Rezultate surprinzătoare la sondajul Europa FM despre alegerile locale în două tururi. Politologul Cristian Pârvulescu: „Nu există democrație națională dacă nu există democrație locală”

  de - | 3 December 2019, 8:45 AM | Naţional | Politikos | Recomandările editorilor

  1

  Politologul Cristian Pârvulescu (foto: europafm.ro)

  Potrivit sondajului IMAS, realizat la comanda Europa FM, 56% dintre respondenţi nu sunt de acord cu revenirea la alegerile locale în două tururi – măsură cerută de PNL şi URS PLUS. Pe de altă parte, 42 la sută ar fi de acord cu alegeri locale în două tururi.

  Cum se explică reticenţa populaţiei la schimbări care ar permite o reformă reală?

  Politologul Cristian Pârvulescu spune că „aproape 40% din România este rurală, iar în zona rurală clientela primarului, oricare ar fi aceasta, este foarte importantă. Clientela este debusolată în momentul în care apare un tip de alegeri în două tururi de scrutin”.

  Sondaj IMAS BAROMETRU Decembrie alegeri in doua tururi

  „Sistemul în două tururi de scrutin presupune că, în turul doi, dacă niciunul dintre candidați nu a obținut 50 la sută plus un vot, în turul doi se vor clasa primii doi clasați și atunci asta va permite o mai bună funcționare a sistemului politic la nivel local. Nu există democrație națională dacă nu există democrație locală”, a spus, la Europa FM, politologul Cristian Pârvulescu.

  Proiectul iniţiat de USR privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin a fost respins de Senat, dar şi de Comisia de administraţie public a Camerei Deputaţilor. Din 2016, România a renunţat la alegerile locale în două tururi. Legea actual avantajează primarii în funcţie, menţinând în bună măsură puterea deţinută de partidele mari.

  Sursa: Europa FM

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. „ Nu există democrație națională dacă nu există democrație locală.” Concluzia trasă de domnul Pârvulescu este corectă, o realitate ce o deplâng toți ce au mintea la purtător. Mare mi-ar fi fost mirarea dacă ancheta Europa FM ar fi arătat altceva. Lipsa de educație a populimii se reflectă și în rezultatele acestei anchete. „Dacă fură ai noștrii nu-i bai. Numa tătucul nostru să iasă că ne dă și ne lasă la furat!” … și uite așa au trecut 30 de ani de la lovitura de stat, țara fiind plină de viteji, revoluționari, javre, suduitori virtuali și deștepții planetei. Trăiască Democrația românească!

   --1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.