luni, 24 iunie, 2024

Special Arad Logo

  România, codașă la numărul de arhitecți la mia de locuitori

  de Special Arad | 15 august 2017, 12:04 PM | Naţional

  0

  Potrivit unui studiu al Consiliului Arhitecților din Europa (ACE – Architects’ Council of Europe), citat de revista În Șantier, Europa are 597.100 de arhitecți activi, la o populație de 609,4 milioane de locuitori, adică o medie de un arhitect la mia de locuitori. Conform datelor pe 2016, România are circa 7.600 de arhitecți activi, cu 200 mai mulți decât în urmă cu  doi ani, scrie angajatorulmeu.ro.

  Cu toate acestea, proporția de arhitecți la mia de locuitori a rămas aceași: 0,4 arhitecți la 1.000 de locuitori. Aceeași proporție o înregistrează și Ungaria, în timp ce Bulgaria, cu 2.000 de arhitecți, stă cel mai slab la acest capitol, cu 0,3 arhitecți la mia de locuitori.

  ace-studiu

  Sursa: ACE – Architects’ Council of Europe / În Șantier

  Potrivit revistei În Șantier, analiza vine în contradicție cu un alt studiu, recent realizat de Ordinul Arhitecților din România (OAR), din care reiese că arhitecții din România consideră că sunt prea multi arhitecți pe piață. 57 la sută dintre absolvenţii de arhitectură din ultimii zece ani consideră că în România activează prea mulţi arhitecţi. Doar unu din cinci absolvenţi consideră echilibrat raportul dintre numărul de absolvenţi și capacitarea pieţei, și doar șase la sută dintre ei consideră corpul arhitecţilor ca fiind subdimensionat în raport cu cerinţele pieţei. Analiza remarcă o tendinţă a arhitecţilor bucureșteni, fie că au absolvit facultatea în București, fie că sunt stabiliţi în Capitală, de a considera piaţa muncii ca fiind mai saturată, în comparaţie cu colegii din provincie. Și absolvenţii care activează în alte domenii sau care nu lucrează consideră într-o mai mare măsură că numărul arhitecţilor este mai mare decât poate să integreze piaţa serviciilor de profil.

  Studiul de cercetare sociologică Absolvenţi de arhitectură pe piaţa muncii a fost realizat de Centrul de Cercetare Sociologică Avansată din cadrul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, la solicitarea Ordinului Arhitecţilor din România. La studiul din 2016 al Consiliul Arhitecților din Europa au participat peste 27.000 de arhitecți, din 27 de țări.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.