Relațiile româno-maghiare de stil nou la Nădlacu’ de la șosea

  de Lajos Notaros | 26 November 2021, 12:09 PM | Blogul Special Arad | Recomandările editorilor

  0

  De o vreme la Nădlac, la trecerea în Ungaria, e jale.

  Nu pe autostradă, acolo doar din când în când, când te grăbești mai tare, ci la punctul de frontieră clasic și de demult. La Turnu nicio problemă, jumătate din Bătania e locuită de arădeni, toți se cunosc, se trece într-o veselie. La Vărșand e altă treabă, acolo te duci mai mult la băi la Gyula sau la Békéscsaba la o cumpărătură.

  Pe autostradă iarăsi e altă poveste, acolo o iei spre depărtări după ce ti-ai cumpărat rovinieta de Ungaria, la o adică ai vreme. Oricum, rovinieta e șaptezeci de lei, dacă nu te duci decât până la Makó sau Szeged, n-are rost, că la Szeged poți lua trei-patru halászlé cu atâția bani.
  Numa’ pe la Nădlacu’ de la șosea să nu te duci.
  Stai acolo la coadă cel puțin o oră, iar dacă n-ai noroc poate și mai mult.

  Vă spun, am avut eu motivele mele pentru care am ales această trecere de frontieră. Nici prin cap nu-mi trecea că ar putea fi probleme. Circulație redusă de week-end, mașini puține, ziceam că va fi floare la ureche.

  Și a fost. La urechea vameșului, sau ce-o fi fost, român din prima cotineață. Am ajuns la el după o oră bună de stat la coadă. Era un tip absolut spectaculos, cu o barbă a la Moise. Deși se formase coadă, așa spontan, precum combustia, trecerea se făcea la o singură poartă, iar al nostru Moise se uita la mine plictisit. A aruncat un ochi obosit pe buletin, mi l-a înapoiat într-o doară.

  Ce se întâmplă?, mă trezesc eu vorbind.

  Ungurii, îmi zice el și întoarce capul spre cei doi vameși unguri aflați mai încolo într-o dolce far niente.

  Sunt în grevă?, trec eu la ironia seculară învățată dincoace de graniță.

  Tot timpul, îmi zice Moise și îmi zâmbește de parcă tocmai mi-ar fi predat Tablele de Piatră primite de la Domnul.

  vama nadlac

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.