duminicã, 8 decembrie, 2024

Special Arad Logo

    „The Simpsons a prezis toate astea!”… dar a prevestit și faptul că majoritatea acestor postări sunt Fake News?

    de Tomck@t | 3 noiembrie 2024, 7:54 PM | Fact check | Topic special

    1

    Pe rețelele de socializare, în special pe TikTok, apar frecvent postări cu presupuse „predicții” pe care serialul The Simpsons le-ar fi făcut. Se spune că ar fi prezis mandatul lui Trump ca președinte, pandemia COVID, prăbușirea economiei mondiale sau chiar războiul din Ucraina. Multe dintre aceste afirmații se bazează însă pe coincidențe și scene scoase din context, iar majoritatea sunt chiar imagini falsificate.

    The Simpsons nu este un serial profetic, ci o satiră inteligentă care exagerează cu umor fenomenele sociale și politice, precizează site-ul german Mimikama.org, care a luat la rând cele mai răspândite „profeții” atribuite serialului de animație și a explicat ce este o pură întâmplare și ce e o totală invenție.

    1. The Simpsons a prezis și uraganul Milton

    Uraganele devastatoare sunt, din păcate, destul de dese în partea estică a continentului Americii de Nord, cel mai afectat stat, de-a lungul istoriei, fiind Florida. Nu este greu de prezis, astfel, că vor mai urma uragane în SUA. Din anii ’50 ai secolului trecut, presa, respectiv televiziunile au început să dea uraganelor și denumiri în cadrul prognozelor meteo, ele devenind denumiri oficiale.

    În episodul 8 din sezonul 8, orașul numit în serial generic Springfield a fost lovit de un uragan numit „Barbara”, iar un uragan numit Barbara chiar a existat, doar că în anul 1953, nu e vorba, așadar, de nicio predicție în acest caz.

    Ceea ce ne preocupă acum este, în schimb, postarea FALSĂ pe social media că serialul ar fi prezis cel mai recent uragan, cel din luna octombrie a acestui an, denumit „Milton”.

    Iată așa-zisa predicție, devenită virală pe TikTokTelegram sau X:

    The Simpsons - uragan Milton

    Nu este greu de observat că imaginea de mai sus este un trucaj, folosind o imagine (vezi aici) din episodul mai sus amintit (sezonul 8, episodul 8), peste care s-a scris „Hurricane Milton”, fie prin Photoshop sau un alt program / aplicație de manipulare a imaginii, fie prin AI.

    2. The Simpsons a prezis și variola maimuței

    Pe scurt: nu există nicio predicție despre variola maimuței în serial, s-au făcut referiri doar la boli virale fictive, concluzionează Mimikama.org.

    Încă din 2022, pe TikTok circulă o astfel de postare:

    The Simpsons și variola maimuței

    Cele două imagini au fost confecționate din două episoade separate. Prima imagine este din sezonul 9, episodul 21 („Girly Edition”, 1998), în care Homer antrenează o maimuță să jefuiască magazinele de gogoși. A doua imagine este din sezonul 17, episodul 3 („Milhouse of Sand and Fog”, 2005), în care Homer se îmbolnăvește de varicelă.

    Mai există un videoclip pe YouTube din 2015 în care se arată o scenă din sezonul 7, episodul 3 („Home Sweet Homediddly-Dum-Doodily”, 1995), în care Milhouse suferă de o boală nespecificată după ce o maimuță a fost lângă Bart și el. Din nou, însă, nu există nicio referire la variola maimuței (Mpox).

    De altfel, variola maimuței (Mpox) nu este un virus nou. Primele cazuri umane au fost identificate în 1970 în Basankusu, Republica Democrată Congo, potrivit Wikipedia. De atunci, frecvența și severitatea focarelor au crescut, probabil din cauza scăderii imunității după încetarea vaccinării antivariolice de rutină.

    3. The Simpsons a prezis și rebrandigul Twitter în X

    După ce a achiziționat platforma social media Twitter, miliardarul Elon Musk a decis să-l redenumească în X, în 2023.

    Familia Simpson a prezis și asta, susțin postacii pe social media:

    The Simpsons și rebrandigul Twitter în X

    Imaginea este din episodul 21 din sezonul 23, „Ned ‘N Edna’s Blend” și, în realitate, arată așa:

    The Simpsons X

    Este vorba, evident, doar de o nouă alterare a imaginii, deci o minciună (sau farsă, numiți-o cum vreți) lansată pe internet și luată de-a bună de unii.

    4. The Simpsons a prezis și moartea Reginei Elisabeta a II-a în 2022

    The Simpsons a prezis și moartea Reginei Elisabeta a II-a în 2022

    Ca să nu o lungim, imaginea falsă a fost creată combinând apariția Reginei într-un episod din The Simpsons și un fals mai vechi cu Donald Trump în sicriu (despre acesta, mai jos), notează Mimikama.org.

    5. The Simpsons a prezis și moartea lui Donald Trump în anul 2024

    Donald Trump a fost ținta unei noi tentative de asasinat în septembrie 2024, este adevărat, dar a supraviețuit. Cârcotașii cu idei și glume macabre pot argumenta că anul 2024 nu s-a încheiat, desigur, doar că următoarea imagine…

    The Simpsons a prezis și moartea lui Donald Trump în anul 2024

    …este ABSOLUT FAKE.

    Și, după cum se observă, aceeași imagine a stat la baza falsei profeții despre Regina din Marea Britanie.

    Din anul 1989 până în ziua de azi, The Simpsons a acumulat 36 de sezoane și peste 770 de episoade, astfel că identificarea unor scene din episoade mai vechi nu este o treabă neapărat ușoară, dar în acest caz particular, pentru a verifica autenticitatea imaginii pe cale oficială, agenția de presă Reuters l-a întrebat pe Matt Selman, producătorul executiv al serialului The Simpsons.

    Acesta a confirmat într-un e-mail că imaginea este un fals și nu a apărut niciodată în serial.

    Imaginea creată de un internaut este distribuită pe rețelele de socializare cel puțin din 2017, inițial fără textul „R.I.P. Donald Trump 1946 – 2024” – VEZI AICI, pe BuzzFeed.

    6. The Simpsons a prezis că Donald Trump va fi Președinte – ADEVĂRAT… dar TOT NU ESTE O PREVIZIUNE

    The Simpsons - Donald Trump PREȘEDINTE

    Ca să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului, Familia Simpson a avut și câteva momente în care, într-adevăr, a nimerit viitorul din pură întâmplare. De exemplu, faptul că Donald Trump va deveni președintele Statelor Unite în anul 2016.

    În episodul „Bart to the Future” (care a apărut pe 19 martie 2000), personajul Bart are o viziune despre America, peste 30 de ani. Sora lui, Lisa, este aleasă președinte după un mandat dezastruos al predecesorului ei, Donald Trump.

    Nu putem vorbi, însă, despre o previziune, ci despre o speculație inspirată din realitate. Întâmplător, magnatul imobiliar și-a anunțat Campania prezidențială în ediția din 7 octombrie 1999 a emisiunii Larry King Live pe CNN, pentru anul 2000, din partea Partidului Reformelor.

    Mai mult, în 1988, el a avut în vedere o candidatură la președinție ca republican, dar în cele din urmă a ales să nu candideze atunci.

    Organizatorul politic republican Mike Dunbar, neimpresionat de candidații pentru nominalizarea republicană la președinția din 1988, a fondat organizația „Draft Trump for President”. Crezând că Trump are caracteristici prezidențiabile, Dunbar i-a propus lui Trump să ia cuvântul la un eveniment pentru candidații republicani în primul stat primar din țară, New Hampshire. Potrivit lui Dunbar într-un interviu ulterior, Trump a fost receptiv la această idee.

    Trump și-a schimbat oficial înregistrarea sa în Republican în iulie 1987, deoarece până atunci, el a fost înregistrat ca un Democrat (!), adică membru al partidului rival de acum și din 2016, când a fost contracandidatul lui Hillary Clinton, potrivit Wikipedia.

    Donald Trump alături de președintele Ronald Reagan în 1987, când Trump a luat în considerare pentru prima oară candidatura la președinție
    Donald Trump alături de președintele Ronald Reagan în 1987, când Trump a luat în considerare pentru prima oară candidatura la președinție. Foto: Wikipedia

    Revenind, așadar, la Familia Simpson, asocierea lui Donald Tump cu Casa Albă nici măcar nu a fost originală.

    7. The Simpsons a prezis și candidatura actuală a Kamalei Harris

    Este, desigur, o exagerare și o speculație bazată pe o coincidență. Este vorba de același episod menționat mai sus, în care Lisa Simpson ajunge președintele SUA. Dincolo de corelația că este un președinte de sex feminin, ceea ce a trezit imaginația internauților care cred în previziuni este haina Lisei Simpson, care seamănă cu costumul mov purtat de Kamala Harris la inaugurarea președintelui Joe Biden în 2021.

    The Simpsons a prezis și candidatura actuală a Kamalei Harris

    În cazul în care Kamala Harris va deveni președinte, precum Lisa Simpson, afirmațiile false pe social media că serialul de animație a prezis și asta, mai mult ca sigur, vor inunda din nou internetul. Pentru că haina respectivă este atât de originală și concludentă pentru o profeție, nu-i așa?

    8. The Simpsons a prezis și războiul Rusia-Ucraina

    The Simpsons a prezis și războiul Rusia-Ucraina
    Sursa: mythdetector.com

    Sunt mai multe referințe la Rusia și câteva la Ucraina în Familia Simpson, presupusele capturi de ecran care apar însă pe internet sunt alterate sau complet scoase din context.

    În sezonul 9, episodul 19, de exemplu, putem vedea un purtător de cuvânt al Rusiei care arată că prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991 a fost doar o fentă, dar va fi „reînviată”, ceea ce reiese din diverse scene, precum apariția Zidului Berlinului din pământ și un Lenin înviat care vrea să distrugă capitalismul – vezi de la secunda 36 următorul video urcat pe YouTube:

    Predicție… sau mai degrabă o inspirație?

    „În 1998, când a fost difuzat acest episod, a fost probabil punctul culminant al relațiilor dintre SUA și Rusia. Dar de când Putin este în funcție, aproape toată lumea a spus clar că este un tip rău și că se vor întâmpla lucruri rele”, a declarat într-un interviu pentru Hollywood Reporter producătorul serialului The Simpsons, Al Jean, notează Mimikama.org.

    În acel episod, însă, nu a fost vorba deloc despre Ucraina.

    Pe 23 martie 2022 (la o lună după ce Rusia a invadat Ucraina), pagina de Facebook „Azimut” și profilul de Facebook „Fan Tina” au publicat o imagine din animația „The Simpsons”, susținând că înfățișează o nouă predicție a Familiei Simpson despre războiul ruso-ucrainean, scrie Mythdetector.com.

    The-Simpsons-razboiul-Rusia-Ucraina-fake

    Imaginile sunt însă confecționate din episoade diferite și modificate digital.

    The Simpsons - razboi Rusia Ucraina FAKE 1

    Soldatul, care poartă pe umăr însemnele militare ale drapelului ucrainean în imaginea alterată, este tatăl lui Homer Simpson. Al 11-lea episod din sezonul 30 prezintă scena în care familia își amintește de ședința foto a bunicului Simpson în care acesta a jucat rolul unui soldat. Steagul Ucrainei și inscripția „2022” de pe armă nu apar în scena originală, sunt adăugate manual.

    Mai departe, Vladimir Putin cu tricoul roșu, cu inscripția „CCCP” (acronimul Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste).

    The Simpsons - razboi Rusia Ucraina - FAKE 2

    Vladimir Putin nu a apărut în acest episod; imaginea lui de lângă soldat a fost inserată ulterior. De fapt, personajul care seamănă cu Putin este decupat dintr-un scurt clip din The Simpsons realizat în 2016, iar în loc de „CCCP”, pe tricou scrie „RED SOX”, numele echipei de baseball din Boston.

    Imaginea lui Homer Simpson cu steagul Ucrainei este, de asemenea, editată:

    The Simpsons - razboi Rusia Ucraina - FAKE 3

    Apoi, mai este un trucaj cu o bombă nucleară:

    The Simpsons - razboi Rusia Ucraina - FAKE 4

    Imaginea unei bombe nucleare cu data „05/05/2022” nu există în serialul The Simpsons. De fapt, acea imagine a apărut în jocul cu tematica Simpsons „The Simpsons: Tapped Out” din 2016. Fotografia originală poate fi găsită în format PNG pe mai multe site-uri web și nu are inscripția „05/05/2022” – VEZI AICI.

    Scena exploziei este într-adevăr din The Simpsons, însă nu are nicio legătură nici cu Ucraina, nici cu Rusia. Imaginea exploziei este din episodul 20 din sezonul 21, în care Homer Simpson și-a lăsat geanta în gară, ceea ce a stârnit suspiciuni și temeri că ar fi putut fi o bombă în geantă, iar polițiștii din Springfield au aruncat ei înșiși geanta.

    Potrivit Reuters, aceeași filmare a fost folosită ca argument pentru speculația că Familia Simpson a prezis explozia de la Beirut în 2020.

    9. The Simpsons a prezis și pandemia COVID-19

    Într-un episod din The Simpsons, există într-adevăr o gripă fictivă din Osaka, Japonia, care nu are însă nimic de-a face cu pandemia COVID-19, care a apărut în Wuhan, China.

    The Simpsons - COVID-19

    Scenele sunt din sezonul 4, episodul 21, difuzat pentru prima dată în 1993, după cum arată Mimikama.org, identificând secvențele din serial într-o postare pe Facebook (în limba germană).

    Imaginea cu prezentatorul TV și titlul „Corona Virus” este, în schimb, falsă. Este din episodul „The Fool Monty”, episodul 6 din sezonul 22, și titlul real este „Apocalypse Meow”.

    Simpsons Apocalypse

    Așa cum concluzionează Mimikama.org, au existat diferite viroze gripale și în anii 1990, cum ar fi gripa aviară și gripa porcină, iar posibilitatea ca oamenii să se infecteze era intens vehiculată în acea perioadă. Creatorii serialului The Simpsons nu au făcut altceva decât să amestece un subiect îngrijorător ca o formă de critică socială și o inspirație din teoriile conspirației.

    De altfel, virusul SARS a inspirat și creatorii serialului South Park, în episodul 7 din sezonul 7, cu titlul „Red Man’s Greed” (vezi episodul online aici). Episodul a apărut în 30 aprilie 2003. Previziune? PLANdemie? Mai încet cu teoriile conspirației! În acel episod este vorba mai exact despre virusul SARS, prima formă a Covid-ului, care apăruse – dar puțină lume știe acest lucru, doarece nu a devenit o viroză globală – în 2002 – 2004, deci înainte de episodul South Park. S-a numit SARS-CoV, ulterior SARS-CoV-1. De aceea, a doua formă a virusului, care a debutat în decembrie 2019, a primit denumirea SARS-CoV-2 (sau COVID-19, prescurtare din Corona Virus Disease 2019).

    Mai multe așa-zise predicții din Familia Simpson care au fost dezmințite găsiți pe Mimikama.org, pe Mythdetector.com, pe Reuters sau pe Snopes.com.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    2 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.