Roboţii sunt pe punctul de a ne fura joburile. Ce meserii riscă să dispară

  de Special Arad | 27 June 2014, 12:24 PM | Știință

  0

  Eşti pe punctul de a deveni depăşit. Crezi că eşti special, unic şi că ceea ce faci este imposibil de înlocuit. Greşeşti. Chiar în acest moment, milioane de algoritmi creaţi de pro-gramatori rulează pe servere din întreaga lume cu un singur scop: să facă orice pot face oamenii, dar mai bine, potrivit mediafax.ro.

  Sunt roboţii pe punctul de a ne fura locurile de muncă? Este destinul muncitorilor umani să devină depăşiţi? Acest subiect este dezbătut de peste 100 de ani de economişti, care au creat chiar un termen special – Erezia Ludită – referindu-se la artizanii din ţesătoriile Angliei secolului XIX, care s-au opus utilajelor noi pentru că reduceau nevoia de mână de lucru.

  În prezent, o tendinţă la fel de înspăimântătoare apare. Aproape neobservată, puterea de calcul a computerelor creşte exponenţial şi accelerează eforturile de mecanizare a forţei de muncă, scrie Federico Pistono în comentariul „Roboţii îţi vor fura locul de muncă, dar e în regulă: Cum să supravieţuieşti colapsului economic şi să fii fericit”, pentru CNBC.

  Teoriile economice convenţionale sugerează că pentru fiecare loc de muncă eliminat de tehnologie apar noi locuri de muncă şi noi sectoare economice, situaţie care a fost confirmată de-a lungul timpului. Când oamenii au părăsit fermele, au început să lucreze în fabrici, iar când a început mecanizarea fabricilor, s-au dezvoltat serviciile.

  În prezent însă, şomajul tehnologic, termen folosit pentru a descrie înlocuirea permanentă a muncii umane de către mașini, roboţi şi algoritmi, pare tot mai real, iar rădăcinile se află în natura exponenţială a tehnologiei.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.