Mihaela Nazarie

    Din distribuţie fac parte actorii Andreea Darie, Ana Adelaida Perjoiu, Eduard Burghelea / Bogdan Matei, Eliza Noemi Judeu, Florina Găzdaru, Corina Goranda, Minodora Broscoi, Daniela Vrânceanu, Anca Bucșă, Firuța Apetrei, Marlene Duduman, Alina Simionescu și Nina Ionescu. Muzica: Mihai Bălan / Giuseppe Torboli.

    Foto: Mihaela Nazarie / Facebook

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.