duminicã, 20 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Putin arestat, OZN peste Alaska, mobilizarea rezerviștilor Armatei Române – Fake News-urile din ultima perioadă

    de Tomas Arond (Tomck@t) | 2 aprilie 2023, 7:09 PM | Fact check

    0

    Sâmbătă a fost Ziua Păcălelilor, 1 Aprilie, însă răspânditorii știrilor false nu se mulțumesc cu o singură zi din an. Iată trei dintre încercările – destul de slabe, trebuie adăugat – de a păcăli lumea cu Fake News-uri din ultimele săptămâni.

    Dezinformările nu sunt întotdeauna produse de propagandă, uneori sunt simple glume „aruncate” în mediul online doar cu scopul de a râde de cei care „o mușcă”. Se găsesc mereu, desigur, și internauți creduli, care nu se gândesc să verifice presupusele afirmații pe rețelele de socializare precum Facebook, Instagram sau TikTok, dar se mai întâmplă ca unii să dea o căutare pe Google și, pentru că „știrea” se găsește pe internet, să ajungă la concluzia că știrea este adevărată. Puțini știu care ziar online este de încredere și care nu.

    Pentru aceștia, o recomandare: extensia de browser „Newsguard” indică în procente credibilitatea publicațiilor online, evaluările fiind realizate de o echipă de jurnalişti cu experienţă, folosind nouă criterii jurnalistice de bază, apolitice. Mai multe detalii despre criteriile și procesul de evaluare Newsguard, aici.

    Extensia Newsguard nu analizează decât site-urile în limba engleză, dar este un început bun. De asemenea, acesta funcționează pe browserele PC / laptop / tabletă, nu și pe cele de smartphone. Pentru browserul desktop Google Chrome poate fi instalată de aici, dar din păcate nu este gratuită. Extensia este, în schimb, gratuită pentru browserul desktop Microsoft Edge și poate fi instalată de aici.

    Pentru cei care preferă totuși Google Chrome, o extensie gratuită și destul de bună este „No Bias News”, care poate fi instalată de aici.

    Revenind la știrile false care au circulat în mediul online în ultimul timp, cea mai puțin credibilă este cea legată de arestarea lui Putin:

    FAKE NEWS: Imagini cu Vladimir Putin arestat

    Un filmuleț pe Facebook din 28 martie (link arhivat aici) arată un slide-show de imagini cu președintele rus Vladimir Putin fiind condus cu cătușe de poliție și stând în spatele gratiilor într-o uniformă de închisoare.

    „Vești de ultimă oră, Putin a fost arestat”, se anunță în subtitrarea videoclipului. O postare diferită cu același videoclip a fost distribuită de peste 1.400 de ori și vizualizată de peste 1,9 milioane de ori înainte ca textul postării să fie editat și schimbat cu contrariul: „Putin nu a fost arestat”, indicând că totul a fost o glumă.

    Imaginile au fost, desigur, alterate digital, în Photoshop. Este un Fake News de amatori, o tehnică deja primitivă față de editările unor videoclipuri prin Deepfake, falsuri care sunt în continuare foarte răspândite pe Facebook sau pe TikTok, majoritatea cu Putin, Zelenski sau Biden.

    FAKE NEWS: OZN deasupra Alaska

    Dacă tot suntem în sfera Fake News-urilor „light”, una dintre cele mai vechi și „îndrăgite” dezinformări din epoca știrilor online este cea cu OZN-uri.

    Potrivit unui raport Reuters, un avion de luptă american F-22 a doborât, într-adevăr, un obiect neidentificat care zbura deasupra Alaska pe 10 februarie. Obiect zburător neidentificat (OZN) – până la proba contrarie – înseamnă însă doar atât, nu înseamnă neapărat de origine extraterestră, așa cum preferă unii să creadă. Pe Twitter a apărut și un video despre acest incident, doar că acesta nu prezintă OZN-ul în cauză.

    Videoclipul a fost vizionat de peste 200.000 de ori și a fost distribuită și pe Facebook (aici și aici).

    Pilotul poate fi auzit spunând la începutul clipului: „pare ceva… ăăă, un fel de obiect” (looks like something, uh, some kind of object), în timp ce avionul de luptă întâlnește presupusul OZN.

    Filmările provin însă de la un canal YouTube care partajează videoclipuri de simulare a zborului. Secțiunea „Despre” afirmă: „Acest canal vă va duce într-o aventură în jurul globului pe scaunul din față al simulatoarelor de avioane” (aici).

    În legendă, utilizatorul recunoaște că videoclipul a fost generat prin Microsoft Flight Simulator (www.flightsimulator.com).

    Partea din videoclipul de mai jos, de la minutul 00:38, este exact cea folosită în videoclipul fake de pe Twitter:

    FAKE NEWS: mobilizarea rezerviștilor Armatei Române, pentru a fi trimiși în războiul din Ucraina

    ordin de chemare tiktok fake news

    Pagina Inforadar a Ministerului Apărării Naționale atrage atenția că în spațiul on-line din România – mai exact, pe TikTok – reapar manipulările referitoare la așa-zise „pregătiri” pe care sistemul național de apărare le-ar face pentru mobilizarea rezerviștilor, evident, așa cum s-a mai speculat, cu scopul (ne)declarat de a fi trimiși în războiul din Ucraina (!). Drept „dovezi” sunt invocate o serie de ordine de chemare pentru clarificarea situaţiei militare emise recent de unele centrele militare de sector ale Capitalei.

    MApN precizează însă că „anual, centrele militare județene sau de sector emit pe numele unor rezerviști militari câteva mii de astfel de documente, în funcție de nevoile de actualizare a bazei de date, fiind o procedură de rutină, prevăzută de Legea nr. 446 din 30 noiembrie 2006 privind pregătirea populației pentru apărare (art. 51)”. De altfel, „prezentarea rezerviștilor la această convocare nu poate avea drept consecință încorporarea, concentrarea sau mobilizarea celor vizați”, clarifică MApN, precizând că inclusiv în pozele cu scrisorile apărute pe TikTok este specificat acest lucru.

    Citește întregul articol pe inforadar.mapn.ro.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.