Update „Rețeaua Aeris” – fotografii cu „boschetari de bancă”, exclusiv pe Special Arad (I)

  de Special Arad | 14 April 2014, 1:47 PM | Investigaţii | Recomandările editorilor

  0

  Ziceți-i cum vreți: AERIS Cleaning SRL, AERIS Facility Management… AERIS pur și simplu… că tot aia e și mai penală, mai inventivă și mai ubicuă decât atât nu credem că se poate….
  În acest prim episod al unui serial pe care îl anticipăm a fi foarte lung, Special Arad vă prezintă o parte din mecanismul prin care patronul societății, Flaviu Barath, a reușit să țepuiască statul cu mai bine de 2 milioane de euro (conform estimării martorilor) și să înșele sute de oameni… mulți dintre ei preluați de la limita cea mai de jos a subzistenței și aduși… și mai jos. Infracțiunile sunt concurente, iar ca durată se întind pe o perioada de aproape 10 ani.  Rechizitoriul cuprinzând faptele săvârșite de Barath, de complicea sa, Laura Alina Filip, de avocatul din Baroul Arad Ovidiu Martin și de contabilul firmei de logistică (numele acestuia, precum și al altora implicați, într-un episod următor…), a fost, conform declarației procurorului George Călin Hosu de la DIICOT Arad, trimis la Curtea de Apel Timișoara și se așteaptă primul termen de citare. În actul final prin care procurorul a dispus trimiterea în judecată a inculpaților sunt cuprinse doar faptele comise în intervalul 2013-2014 – dar cazul e mult mai amplu, atât temporal cât și juridic.

  Boschetari – patroni de firme de leasing de personal prin care se angajau alți boschetari…

  De prin 2008, de când s-a dat drumul legii leasing-ului de personal (juriști cu prestanță au clasificat, încă de atunci, hotărârea drept „una care eludează legea”), o companie poate prelua un angajat pe o durata determinata de 3 – 6 luni pentru ca apoi, dacă acesta are performanțele așteptate, să i se propună un contract direct full time. Cererea a crescut pe același tip de poziții și pentru companiile cu restricții de headcount (n.r. – filialele locale ale multinaționalelor care nu pot depăși un anumit număr de angajați) și nu iși pot permite un anumit număr de persoane pe statul propriu de plată. Serviciul de leasing de personal presupune încadrarea uneia sau mai multor persoane, administrarea dosarelor de angajare ale persoanelor în speță și punerea la dispoziție către beneficiar pentru a presta munca în favoarea acestuia. În fapt, pe românește vorbim despre „oameni de închiriat” și nimic altceva.
  „Prima doamnă cu puloverul alb (cea din rândul de jos, în montajul nostru foto)se numeste Morcan Ioana Maria și este administratorul societății de leasing de personal S.C. Abord Clean S.R.L., iar cea de a doua se numește Radița Olimpia și este administratorul societății S.C. Acant Ecoserv S.R.L.” – conform sursei noastre – iar dacă dai cu search pe net vezi că firmele respective sunt, bine-mersi, înregistrate pe lista firmelor ca și cum ar exista și funcționa bine-mersi. Ei bine, în argoul intern al celor de la AERIS, aceștia erau așa-zișii „boschetari de bancă”…
  În general, acest fel de tranzacții se desfășoară pe următorul traseu (conform site-ului clubulcolectorilor.ro): administratorii/asociaţii unei firme care are datorii sau care are alte probleme de (ne)respectare a legii (de exemplu nu a depus declaraţii fiscale, bilanţuri etc.) contactează un „consilier”, îi achită comisionul convenit, iar apoi, la Registrul Comerţului, firma este cesionată către un „boschetar”. De obicei, consilierul are o procură (de reprezentare) de la acest „boschetar”, astfel încât tranzacţia la Registrul Comerţului să fie făcută fără prezenţa persoanei respective.
  Barath și ai săi au „făcut rost” de persoane ca și cele din fotografie și, fentând banca – Unicredit Țiriac (cu care lucrau) le-a dat papucii, dar ING Bank i-a primit – i-a făcut pe aceștia patroni „cu ștampilă în regulă”. Prin aceste firme fantomă, AERIS angaja personal… bineînțeles că tot fantomă… de prin toate colțurile țării… oameni amărâți, cu o inteligență limitată, care habar n-aveau la care mare companie lucrează…

  „Medicul de medicina muncii își punea ștampila de angajare pe tabele făcute in Excel după date personale dictate pe telefon!”

  Sursele noastre ne-au povestit cum făceau Flaviu Barath & co. – sigur că sprijiniți de importante personaje din elita administrativă și politică… altfel neexplicându-se imunitatea lor pe piață și longevitatea cumulului de infracțiuni economice – rost de contracte cu firme de importanța celor pomenite: „un caiet de sarcini – același, și bine făcut – și mult tupeu în invocarea numelor din clasa politică aflată la conducerea Guvernului. Persoanele angajate erau persoane cu handicap, iar numele lor ne erau dictate prin telefon… cu tot cu seria și numărul C.I. și CNP… Multe date nu coincideau cu cele reale, dar mecanismul era atât de bine «uns» încât nu se gripa pe întreg timpul de funcționare al societății: un trimestru. Din rețetă făcea parte să plătești stopajul la sursă timp de 3 luni (minimul de contribuție care trebuie plătit la stat)… și nicio firmă nu stătea pe piață mai mult de 6 luni, pentru a nu fi supusă unor controale mai aplicate.”

   

  Notă: Redacția Special Arad înțelege ca, în această Săptămână a Patimilor, să aplice regula – nescrisă, dar la care mai toată presa de calitate a aderat – de a nu publica anchete / investigații de presă. Așa încât subiectele prezentate în această pagină vor fi reluate după Paști.  

   

   

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.