joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Rezultatele concursului de proiecte cinematografice românești, organizat de CNC

    de - | 2 iulie 2016, 12:33 PM | Film

    0

    Rezultatele concursului de proiecte cinematografice, sesiunea I pe 2016, au fost anunțate marți, 31 mai, pe site-ul oficial al Centrului Național al Cinematografiei, organizatorul concursului.

    15 proiecte de lungmetraj au primit finanțare în această sesiune de concurs organizat e Centrul Național al Cinematografiei, șapte proiecte de animație, 12 scurtmetraje de ficțiune, șapte documentare și trei proiecte de debut în lungmetraj, scrie cinemagia.ro.

    Radu Jude, Corneliu Porumboiu, Marian Crișan, Radu Muntean, Andrei Gruzsniczki sunt printre câștigători în categoria „proiecte de lungmetraj ficțiune”, alături de Sinișa Drăgin și Stere Gulea. Acesta din urmă va aduce, prin Libra Film Productions, Moromeții 2. Scenariul lui Stere Gulea a fost, de altfel, și cel mai bine cotat din concurs. Bogdan Apetri (Periferic) revine după șase ani de absență, cu proiectul Căprioara. Finanțare primește și Cristina Iacob (#Selfie, Poveste de dragoste).

    Cel mai mare credit alocat în această sesiune este de aproape 3 milioane de lei (2.955.275) proiectului de debut în lugmetraj (ficțiune) „Luna de miere”, al Ioanei Uricaru, casa de producție Mobra Film. Gomera, de Corneliu Porumboiu, concurent în secțiunea de proiecte de lungmetraj ficțiune are al doilea cel mai mare credit alocat din tot concursul, 2.902.240 lei.

    Primul clasat la categoria „lungmetraj ficțiune” este însă proiectul „Pentru asta te-ai născut”, de Radu Jude, produs de Ada Solomon, prin HiFilm Productions. Proiectul a primit a treia cea mai mare sumă din concurs, 2.369.500 lei. Lista completă a proiectelor de lungmetraj ficțiune câștigătoare se poate consulta pe site-ul CNC.

    Filmul lui Radu Jude spune povestea organizării unei reconstituiri istorico-militare a unui episod din Al Doilea Război Mondial și încearcă să pună în discuție limitele reprezentării istoriei prin intermediul artelor, inclusiv al celei cinematografice…. Ada Solomon spune pentru Cinemagia că suma câștigată la concurs acoperă aproximativ 30 % din bugetul necesar, fiind un film de mare complexitate ca logistică și cu o figurație de 500 de persoane pentru episodul reenactment-ului. Filmările vor debuta în vara lui 2017.

    Oana Iancu a câștigat finanțare ca producător pentru trei lungmetraje de ficțiune din concurs: „Câine”, de Florin Șerban, „Alice T” (regia Radu Muntean) și „Căprioara” (regia Bogdan Apetri)

    Pe locul doi la categoria „proiecte de lungmetraj ficțiune” este Câine (working title), de Florin Șerban, câștigătorul unei finanțări de 1.695.000 de lei. Oana Iancu (Ana, Mon Amour, Albüm, Box, Un etaj mai jos, Periferic) este producătorul filmului, alături de Florin Șerban. De altfel, Oana Iancu a câștigat ca producător finanțare pentru trei lungmetraje de ficțiune din concurs – pe lângă „Câine”, ce se va turna anul acesta, Oana Iancu va semna producția pentru filmul Alice T (regia Radu Muntean), alături de Dragoș Vâlcu și pentru Căprioara (regia Bogdan Apetri), alături de Florin Șerban. Alice T și Căprioara se vor turna în vara lui 2017.

    Alice T e „proiectul nereușit al unei mame care, pentru că nu a putut avea un copil al ei, a adoptat o fată drăguță, care s-a transformat într-o adolescentă urâțică și obraznică, care minte cum respiră și pare a nu reprezenta altceva decât o nesfârșită sursă de probleme”. Scenariul lui Alice T este scris de Alexandru Baciu, Răzvan Rădulescu și Radu Muntean, trio-ul care semna și Hârtia va fi albastră (2006), Boogie (2008), Marți, după Crăciun (2010), Un etaj mai jos (2015). Alice T a primit o finanțare de 1.747.200 lei.

    Bogdan George Apetri, cu al treilea cel mai bine cotat scenariu din concurs, transmite cititorilor Cinemagia că proiectul Căprioara va fi „un film destinat publicului larg, conceput de la început până la sfârșit în paradigma unui tip de cinema popular de calitate. El își trage seva din arhetipul filmului polițist și al filmului noir și ni se dezvăluie, treptat, ca un film introspectiv, introvertit, îndreptat decisiv înspre interior, și nu înspre exterior”. Căprioara a primit o finanțare de 1.275.000 lei.

    Citește continuarea pe CineMagia

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.