vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    ExclusivA început procesul directoarei de la Grădinița Teba: Rodica Țoldan este acuzată de procurori de practici mafiote!

    de Lucian Valeriu | 14 mai 2014, 1:15 PM | Investigaţii | Topic special

    1

    Penultimul „pas juridic” pe care Dosarul deschis pentru abuz în serviciu asupra fostei directoare a Grădiniței PP14 – cunoscută ca „Grădinița Teba” – s-a derulat pe 31 martie a.c., când, prin Încheiere în camera preliminară, judecătorul, „În baza art. 346 alin. 1 Cod procedură penală, constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul dat în dosarul penal nr. 6/P/2014 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, prin care a fost trimisă în judecată, în stare de libertate, inculpata ŢOLDAN RODICA pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 246 Cod Penal 1969 raportat la art. 132 din legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 41 alineat 2 Cod Penal 1969. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpata ŢOLDAN RODICA urmând ca stabilirea termenului de judecată să se facă ulterior rămânerii definitive a prezentei încheieri. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare.” Primul termen în cauză s-a fixat pentru 14 mai.
    Inițial, „Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au dispus prin rechizitoriul din data de 14.01.2014, punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatei Ţoldan Rodica, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă continuată, ca infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie, prev. şi ped. de art. 246 din C. pen. rap. la art. 132 din Legea 78/2000 cu aplic. art. 41 alin. 2 din C. pen. În urma probatoriului administrat în cauză a rezultat faptul că în perioada februarie 2013 – iunie 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, inculpata, în exercitarea funcţiei de director la o unitate de învăţământ preşcolar din Arad, a pretins şi primit de la 212 părinţi care şi-au înscris copiii la respectiva grădiniţă în anul şcolar 2013-2014, suma de 50 sau 100 lei ca «taxă de înscriere». Suma rezultată în urma acestei activităţi contrare dispoziţiilor legale, nu a fost evidenţiată de inculpată în documentele contabile ale unităţii de învăţământ pe care o conducea” – am citat comunicatul de presă remis atunci, de Ministerul Public – dată la care Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Arad.

    Astăzi, la ora 9, la sala 149 a Judecătoriei Arad, a început procesul Rodicăi Țoldan

    …și, aproape de necrezut, în sala de judecată, singurii reprezentanți ai presei am fost noi… în speță, semnatarul articolului – de aici și aroganța cu EXCLUSIV. (Doar o amărâtă de paranteză: mă, fraților, păi ați dat toate știrile din jurul cazului ăsta… toate comunicatele și scrollurile și news-allert-urile… inclusiv informația că astăzi începe procesul… și, când în sfârșit, a început… voi… pe nicăieri!… Ce să zic: bravo, na!)
    Rodica Țoldan a compărut în fața completului de judecată asistată de două apărătoare, pregătite să facă față tirului de acuzații ale Ministerului Public reprezentat de procuror… un magistrat versat, care a întins capcane eficiente în care inculpata a căzut. Ședința de astăzi s-a bazat integral pe declarația inculpatei, care a durat aproximativ o oră.

    Spicuim cele mai interesante aspecte ale dialogului din fața instanței

    – Judecător: Vi se impută că banii pe care i-ați cerut și primit de la părinții copiilor nu au fost înregistrați în contabilitate…
    – Inculpat R.Ț.: Nu am putut înregistra acei bani în contabilitate pentru că contabila mi-a spus, în repetate rânduri, că nu există un cont, în conformitate cu Legea contabilității, pentru așa ceva (…) Eu sunt convinsă că mai multe… dacă nu toate grădinițele din țară procedează așa…
    – Procuror: Dacă inculpata ținea o evidență a acestor sume și în ce consta această evidență… (capcană întinsă: țineați o contabilitate paralelă? – infracțiune foarte gravă, cu specific mafiot…)
    – Inculpat R.Ț.: Da, aveam un tabel cu numele copiilor, suma donată și seria și numărul Certificatului de naștere al copilului…
    – Procuror: Dacă folosea inculpata, în ședințele cu părinții, cuvăntul „TAXĂ” (capcană: cereați taxă de protecție? – altă practică mafiotă)
    – Inculpat R.Ț.: Nu știu dacă am folosit acest cuvânt… nu am cerut niciodată, în mod explicit, o anumită sumă… Banii erau destinați achiziționării de rechizite, costume de serbare… materiale didactice…
    – Procuror: De câte ori pe an percepeați această taxă?
    – Inculpat R.Ț.: O dată pe an…
    – Procuror: Nu mai am întrebări… (evident… a obținut ce a vrut chiar din gura inculpatei…)
    Rodica Țoldan a mai declarat că plățile… taxele… puteau fi plătite și… „în natură”: „ Taxa putea fi convenită în sevicii. Tatăl unui copil, care e instalator a reparat țevile – de exemplu.” Cică „10.000 de lei s-au adunat, la sfârșitul anului… Din acei bani am cumpărat bunuri necesare activității grădiniței – bunuri pe care am facturi -, între care pătuțuri noi.
    – Judecător:  În legătură cu afișul care l-a deranjat pe martorul C…. într-atât încât să vă facă plângere… ce anume era scris acolo?
    – 
    Inculpat R.Ț.: Eu susțin că pe acea listă erau copiii înscriși pe anul școlar în curs… adică acesta era scopul listei… dar, e adevărat, erau înscriși și copiii ai căror părinți nu plătiseră taxa…

    „De la Minister nu primim nimic, niciodată, iar de la Primărie puțin – doar salariile și cheltuielile de întreținere…”

    Să fim echilibrați și să venim și în favoarea fostei directoare… unul dintre cele mai hulite public cadre didactice din… ultimele decenii. De altfel, așa a procedat și magistratul-judecător… aducând „mingea în terenul inculpatei”. Trebuie să fii naiv să crezi că la alte grădinițe din… toată România asta… se procedează altfel și că în altă parte contabilii au găsit, în Cod, poziția la care să încadreze această… desigur… taxă de protecție a copilului de către sistem:
    – Judecător: Pentru materiale didactice și procurarea celor necesare desfășurării optime a procesului de învățământ, s-au făcut adrese la Primărie, la Minister?…
    Inculpat R.Ț.: În fiecare an se fac… niciodată nu primim nimic! De la Minister nu primim nimic, iar de la Primărie puțin – doar salariile și cheltuielile de întreținere…Fondurile de reparații, de exemplu, se dau la grădinițe în mod preferențial, pe criterii ce nu au legătură cu competența, cu necesarul…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Toate unitățile preșcolare practică – în procente și metode diferite – aceeași manevră ilicită. Cât de săracă ar fi grădinița, părinții contribuie cu bani, muncă ”benevolă” plus faptul că fiecare copil trebuie să vină de-acasă cu hârtie igienică, prosop, săpun, pastă de dinți, culori, caiete, etc. Asta înseamnă educație?! Ref la motivațiile în instanță asupra acestor practici – așa ”se face” peste tot! Mare brânză cu țoldan, asta! Toate grădinițele au câteo țoldan. Ăsta e sistemul, ăștia ți-s oamenii. Statul te face să furi – mai mult decât năravul. Pe falcă cine l-a luat la întrebări cât ”necesar” a cumpărat ”pentru primărie” din banii noștri?! Oriunde o dai crapă în același loc: corupția pornită de sus și generalizată în teritoriu!

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    0 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.