joi, 25 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Legea pensiilor. Cei care au cotizat peste 25 de ani primesc puncte suplimentare. Care este noua formulă de calcul

  de - | 1 noiembrie 2023, 8:10 AM | Naţional

  0

  Ministerul Muncii a prezentat marți proiectul ce vizează Legea pensiilor, în cadrul ședinței coaliției de guvernare. Legea, care este asumată prin PNRR, are la bază mai multe principii, printre care cel al obligativităţii, al contributivităţii, al egalităţii sau al stabilității asigurării la sistemul public de pensii, informează Digi24.

  Formula de calcul

  Pensia = VPR x numărul total de puncte Numărul total de puncte reprezintă numărul de puncte contributive, numărul de puncte necontributive și numărul de puncte de stabilitate.

  VPR = VPP/25 VPR – valoarea punctului de referință.

  VPP – valoarea punctului de pensie

  Stabilitatea în muncă, răsplătită suplimentar

  Stagiul de cotizare realizat peste 25 de ani, ajustat cu puncte suplimentare pentru vechime 0,50 puncte/an pentru anii de contributivitate din intervalul 26-30 inclusiv 0,75 puncte/an pentru anii de contributivitate din intervalul 31-35 1 punct/an începând cu anul 36 de contributivitate

  Formula de majorare a pensiilor

  Rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior. Procentul de majorare și data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și va fi stabilit în funcție de veniturile la BASS și inflația estimată de INS din anul precedent.

  Citește mai mult pe Digi24.ro.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.