Update Psalmi cu drujbe în Postul Paștelui. Parcul UTA, din jurul bisericii în construcție, a fost ras de pe fața Aradului în doar câteva ore!

  de Alin Olteanu, Raluca Medeleanu | 18 March 2021, 6:18 PM | Știri Arad | Strada

  7

  Update, 19 martie.. Potrivit informațiilor obținute ulterior de la Ocolul Silvic „Iuliu Moldovan”, Parohia Bisericii Șega II și Garda de Mediu, se pare că, totuși, tăierea a fost realizată în condiții legale.

  Citiți mai multe informații în următorul articol de „follow up”: Parohia și Ocolul Silvic vin cu precizări care atestă legalitatea tăierii arborilor din jurul bisericii de la UTA .


  Știre inițială, 18 martie. Aproape toți arborii din parcul bisericii noi din apropierea Stadionului UTA au fost puși la pământ, restul, câțiva, care mai erau când am fotografiat noi, acum după-amiază, urmează. Am reușit să aflăm că Serviciul Spații Verzi (care în curând nu o să mai aibă obiectul muncii dacă se taie pomii cum am văzut noi astăzi…) din cadrul Primăriei Arad nu are nicio legătură cu această, scuzați-ne, ucidere de vieți, referindu-ne la ale arborilor, tocmai în Postul Paștelui. Și-atunci, cine are legătură? Mergând pe fir, unul al declarațiilor șefilor instituțiilor care se ocupă sau ar trebui să se ocupe cu protejarea naturii, am aflat că tocmai reprezentanții Parohiei Ortodoxe de care ține biserica ar fi cei care au comandat acești, să le spunem, psalmi cu drujbe și alte utilaje.

  Așa cum spuneam, mai ales prin prisma faptului că zona Vlaicu este vestită ca fiind aproape lipsită de spații verzi și chiar de arbori,  oamenii ajungând uneori să se plimbe chiar prin cimitir pentru o gură de aer așa-zis proaspăt, am contactat-o , într-o primă fază, pe Dana Danoiu, directorul executiv al Agenției de Protecția Mediului Arad. Aceasta ne-a informat că anul acesta APM nu a emis niciun aviz pentru tăierea vreunui arbore de pe raza municipiului Arad, explicându-ne că instituția este responsabilă cu emiterea a astfel de avize doar în cazul arborilor sănătoși. Asta ne-a lăsat doar două posibilități: ori arborii erau înregistrați ca fiind bolnavi pe lista Comisiei de Spații Verzi din cadrul Primăriei Arad, ori au fost tăiați ilegal. Privind imaginile articolului, e destul de ușor să observăm că lemnul e crud, arborii fiind tineri.

  Totuși, am considerat oportun să ne interesăm ulterior și la Garda de Mediu, iar din informațiile obținute de acolo, se pare că tăierea nu a fost făcută de către Primăria Arad, ci de către muncitori trimiși de Parohia de care aparține biserica respectivă. Același lucru ne-a fost confirmat și de către Primăria Arad, care ne-a declarat că nu a trimis nicio echipă să taie arborii respectivi.

  Ce urmează? Probabil controale, însă la ritmul în care munceau niște băiețași în zonă, mâine nu va mai fi nici urmă de ciot ca să se poată verifica starea arborilor rași de pe fața pământului. Așa încât, suntem foarte curioși dacă, în cazul în care se confirmă că s-a comis o ilegalitate, cineva va primi vreo amendă – după toate indiciile Parohia UTA. Sau, poate, popii vor invoca Postul Paștelui ca să nu fie pedepsiți, deși în acest caz, dacă e ilegalitate, se poate lăsa cu dosare penale.

  Ultima oră. Primarul Bibarț anunță că și-a făcut rondul de seară în zona Vlaicu. Inginer silvic de meserie, chiar nu a văzut ca Aradul nu mai are jumătate de parc la UTA (cel din spatele și din fața bisericii)? Întrebăm retoric doar…

  Vom reveni cu informații.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Eu lucrez in zona,
   Arborii de care vorbiti daca va uitati mai bine eu zic ca jumate erau putrezi si jumate salcii strambe.
   Nu vreau sa iau apararea nimanui dar intrebati, cercetati, verificati si dupa aceea dati break news
   Dar dupa spusele celor de acolo in proiect este prevazut spatiu functional liber „parc”

   0 voturi
   +1
   -1
  2. 20000 lei ar fi amenda de la garda de mediu,
   care ar trebui sa fie un fel de politia naturii
   , iar politia animalelor sa se sesizeze si ea ca a dispărut casuta animalutelor, n-o fi nimici daci caci bibi nu e nicusor dan sa se pună rău cu clopotele

   +3 voturi
   +1
   -1
  3. Si eu stau in zona si spun ca induci lumea in eroare, au taiat si arbori sanatosi si vigurosi care ar mai fi trait zeci de ani, mai ales in partea din fata insa asta au urmarit ei de fapt, sa „infrumuseteze” zona pentru a nu li se obtura imaginea in conditiile in care ei au defrisat trei sferturi de parc pentru buncarul lor de beton, acum i-au mai incurcat si cativa arbori de pe margine pe care tot ei i-au ciuntit de-alungul timpului.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.