Protestează de patru luni… Zeci de locuitori de pe strada Măcieșului se opun unui alt proiect imobiliar aprobat de Primăria Arad

  de Raluca Medeleanu | 28 September 2021, 12:20 PM | Administraţie | Recomandările editorilor | Știri Arad

  2

  simulare din PUZ-ul contestat

  Peste 50 de persoane au trimis o plângere la Primăria municipiului Arad prin care contestă legalitatea unui proiect imobiliar prin care ar urma să se construiască imobile cu două etaje într-o zonă în care înălțimea stabilită în regulament este de maxim un etaj. Locuitorii din zonă au depus în luna mai o plângere în scris, redactată de un cabinet de avocatură însă nu au primit niciun răspuns din partea municipalității nici până acum.

  Nemulțumirea oamenilor din zona străzii Măcieșului a fost adusă din nou în atenție în cadrul ședinței de Consiliu Local Municipal (CLM) de ieri, 27 septembrie, de către consilierul Dorian Curcanu, care a cerut lămuriri referitoare la ignorarea acestui răspuns, însă și de această dată Primăria a zis „pas”, amânând discuția pe altădată.

  Planul Urbanistic Zonal (PUZ) cu privire la acest proiect imobiliar a fost aprobat în ședința CLM din 16 aprilie, chiar dacă la începutul ședinței, tot Dorian Curcanu a solicitat retragerea proiectului de pe ordinea de zi, numindu-l din punct de vedere urbanistic „o românească”. „Nu se construiesc blocuri în zone de case. Acest proiect este o anomalie şi aşa ceva nu se face într-un oraş european”, spunea atunci Curcanu. Cu toate acestea, arhitectul șef al Municipiului, Sorin Ciurariu, a explicat că documentaţia de urbanism aferentă proiectului nu excede reglementările existente în municipiul Arad. „A trecut prin toate etapele, inclusiv consultarea şi vă este prezentată, îndeplinind toate avizele şi toate procedurile legale (…). Dacă vorbim stricto-senso, este o documentaţie normală şi firească, în evoluţia urbană a oricărui oraş. Pot să vă spun mai multe despre ce înseamnă o situaţie de reglementare, acolo unde nu există. Terenul acesta nu este edificabil pentru locuinţe. De aceea a trebuit modificat Regulamentul General de Urbanism pentru ca proprietarii săi să-l poată folosi în acest sens”, explica în aprilie arhitectul șef.

  Cu toate acestea, locuitorii din zonă nu au fost mulțumiți de aceste explicații și au redactat o plângere prin care au contestat legalitatea documentului. Aceștia motiveazî că nu au fost respectate prevederile Planului Urbanistic General (PUG) în vigoare, elaborat în 1997 care prevedea în zona respectivă un regim de înălțime de maximum un etaj, nu două.

  „Faptul că nu se va respecta regimul de înălțime prevăzut în PUG, acela de S(D)+P+1E(M) riscă să creeze un precedent pentru viitorii dezvoltatori imobiliari care vor împinge limitele prevăzute de PUG și vor folosi PUZ-ul atacat drept precedent. Mai mult decât atât și din punct de vedere vizual / estetic, apariția unor condominii într-un cartier în care sunt numai case individuale, majoritatea fiind S(D)+P+1E sau S(D)+P+M (cu un etaj, sau doar o mansardă, n.red.) va atrage o discrepanță și o dezordine urbanistică. Strada Tabacovici, precum și străzile adiacente, cuprinde locuințe individuale, cu regim redus de înălțime, zona fiind liniștită și aerisită, cu o densitate mică de locuitori, la adăpost de noxele și zgomotul rezultate din aglomerația urbană, plătind un preț ridicat pentru o astfel de proprietate în zona respectivă. Or, schimbând regimul de înălțime al zonei, autoritatea publică a adus atingere dreptului la inviolabilitatea domiciliului și la respectarea vieții private, astfel cum acestea sunt înțelese prin prisma jurisprudenței în materie a Curții Europene a Drepturilor Omului…”, se arată în plângerea semnată de cei 59 de locuitori din zonă și depusă la Primăria Arad în 21 mai, la care, conform legii, trebuiau să primească un răspuns în maxim 30 de zile. Au trecut patru luni.

  Trebuie să menționăm că nu este singura situație în care au fost semnalate nereguli cu privire la înălțimea unor imobile pe care anumiți dezvoltatori privați doresc să le construiască în zone ale Aradului care au doar case cu regim redus de înălțime. Un alt exemplu vine din cartierul Grădiște, unde se intenționează construirea unor blocuri de 6 etaje pe strada Orizont, zonă doar de case. Momentan, acest proiect încă nu a primit votul consilierilor, fiind încă la faza de transparență decizională, însă poziția municipalității față de acest proiect este la fel ca în cazul celui care face subiectul acestui articol: este legal, are toate avizele, mai mult se consideră că va aduce beneficii zonei.

   

   

  Citește și: Controversatul proiect al Inteco, cu blocuri de peste 5 etaje în Grădiște, pus la transparență – Special Arad · ultimele știri din Arad

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. De ce atat de multe proiecte se resping cu atata dragoste ? Nu ma pricep la urbanism, dar din ce vad , remarc ca toate blocurile care primesc autorizatie se resping si toata lumea e fericita. Prosperitatea si dezvoltarea pesrsonala sunt puse la zid in orasul Arad.
   Ganditi-va ca s-ar putea sa am dreptate :))

   --1 voturi
   +1
   -1
   • Ai și n-ai dreptate. Du-te în Timișoara și analizează. Nu o să vezi ansambluri rezidențiale și blocuri între case. Ba mai mult se construiește la marginea Timișoarei. Ansamblurile care se construiesc în oraș sunt pe foste fabrici care s-au dărâmat și nu au alte construcții în jur. Ceea ce vor să facă aici e la limita legii.

    +5 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  4 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.