Luca Kunszabo: „Sunt sigur că sportivii mei vor reuși să obțină performanțe mai mari decât ale mele” (INTERVIU)

  de Andrada Bobiș | 2 octombrie 2022, 4:03 PM | Interviuri | Sport

  0

  Se numește Luca Kunszabo, este din Arad și este profesor de educație fizică și sport, antrenor de judo sport pe care îl și practică, la nivel de înaltă performanță, de 20 ani. A fost medaliat cu bronz la Campionatele Europene și a câștigat titlul național la toate categoriile de vârstă.

  În ultimii ani, Luca și-a descoperit și pasiunea pentru fitness și culturism, iar acest lucru a fost impulsul ce l-a determinat să urmeze studiile de master în Fitness și Performanță Motrică. Datorită experienței și a cunoștințelor acumulate în practicarea sportului de performanță ne-am dorit să stăm de vorbă cu tânărul judoka arădean, Luca Kunszabo și să ne povestească cum este să fii un sportiv de performanță și cât de greu se câștigă acest titlu.

  INTERVIU:

  Special Arad: Știm că de la vârsta de 5 ani ai început acest sport. Ce anume sau cine te-a determinat să faci judo?

  Luca Kunszabo: Tatăl meu e fost judoka, iar în ziua în care m-a dus pentru prima dată la un antrenament de judo, ca să văd cum este, pur și simplu am simțit că m-am îndrăgostit de acest sport.

  – Ești campion național la toate vârstele. Campion balcanic când ai devenit pentru prima dată?

  – Da sunt campion național la toate categoriile de vârstă, iar primul titlul de campion balcanic l-am obținut la 17 ani, după care am reușit încă de două ori să câștig campionatul balcanic. Anul acesta la Cluj am câștigat argintul.

  – Este adevărat că acest sport este activitatea care-i disciplinează cel mai mult pe copii?

  – Da, judo într-adevăr este sportul care-i învață pe copii ce înseamnă disciplina, autocontrolul și respectul față de cei din jur. Acest sport te educă cu adevărat.

  – În prezent ești antrenor titular la Clubul Sportiv „Gloria” din Arad și profesor în același timp. Cum este să lucrezi cu copiii?

  – Îmi place mult drumul pe care l-am ales. Cariera de cadru didactic cred că mi se potrivește cel mai bine, deoarece o fac cu plăcere, implicare și multă pasiune. Încerc de fiecare dată să-i inspir pe elevi, dar mai ales să fiu un exemplu pentru ei. Copiii de la Clubul Sportiv „Gloria” sunt extrem de ambițioși și se antrenează foarte mult. Sunt niște copii cu adevărat implicați în ceea ce fac.

  – Consideri că este un talent sau muncă ceea ce faci?

  – Consider că este și talent și muncă, dar din experiența mea pot spune că munca va bate mereu talentul. Cu alte cuvinte, înainte de toate trebuie multă muncă, dacă vrei să devii cel mai bun!

  – Știm că ai trecut la un moment dat printr-o perioadă grea, în ceea ce privește sănătatea. Povestește-ne puțin.

  – Așa este. Am suferit o accidentare la spate, care m-a tras în jos și mi-a fost foarte greu să-mi revin. Am trecut printr-o intervenție chirurgicală, dar am reușit să-mi revin și să fiu și mai în formă decât eram înainte de operație și cu un „mindset” mult mai puternic și dornic de progres pe toate planurile.

  – A fost vreun moment în care te-ai simțit descurajat?

  – M-am simțit descurajat exact după ce m-am operat la spate și eram în spital. Nu eram sigur dacă pot să-mi mai revin în forma în care am fost, dar datorită familiei care a fost lângă mine am reușit să-mi revin și să fiu mai puternic și mai încrezător.

  – Care medalie din cariera ta a fost cel mai greu de câștigat?

  – Medalia de bronz pe care am câștigat-o la Campionatul European, dar la fel de grele au fost luptele pentru toate medaliile din carieră. A trebuit să trag de mine și să-mi depășesc limitele.

  – Te-a învățat acest sport vreo lecție?

  – Nu doar una. Dar, cea mai importantă lecție pe care am învățat-o este că întotdeauna, oricât de greu iți este, pe orice plan, nu trebuie să renunți niciodată și să mergi înainte, pentru că doar așa poți obține succesul.

  – Cum te simți acum, ca antrenor?

  – În calitate de profesor și antrenor mă simt împlinit, deoarece transmit micuților judoka, toate cunoștințele mele acumulate până în momentul de față și-mi doresc să mă dezvolt și mai mult să-i pot ajuta pe cei mici să devină campioni, nu doar în judo ci și în viață!

  – Care este cea mai mare realizare a ta?

  – Sunt mândru de tot ce am reușit să obțin până acum, atât pe plan sportiv, cât și pe plan profesional. Sunt mândru de faptul că am reușit să iau nota 10 la examenul de titularizare, și după numai un an am reușit să promovez și examenul de definitivat în educație. Mi-am demonstrat din nou, că dacă-ți dorești cu adevărat să obții ceva și te dedici 100%, cu siguranță reușești să obții acel lucru.

  – Care crezi că este viitorul Judo-ului în România?

  – Nu știu care va fi viitorul judo-ului românesc, dar ceea ce știu sigur este că eu voi munci și voi fi mereu dedicat. Sunt sigur că sportivii mei vor reuși să obțină performanțe mai mari decât ale mele.

  – Ce planuri de viitor ai?

  – Pe viitor vreau să mă concentrez pe mine să mă dezvolt pe toate planurile și bineînțeles îmi doresc să-mi întemeiez o familie și să-mi îndrum copiii spre sport.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.