marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Relațiile româno-maghiare de stil nou la Nădlacu’ de la șosea

  de Lajos Notaros | 26 noiembrie 2021, 12:09 PM | Blogul Special Arad | Recomandările editorilor

  0

  De o vreme la Nădlac, la trecerea în Ungaria, e jale.

  Nu pe autostradă, acolo doar din când în când, când te grăbești mai tare, ci la punctul de frontieră clasic și de demult. La Turnu nicio problemă, jumătate din Bătania e locuită de arădeni, toți se cunosc, se trece într-o veselie. La Vărșand e altă treabă, acolo te duci mai mult la băi la Gyula sau la Békéscsaba la o cumpărătură.

  Pe autostradă iarăsi e altă poveste, acolo o iei spre depărtări după ce ti-ai cumpărat rovinieta de Ungaria, la o adică ai vreme. Oricum, rovinieta e șaptezeci de lei, dacă nu te duci decât până la Makó sau Szeged, n-are rost, că la Szeged poți lua trei-patru halászlé cu atâția bani.
  Numa’ pe la Nădlacu’ de la șosea să nu te duci.
  Stai acolo la coadă cel puțin o oră, iar dacă n-ai noroc poate și mai mult.

  Vă spun, am avut eu motivele mele pentru care am ales această trecere de frontieră. Nici prin cap nu-mi trecea că ar putea fi probleme. Circulație redusă de week-end, mașini puține, ziceam că va fi floare la ureche.

  Și a fost. La urechea vameșului, sau ce-o fi fost, român din prima cotineață. Am ajuns la el după o oră bună de stat la coadă. Era un tip absolut spectaculos, cu o barbă a la Moise. Deși se formase coadă, așa spontan, precum combustia, trecerea se făcea la o singură poartă, iar al nostru Moise se uita la mine plictisit. A aruncat un ochi obosit pe buletin, mi l-a înapoiat într-o doară.

  Ce se întâmplă?, mă trezesc eu vorbind.

  Ungurii, îmi zice el și întoarce capul spre cei doi vameși unguri aflați mai încolo într-o dolce far niente.

  Sunt în grevă?, trec eu la ironia seculară învățată dincoace de graniță.

  Tot timpul, îmi zice Moise și îmi zâmbește de parcă tocmai mi-ar fi predat Tablele de Piatră primite de la Domnul.

  vama nadlac

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.