sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Agenția de Mediu discută miercuri acordarea autorizației de mediu pentru Retim. Dacă legea este respectată, societatea timișoreană n-are nicio șansă!

    de Alin Olteanu | 12 iunie 2018, 12:01 PM | Știri Arad | Topic special

    2

    Nu demult am aflat, întrebând ANRSC-ul (autoritatea care se ocupă cu licențele şi dreptul de a presta serviciul de salubrizare) că S.C. RETIM S.A. deţine licenţă de operare pe Arad Zona I. Nu mai intrăm în detalii însă vă spunem că în conformitate cu regulamentul de licenţiere adoptat de Guvern, printre alte obligaţii în vederea licenţierii era prevăzută şi depunerea Autorizaţiei de Mediu fără de care RETIM nu putea să solicite nimic. Dar, deşi nu avea autorizaţie de mediu, documentaţia s-a depus  şi licenţa s-a obţinut.

    La vremea respectivă ANRSC ne-a comunicat, printre altele, că RETIM a obţinut licenţă deoarece e vorba de un proiect pe bani europeni şi că nu prea se putea refuza emiterea licenţei că, vezi Doamne!, proiectul ar fi fost în pericol şi, implicit, ar fi trebuit returnați banii. Totuși, exista menţiunea că RETIM ar trebui să respecte toate obligaţiile asumate prin oferta tehnică, financiară, caiet de sarcini şi celelalte documente subsecvente achiziţiei serviciului. Nimic mai perfect ! Licenţă există! Dar se respectă oare aceste obligaţii? Au fost dotate punctele de colectare cu recipienţi? Dar beneficiarii de la case? Dar programul de colectare prevăzut în contractele cu beneficiarii?

    Și să vă dăm două exemple: oraşul Curtici și comuna Vladimirescu, deși nu sunt singurele localități! În contractul cu utilizatorii casnici se prevede acelaşi regim de colectare ca în municipiul Arad în ceea ce priveşte frecvenţa săptămânală de colectare a deşeurilor. Adică deşeurile reziduale de două ori pe săptămână, iar fracțiile reciclabile o dată pe săptămână! În total 3 colectări săptămânal, în medie 12 ridicări ale deşeurilor lunar! De câte ori se face acest lucru astăzi conform programului anunţat de RETIM? De 4 ori lunar, adică o dată pe săptămână. Adică serviciul se prestează la 33% din cât prevede contractul! Și normal că suntem curioşi dacă factura pentru locuitorii din Curtici, Vladimirescu, Pâncota, Pecica, Nădlac sau Sântana va fi diminuată tot la 33%, așa cum e corect? Nu credem… suntem siguri că oamenii o să fie obligați să scoată din buzunar banii în procent de sută la sută.

    Autorizația de mediu – cea atât de mult „discutată” 

    Am întrebat zilele trecute Agenţia de protecţie a Mediului Arad cu privire la stadiul autorizaţiei RETIM în condiţiile în care constatăm existenţa a zeci de reclamaţii zilnic, la redacție sau pe rețelele de socializare, făcute de cetăţeni nemulţumiţi de serviciul de salubrizare, din aproape toate localităţile zonei Arad I. Așa am aflat că în data de 13 iunie 2018 se va întruni o comisie de analiză tehnică care va analiza dacă RETIM primeşte sau nu autorizaţia de mediu şi că această comisie a solicitat o serie de documente de la societatea de salubrizare. Se pare însă că de multe ori anumite lucruri în cazul deja celebrei licitaţii la gunoi contrazic relitatea.

    Suntem curioşi ce documente ar putea prezenta RETIM, prin care să justifice că de exemplu a implementat colectarea selectivă conform contractului în zona pe care a câştigat-o. Noi constatăm zi de zi că nu se face această colectare şi dacă nu se face înseamnă clar că deşeurile se colectează la grămadă şi în consecinţă se şi elimină la grămadă. Iată doar un aspect care l-am considerat esenţial îm cadrul proiectului şi anume neimplementarea colectării selective – cea pentru care s-a și realizat acest proiect uriaș! Ştim însă că nefăcând colectare selectivă şi depozitând deşeurile amestecate la groapa de gunoi se încalcă prevederile care interzic depozitarea deşeurilor biodegradabile şi a deşeurilor reciclabile colectate separat- ceea ce din păcate firma  de salubrizare face la această oră! În susţinerea acestui fapt putem spune că deja multe platforme de deşeuri sunt dotate cu containere pe culori (galben, albastru şi verde plus cele de tablă), dar de încărcat se încarcă într-o singură maşină care probabil se descarcă direct în groapa de gunoi.

    Nu am intrat în amănunte în ceea ce priveşte normele de sănătate publică şi încălcările frecvente ale ordinului ministerului sănătăţii în ceea ce priveşte frecvenţa de colectare, iar aici facem o referire la punctul care obligă operatorul de salubrizare să colecteze zilnic deşeurile de la unităţile de alimentaţie publică, şcoli, grădiniţe spitale etc.

    Sau altfel… cum poate face operatorul dovada că merge să golească gunoiul, zilnic, la un minimarket sau o şcoală din Sântana de pildă, câtă vreme am fost cu toţii înştiinţaţi că la Sântana şi în toate celelelte localităţi în afară de Arad că va lucra după programul pe care îl avea firma de salubrizare precedentă, iar maşina merge să colecteze deşeurile o singură dată pe săptămână!

    Nu punem la socoteală că n-am prea văzut nici să se facă dezinfecţie si igienizare periodică a punctelor de colecatre a deşeurilor. Sau poate sa făcut şi nu ştie lumea. Dar astea sunt alte probleme, despre care o să mai vorbim…

    ApPM Arad 1

     

    ApPM Arad 2

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Adica contract primim dar noi de fapt nu avem toate cele necesare?Pe langa faptul ca au avut 6 luni de mobilizare(cunoastem toti haosul care s-a creat cu acele noi grafice de ridicari si ulterior revenind la graficele de la Polaris) nici macar hartiile necesare nu au fost in stare sa le faca la timp?Frate da cu atatia manageri acolo(ca sunt multi zice-se) nu au fost in stare sa faca un lucru necesar?Crd ca sunt platiti degeaba de catre patronat si tarifele lor sunt cam.umflate pentru unele locuri in care au ridicat gunoiul dupa ureche!Doar parerea mea

      +4 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.