duminicã, 19 mai, 2024

Special Arad Logo

  „Revolta a fost o manipulare grosolană”- lider sindicat Astra Rail. Astăzi se semnează noul Contract Colectiv de Muncă, în condițiile impuse de angajator

  de Ovidiu Balint | 17 mai 2019, 12:13 PM | Știri Arad | Topic special

  12

  „Manipulare ca pe vremea lui Iliescu, în 1989” - Ionel Rusu

  Criza de la Astra Rail, provocată de greva spontană a muncitorilor de săptămâna trecută s-a încheiat la fel de brusc precum a început.

  Investitorii americani, care deţin pachetul majoritar de acţiuni de 75%, şi-au impus punctul de vedere prin intermediul avocaţilor veniţi de la Bucureşti. Discuţiile purtate cu fiecare angajat în parte au fost cât se poate de scurte, varianta propusă de investitori fiind închiderea fabricii şi chemarea în judecată a greviştilor, pentru o acţiune de protest ilegală, în schimbul acceptării condiţiilor impuse. Adică, a majorării de salariu cu 250 de lei, începând de astăzi, prin semnarea noului Contract Colectiv de Muncă, şi a unei alte majorări salariale începând din 1 octombrie a acestui an. Pe scurt, exact propunerea făcută sindicatului din cadrul fabricii, cu care acesta nu fusese de acord, fiindcă, în baza negocierilor de dinaintea preluării acţionariatului de către americani, noul Contract Colectiv de Muncă urma să fie semnat în luna septembrie a acestui an, şi ar fi trebuit să includă o majorare salarială de minim 40%.

  La negocierile care s-au încheiat ieri sindicatul a fost exclus de la discuţii, fiind considerat dintr-odată nereprezentativ. Întâmplarea a fost cel puţin curioasă, având în vedere că astăzi Contractul Colectiv de Muncă se încheie cu sindicatul din cadrul fabricii. Iar majorarea va fi făcută doar pentru muncitori, nu şi pentru angajaţii din managementul fabricii.

  Înaintea semnării noului Contract Colectiv de Muncă, liderul sindicatului, Ionel Rusu, ne-a declarat următoarele:

  „Necocierile sunt sub aşteptări. Dar nu sunt vina mea, ori a sindicatului, ci a acelei revolte despre care eu nu am încă nişte iţe pe care să le identific. Adică, nu ştiu de unde s-o iau, de unde a început. Din zi în zi, îmi pare tot mai gravă chestiunea, fiindcă mi se dovedeşte că nu e rodul întâmplării. N-a fost nici o revoltă naturală şi spontană, ci este vorba de manipulare grosolană. De aşa manieră încât acei muncitori au convingerea că au fost chiar nişte revoluţionari. Ca noi sub Iliescu, în 1989. Efectiv nu îşi dau seama că au fost folosiţi şi batjocoriţi. Au fost manipulaţi într-un moment cheie al negocierii Contractului Colectiv de Muncă. La negocierile de luni, inclusiv reprezentanţii acţionariatului au fost surprinşi de această torpilă neaşteptată a revoltei. Au crezut că este o manifestare sindicală. Or, dimpotrivă, sindicatului i s-au retezat şansa şi potenţialul. Singurul lucru pe care am reuşit să îl facem a fost să îi convingem pe acţionari că muncitorii care au provocat revolta nu au nici o vină, fiind manipulaţi. Tocmai de-aceea au şi acceptat să plătească trei din cele cinci zile de protest. Am mai obţinut o promisiune pentru investiţii sociale (băi, toalete etc.) care să ridice calitatea locului de muncă la nivelul mileniului trei.”

  Astăzi de dimineaţă juriştii fabricii ne-au dat asigurări că vor întocmi şi un comunicat pentru presă, întrucât nu există un birou de relaţii cu publicul.

  Pe de altă parte, în cei şase ani de când a fost preluată fabrica de către investitorii germani, salariile muncitorilor din fabrica Astra Rail au crescut, iar beneficiile extrasalariale sunt cele mai ofertante din industria arădeană. Adică servicii medicale, bonuri de masă etc. Însă, puterea de cumpărare a scăzut mult mai mult în aceeaşi perioadă.

  A rămas ciudăţenia revoltei de săptămâna trecută, despre originile căreia nu ştie nimeni nimic, însă în urma căreia s-au impus tocmai propunerile acţionariatului. Încheierea acestor negocieri nu înseamnă, totuşi, şi terminarea crizei din interiorul fabricii, conflictele interne mocnind încă. În cazul în care investitorii majoritari vor hotărî închiderea fabricii pe piaţa forţei de muncă ar apărea brusc 2800 de şomeri. Iar Astra Rail ar putea deveni un exemplu pentru industria arădeană. Şi nu unul de bun augur.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. … de Sibiu = 250 lei.E bine, ca poate fi si mai rau: 3 kg de cirese sau 20 de portiute de ciorba de burta la catering, sau 350 de oua nr.3, ca alea nr.0(zero), e scumpe tare.Bravo, acum o sa bagati la greu sa recuperati zilele de „vacanta”!Aveti lideri ‘destepti” si „excelenti” sfatuitori.

   +10 voturi
   +1
   -1
   • Da, a fost un chioșc care vindea produse muncitorilor. Era mai bine dacă nu exista acel chioșc? Ce manevre s-au făcut la un chioșc care vinde conserve, sucuri și cornuri? În afară de a arunca gratuit cu noroi în oamenii care chiar fac ceva pentru Arad ești în stare și de altceva?

    0 voturi
    +1
    -1
  2. Rusule o sa zbori din fabrica asta cu tot cu magazinu din curtea fabricii, singurul manipulator esti tu. Deja se formeaza noul sindicat iar de la tine din sindicat au iesit cam toti. Ti-ai batut prea mult joc de oamenii din fabrica

   +12 voturi
   +1
   -1
   • Știi că pentru genul ăsta de amenințări pot exista consecințe de natură penală? Tu cu marele tău sindicat, aveți reprezentativitate, negociați ceva? Cum v-au pus avocații daunele provocate de „noul sindicat” în față, cum v-a pierit cheful de sindicalism. Jalnic…

    0 voturi
    +1
    -1
  3. Pai initial li s-a oferit 3+2%. La ce salar au spus ca primesc (vezi filmari TV Arad), adica cca. 2600RON brut, in medie este cca 13.5% (9+4.5%). Cam asta-i aritmetica d-le Rusu. Au primit ceva in plus, nu foarte mult. Sunt curios cat obtinea sindicatul fata de oferta initiala, daca nu ieseau oamenii.

   +9 voturi
   +1
   -1
  4. Maririle de care vb sunt brute.
   Doar se amână cu 2-3 ani închiderea dacă erau investitori seriosi respectau negocierile anterioare și investeau masiv în retehnologizare.
   1200 de angajați are Astra în Arad 2800 sunt cu Severin și Caracal.
   Dacă au amenințat cu închiderea e clar că au asta în plan plus ca majoritatea angajaților mai au puțin până la pensie iar din urmă nu vin tineri calificați în domeniu și cu indienii vedeți că e greu.
   Ar fi fost o soluție să preia fabrica Blidar.

   +7 voturi
   +1
   -1
  5. Mincinosu asta se poate numi lider de sindicat? Un afemeiat care a facut o caruta de bani pe spatele oamenilor din fabrica pe care ii baga fortat in sindicat.
   Ce lider de sindicat are magazin in curte cu produse la suprapret si fara casa de marcat? unde are angajata amanta lui din tinerete. Daca ar veni un control maine ar inchide fabrica, conditii de lucru de evul mediu, cocina de porci.

   +10 voturi
   +1
   -1
   • Ce porcării fabulezi tu acolo? Chișcul avea casă de marcat și funçtiona legal. Am mai auzit și alți idioți cu povestea asta răsuflată legată de „căruța de bani”. Dacă omul ăsta te cheamă în judecată, ești în măsură să-i dovedești amantele și căruțele cu bani? De vorbe suntem toți sătui.

    0 voturi
    +1
    -1
  6. În legislația muncii nu există cuvântul ,,revoltă”. Iar ,,greva spontană” este o găselniță stupidă pentru o decizie stupidă. O grevă trebuie să îndeplinească calapoadele legii, altfel acțiunea cade în fața oricărei instanțe. Nu poți face grevă în timpul derulării unui contract între părți decât atunci când o parte nu își îndeplinește obligațiile stipulate în acel contract și se situează fățiș și cu rea-credință împotriva drepturilor celeilalte părți. În cazul în care există abuzuri ale unei părți, tot așa, există și instanțe unde cei abuzați au căderea legală să le denunțe. Și eu mă pot revolta când vecinul meu de scară de bloc pune bormașina în funcțiune la ora 22,35. Dar nu mă duc să-i dau în cap. Sesizez abuzul săvârșit contra mea, îl reclam, îl denunț.

   --2 voturi
   +1
   -1
  7. mai fratilor, dar voi nu stiti cum sa puneti problema, de ce nu i-ati intrebat pe investitori care este motivul pentru care ,,specialistii” indieni au mai mari salarii decat voi, se intampla acest lucru cu romanii in germania sau in oricare tara din lume, adica sa ia mai multi bani decat bastinasii?, EU MA INDOIESC.

   +4 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.