duminicã, 25 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Românul nu va ieși mai deștept din izolare. El s-a născut deștept și acum doar se joacă

  de Lucian Dănilă | 3 mai 2020, 3:15 PM | Opinii | Recomandările editorilor

  2

  Au trecut vreo șapte săptămâni de când Iohannis și „Guvernul meu” ne-au trimis în case și ne-au dat stingerea la ora 22. M-am gândit în acele zile că măsura nu e tocmai rea și că acum avem timp să revenim la setările din copilărie în care ne băga mama în casă să ne facem temele și ne culca la ora 22 ca să ne putem trezi de dimineață să nu scăpăm autobuzele alea pline ochi, de circulam pe scări ținându-ne cu o mână în drumul nostru spre școală.

  Dintr-o dată ne-am trezit că avem din nou timp să citim o carte, să jucăm șah, să ne uităm la filme documentare sau pur și simplu să ne facem curat în casă. Chiar intenționam în acea vreme să scriu un articol despre „cum să ieși mai deștept din izolare”, dar am renunțat repede. După câteva intrări pe Facebook mi-am dat seama că nu am niciun motiv să scriu un astfel de articol. Zilele trecute am intrat pe Facebook pentru a face puțină curățenie. Cu „enter”-ul, nu cu mătura sau aspiratorul. Am renunțat la câteva „prietenii” tocmai pentru că nu mă puteam ridica la nivelul de inteligență al celor cărora le-am dat „OK” la opțiunea „ștergeți din lista de prieteni”. Încă mai lucrez la capitolul ăsta.

  Noi, românii, nu vom ieși mai deștepți din această izolare. Noi ne-am născut deștepți și nu mai este loc și nici nevoie de progres. Acum îi înțeleg mai bine pe guvernanți de ce nu e o prioritate națională sistemul educațional. De ce să investești în ceva dacă nu ai nevoie? E în gena românească deșteptăciunea și nu ne complicăm cu chestii banale despre gramatică, algebră. Suntem atât de deștepți încât apăsăm butonul „sari peste asta” și abordăm direct tratate despre medicină, despre farmacie, despre tehnologie IT.

  Nici nu contează că nu ne cunoaștem limba maternă, că scriem cu „â” la începutul cuvântului, că folosim cratima la întâmplare sau mai bine deloc, că aruncăm virgulele în aer și așteptăm să cadă unde dă Domnul, important este că știm totul despre virusul COVID-19, despre cum îl aruncă americanii din avioane peste populație, la fel cum știm totul despre tehnologia 5G sau teorii despre vaccinuri.

  Am văzut câteva postări pe Facebook care pot fi adevărate lucrări de disertație despre tehnologia 5G scrise de oameni care au studii înalte la „Școala Vieții”, aceiași oameni care în viața lor nu au auzit nici măcar de punctul G și încă cred că pe copii îi aduce barza… „Ieste doar ânceputu. Această tecnologie 5ge îi trimisă de americanii ca să omoară pă romîni”, sună titlul unei astfel de lucrări… Iar în conținutul ei ni se explică cum ne omoară 5G-ul găinile iar noi vom face cancer și pe ducă suntem. Sunt aceiași oameni care se tem că mor de la 5G, dar fumează două pachete de Jing-Ling pe zi și beau cinci deți de monopol în timp ce-și joacă alocația copiilor la păcănele.

  Tot ei sunt cei care în timp ce-și beau cafeaua ne scriu tratate despre vaccin și ne atenționează cât de periculos este acesta. „Romîni, nu vă la-sați vacinaț că crăpaț. Bagă ân voi cipuri șo să vă omore pă tăț”, ne spun unii. Sunt aceiași care cred că ciclul menstrual funcționează cu motorină, că ciclul Diesel e numele vreunui uragan, Pitagora o companie de transport în comun iar regula de trei simplă o ordonanță militară recitată de ministrul Vela.

  În COVID-19 toți suntem doctori. Avem printre noi mulți care sunt convinși că virusul ăsta ne intră noaptea în dulapuri și ne strâmtorează hainele, că scapi de infectare dacă nu semnalizezi în trafic pentru că virusul care e pe urmele tale nu se așteaptă să schimbi brusc direcția de mers, sau că s-ar putea să-l iei dacă vorbești la telefon cu vreun infectat…

  Suntem pe podiumul Europei în ceea ce privește abandonul școlar după Malta și Spania. Pentru ce ne trebuie școală atâta timp cât „școala vieții” din România naște genii? 5Genii…

  Ca românu’ nu-i niciunu’, unde-s mulţi, putea fi unu’… Cei despre care am scris mai sus, sper că nu vă regăsiți, sunt aceiași care încă caută prin dicționare cuvântul „lator” după ce le-au cerut copiii să le cumpere un cal cu lator.

  Românul nu va ieși mai deștept din izolare, el e deștept din țâță și acum doar se joacă…

  PS: De vină în țara asta nu e populația, ci copulația unora dintre înaintașii noștri… Doar a unora, dar destul de mulți…

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Adevărat grăiși stimabile! Și pe la alții sunt proști de duduie, dar măcar nu se fălesc cu cât îs de „dăștepți”. La noi este sport național să te faci de kk și nu așa ușurel, din greșeală, că deh, nimeni nu-i 100%, ci când o faci, o faci să tune ca pe cea mai abitir furtună, din toate furtunile Pământului. (la alții au zicala care se referă la surpriza de a descoperii că cineva cunoscut vine cu o prostie mai mare ca el „A căzut ca un fulger pe cer senin.”) Doar nu degeaba la români există zicala „Prostu nu-i prost destul dacă nu-i și fudul!”.
   .
   Dar mă mir totuși, nu mult, doar un pic. Lucian, eu cel puțin așa te-am citit că ești cu picioarele pe pământ. Cum la naiba ai putut să fi atât de naiv să crezi că un Corona Made in China o să vindece de prostie neamul românesc?

   +3 voturi
   +1
   -1
  2. Nu prostia-i tragedia ci neam prostia.
   Ne lipsesc reperele. Nu avem valori.
   Suntem in goana dupa recunoastere sociala (urmatorul nivel in piramida lui Maslow dupa necesitati de baza – ca pe astea le cam avem, proaste dar le avem). Vrem sa fim vazuti cu mai marii urbei. Daca ne si intalnim cu un ajuns din asta vorbim de asta luni si luni de zile la toti care se jeneaza sa ne intrerupa.
   Multi, din pacate prea multi, sunt atat de slugi, de lingai ca nici nu trebuie sa stie potentatul ca exista ca el, slugoiul, linge si linge. Si din linsul lor abject nici nu realizeaza cat de rau o duce, din ce in ce mai rau. Rau indus, datorat, cauzat de potentatul pe care il tot linge. Si nu se opreste din lins. Este consecvent in slugarnicia asta infecta. Prefera sa moara de foame, sa sufere si el si toti cei dragi lui decat sa recunoasca ca a gresit curul de lins. Prefera sa crape decat sa-si mute limba amortita de pe ilustrele buci. Daca-l atentionezi, daca ii demonstrezi (demers inutil sa incerci sa convingi un prost ca-i prost) ca greseste te va uri.
   Si da, ura fara ratiune, ura fricoasa si lasa ce-i face pe lingai, pe sufletele de sluga, sa se aduna in turme, sa se simta putenici in multime cum se simte si heringul printre milioanele din banc, ura asta le da sens, le da ideea de apartenenta la grup, le indica directia de urmat, moda de copiat, cliseele de rostogolit. Ura care le tine de cald.
   O ura cu atat mai mare si mai profunda cu cat lozincile sunt mai generale, mai vulgare si mai simpliste.
   Cu lingaul las nici nu poti discuta fiindca el stie. Te desfiinteaza cu o ironie, cu o glumita valabila in orice context. O ura dublata de mojicie si aroganta. Nu va discuta cu tine fiindca este irational. Ura este irationala. Frica inteleasa dispare si daca dispare frica dispare ura.
   Frica din care se naste ura isi are izvorul in prostie, incultura, in neintelegerea fenomenelor, in subconstientizarea propriei inutilitati, a imposibilitatii de a iesi din mizerie, in disperarea de a trebui sa se instruiasca, sa se pregateasca, sa fie decent. Frica de orice competitie reala, de concurenta, de competenta si de orice inseamna responsabilitate.
   Frica de esec major, fundamental si ireversibil pe de o parte si rentabilitatea politrucului (care nu este altceva decat tot un suflet de sluga) de a folosi ura asta fiindca individul speriat, lingau, de formatie sluga este usor de recunoscut, umil in sus si abuziv in jos, recunoscator pentru sansa primita, iubitor de privilegii nemeritate, de pozitii sociale mai sus cu 10 straturi – pozitii la care limbricul nici in delirul oniric nu a sperat.
   Pentru sefi lingaul este baza. Lingaii, slugile, incompetentii, arivistii, jegurile, smecherasii vor fi cei prmovati. Societatea o ia la vale odata cu resturile incapatanate a celor mai decenti.
   Pe bazele astea edificam Ro ma nia norrr ma la.
   Staati aacaasa!

   +4 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.