Reacție ipocrită a Bisericii Baptiste în cazul pastorului neoprotestant acuzat de tentativă de răpire

  de Andrei Fuliaș | 17 octombrie 2016, 12:45 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  19

  Știri Arad. În urmă cu mai puțin de o săptămână toată presa locală a reacționat față de un caz nemaintâlnit în Arad – un bătrân de 70 de ani, fost pastor neoprotestant, era acuzat că a încercat să răpească fetițe minore din zona Școlii Generale nr. 4 „Vasile Goldiș”. Cum era de așteptat, reacțiile au fost negative la adresa septuagenarului în cauză. În febra întâmplărilor și în goana după aflarea adevărului presa a apelat la autoritățile competente pentru a afla despre ce este vorba și mai ales despre cine. Informațiile au fost prezentate rapid în toate publicațiile online în timp record, exact așa cum au fost primite. Toate datele făceau referire la Constantin Angheluță, un bătrân de 70 de ani, fost pastor neoprotestant. Desigur, s-au făcut erori, în fotografiile publicate de presă fiind prezentat inițial fratele lui Constantin Angheluță, la rândul său fost pastor neoprotestant. Când s-a vehiculat ideea că ar fi vorba despre o confuzie, că vorbim despre doi frați, o parte din publicații, printre care și Special Arad, au retras fotografia publicată. Precizăm că publicația noastră și-a prezentat și scuzele de rigoare în urma erorii făcute. Cu toate acestea, restul informațiilor erau corecte.

  Citește și: UPDATE 3 – Constantin Angheluță, persoana audiată pentru tentativă de răpire, a dat declarații polițiștilor

  Reacția ipocrită a Comunității Baptiste

  La o zi după apariția în presă a acestui caz, Comunitatea Bisericilor Creștine Baptiste din Arad a reacționat printr-un comunicat publicat pe site-ul lor. Aceștia spun că:

  „Având în vedere articolele apărute în „Jurnalul Arădean” (n.red. – vorbim despre toată presa locală) legate de pastor neoprotestant acuzat de răpirea a două eleve, considerăm că este necesar să facem următoarele observații:

  Persoana incriminată nu este pastor activ sau pastor pensionar în niciuna dintre bisericile din cadrul Comunității Bisericilor Creștine Baptiste Arad.

  Este regretabil faptul că presa folosește expresia de pastor neoprotestant fără alte explicații și în felul acesta umbrește imaginea tuturor pastorilor cultelor neoprotestante.”

  Considerăm că replica dată de către Comunitatea Bisericilor Creștine Baptiste din Arad este una ipocrită.

  În primul rând, Constantin Angheluță a fost pastor neoprotestant, iar această titulatură îi rămâne pentru totdeauna, nu se poate desprinde de ea atunci când nu le convine ceva celor din Comunitatea Baptistă.

  În al doilea rând, responsabilitatea este una personală, nu de grup, deci Angheluță va răspunde pentru faptele sale dacă va fi găsit vinovat.

  Totodată, aceeași Comunitate Baptistă folosește următoarea frază „este regretabil faptul că presa folosește expresia”. Domnilor, aici nu este regretabil că băgați toată presa în aceeași oală, aici este regretabil că, intenționat, nu vedeți pădurea din cauza copacilor. Asta pentru că, foarte important, comunitatea baptistă, acești indivizi care se pretind de o moralitate impecabilă și ne dau tuturor lecții de conduită, nu suflă o vorbă despre fetițele care aproape au fost răpite. Domnilor, soarta acestora, trauma lor, trauma părinților, a profesorilor, aceste lucruri nu vă interesează?

  Din cele scrise de dumneavoastră, ca precizări importante, înțelegem că tot ce vă interesează este DOAR imaginea voastră. Și că nu vă pasă nici măcar de părinții din comunitatea dumneavoastră.

  comunitatea-baptista

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Ei, au si ei, baptistii, dreptatea lor… Daca un ziarist de la, sa zicem, „Aradi ujvilag” (evident, titlul inexistent…) ar scrie o prostie iar cetatenii ar reactiona criticind „ziaristii aradeni” fiecare publicatie neimplicata s-ar apara, nu? Pe de alta parte, chiar asa: de ce nu ati spus ca individul in cauza a fost pastor penticostal? Cind ati scris despre preotii ortodocsi nu ati scris „preoti crestini”…
   Desigur, ar fi fost cel mai potrivit moment pentru baptisti sa se delimiteze public de colegul lor intru neoprotestantism. Au ratat momentul si nu cred ca a fost doar o greseala. Ei stiu regulile comunicarii publice, pe care o invata probabil inaintea Bibliei. Asadar, cred cu tarie ca nu au vrut sa se delimiteze de fratele lor cel rapitor…

   +7 voturi
   +1
   -1
  2. Domnule Ioan Burca, ce stiti dvs. despre presa? Probabil stiti destul de multe incat sa dati sfaturi, ca sa nu zic, porunci… In acest articol nu a fost atacat cultul baptist si cu atit mai putin pentru probleme dogmatice sau canonice. S-a facut vorbire despre ipocrizie, mai exact despre ipocrizia celor care au emis un comunicat in numele comunitatii baptiste din Arad. Or, stimate domn, dati lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu, dar lasati Cezarului ce este al Cezarului, in acest caz, Cezarul fiind Presa.
   Dar, pentru ca tot ati vrut sa ne puneti la punct cu citate si, in buna traditie neoprotestanta, sa atacati ortodocsii, haideti sa dam intrgul citat invocat, nu doar finalul, scos oarecum din context, in cel mai TRADITIONAL stil manipulator: „15.De-ţi va greşi ţie fratele tău, mergi, mustră-l pe el între tine şi el singur. Şi de te va asculta, ai câştigat pe fratele tău.
   16.Iar de nu te va asculta, ia cu tine încă unul sau doi, ca din gura a doi sau trei martori să se statornicească tot cuvântul.
   17.Şi de nu-i va asculta pe ei, spune-l Bisericii; iar de nu va asculta nici de Biserică, să-ţi fie ţie ca un păgân şi vameş”. Altfel spus, stimate domn, inainte de a-l arunca in nevrednicie, aveti obligatia de a incerca sa-l readuceti pe calea cea dreapta. Ati facut-o? Nu cred. Pur si simplu, v-ati lepadat de el, dupa primul cintat al cocosului (adica, dupa primul articol).

   +17 voturi
   +1
   -1
  3. @Ioan Burca
   Si acum sa-ti dau “foc” citeste asta:

   Biblia care o invoci tu ca fiind de temelie nu valoreaza nimic daca calatoresti vreo 1000 de km adica la musulmani, daca mergi mai departe dai de budisti care nu dau nimic nici pe cartea ta nici pe a musulmanilor. Mai in jos prin India o sa dai de niste oameni care au o gramada de animale sfinte cum ar fi: sobolani, vaci, maimute etc. Daca ai chef si vaslesti prin Pacific sint niste insule care inca venereaza un munte ( Vanuatu)

   Tu insa ramai aici si fi o umbra trista a unui trecut.

   P.S Daca am evolua cu gandirea ta peste 100 de ani vom avea sfinti la care sa ducem copii pina in 10 ani ca ofranda.

   +9 voturi
   +1
   -1
  4. Propaganda neoprotestantă în Arad a devenit obraznică de când falcă umblă cu căciula în mână pe la biserici, în vânătoarea lui de voturi. Cu alte cuvinte “le-a dat nas”.

   Dacă ce se spune despre “libidinosul” în cauză este adevărat, fiindcă până la un verdict dat de un judecător, el este nevinovat, abia aștept să văd atunci cum mai “scot cămașa” cei ce conduc “Comunitatea bisericilor baptiste din Arad”. Că guralivi si ipocriți sunt nevoie mare.

   Dar așa că s-au dezis de bănuit, putem crede că cel puțin eventualul proces intentat acestuia, v-a fi lipsit de manipulări de tot felul și presiuni create asupra completului de judecată.

   +10 voturi
   +1
   -1
  5. I-auzi bre la pocăitul ăla cică sa ne cerem scuze… Ba sa va cereți scuze voi, frustraților, pt ce a facut un fost pastor de-al vostru si sa va delimitati public de acțiunile sale printr-in comunicat la fel de sec precum cel pe care l-ati dat. Auzi tu tupeu la ei?!! Sa-si ceara oamenii scuze?! Sa-si ceara atunci scuze si Ziariștii de la Boston Globe care au demasca preoții pedofili catolici si biserica care i-a protejat decenii la rând, deși acele bestii au distrus viețile câtorva sute de copii! Nu, bai zevzecule, cu trimiterile tale biblice cu tot, VOI SA VA CEREȚI SCUZE pt ce a facut jegosul care a predicat ani la rând in numele vostru! Felicit Special Arad si in mod deosebit pe acest băiat, Andrei Fulias care are…cojones tată! Bravo! P.S. Cred in Dumnezeu, sunt creștin ortodox, însă nu pot sa accept neobrăzarea acestor impostori care se cred cumva peste ceilalți oameni, doar prin prisma faptului ca ei cred ca dețin o altfel de jucărie decât ceilalți. Bai, îngâmfaților, Isus nu răstălmăcea virgulele si cuvintele cu greutate, el transmitea ceva simplu, fa bine si-ți va fi bine. Iubește si ajuta-i pe ceilalți. In cazul de fata, sa înțelegem ca-i luați apărarea molestatorului, devreme ce Săriți la gâtul celor care l–au pus pe tapet? Rusine, ipocritilor!

   +8 voturi
   +1
   -1
  6. Neoprotestant, e o categorie foarte mare. Exista penticostali, baptisti, crestini după evanghelie, adventişti ( sau sambatari). Ar fi bine sa precizati domnilor ziaristi despre ce cult e vorba si sa nu mai folositi termenul generic “neoprotestant”. Nici noua nu ne convine cand un bulgar comite o crima in occident si presa spune “imigrant din Europa de Est”, sau nu ne convine cand spune “un roman” si nu un cetatean roman de etnie romă etc.
   Si chiar asa, de ce cand un neoprotestant comite o infractiune precizati imediat acest termen iar cand un ortodox face ceva nu spuneti ca e ortodox? Nu e discriminare asta?

   +1 voturi
   +1
   -1
    • M-am referit la faptul că nu e nevoie să se specifice la o ştire ceva de genul ” un neoprotestant a furat ceva”, “un baptist a condus fără permis”, un “ortodox” a tâlhărit” etc. De ce e nevoie să folosim aceste denumiri? Nu conduce oare la ură inutilă şi discriminare o astfel de practică folosită în mod constant de presă? Eu cred că e suficient să se menţioneze “un cetăţean”, pentru că altfel aruncăm un oprobiu public asupra unei întregi categorii pentru ceva ce face doar un singur individ.

     --2 voturi
     +1
     -1
     • Dar pe de altă parte vă convine dacă scriem „un pastor neoprotestant a ajutat 3 familii”, nu? Când e pozitiv e bine, când e negativ, gata, vă spălați pe mâini de frații voștri, nu?
      Interesantă abordare… mai știu pe unul care s-a spălat pe mâini de un frate de-al lui… se numea Iuda ;)

      +4 voturi
      +1
      -1
      • Nu, nici aia nu mi-ar conveni sa scrieti, Biblia spune ca binele pe care îl faci ar fi bine sa ramana ascuns, si ca daca te lauzi cu el ti-ai primit deja rasplata aici pe pamant ( aprecierea oamenilor). Stiti bine ce vreau sa spun, exact cum nu ne convine noua ca francezii sau englezii subliniază că “un român” a comis nu stiu ce fapta si astfel se induce ideea ca doar romanii comit infractiuni ( desti statistic nu e adevarat) exact asa functioneaza si in cazul asta, cand un neoprotestant comite o fapta imediat i se subliniaza religia. E mai deosebit un pedofil daca e neoprotestant sau daca e ortodox? Tot pedofil e si tot la puscarie ii este locul, indiferent de religie.

       +3 voturi
       +1
       -1
   • @crestin

    Conteaza sa precizezi pentru ca este un cap al comunitatii, care pentru respectivul cult este un exemplu ascultat si urmat.

    Cand un oarecare om fura sau face ceva nu se precizeaza insa aici fiind vorba de un “peste mare” din cultul respectiv trebuie precizat la fel cum le place sa li se spuna pastor trebuie sa suporte si cand li se spune pedofil.

    0 voturi
    +1
    -1
   • Prezumția de nevinovăție este un drept câștigat într-o societate democratică.

    Până la verdictul unui judecător, omul încă este nevinovat. Dacă procurorii vor demonstra cu fapte, dovezi și/sau martori, că este vinovat de acuzațiile aduse, atunci si doar atunci el se va transforma într-un condamnat. Cu alte cuvinte un Vinovat!

    Copiii trebuie să știe că nu au ce să discute cu adulții ce le cer să-i urmeze.

    Că acum nici nu trebuie creată o isterie. Eu iubesc copiii și câte o dată mă adresez lor pe stradă și fără să-i cunosc. Fac ce BĂTRÎNII MEI DRAGI au făcut și ei o dată cu un ”Mine” tânăr. Ori asta nu înseamnă că ”am tendințe pedofile”.

    +1 voturi
    +1
    -1
  7. Pentru informarea (corecta) a celui care a ales titlul informarii despre reactia Cultului baptist:

   – IPOCRÍT, -Ă, ipocriți, -te, adj., s. m. și f. 1. Adj., s. m. și f. (Persoană) care se arată altfel de cum este; (om) prefăcut, fățarnic. 2. Adj. (Despre manifestări ale oamenilor, fizionomie etc.) Care trădează, arată ipocrizie. – Din fr. hypocrite.
   Sursa: DEX ’09 (2009) | Adăugată de valeriu | Semnalează o greșeală | Permalink
   – IPOCRÍT, -Ă, ipocriți, -te, adj., s. m. și f. 1. Adj., s. m. și f. (Persoană) care se arată altfel de cum este; (om) prefăcut, fățarnic. 2. Adj. (Despre manifestări ale oamenilor, fizionomie etc.) Care trădează, arată ipocrizie. – Din fr. hypocrite.
   Fara suparare.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.