miercuri, 24 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Grupul „Salvați Parcul Eminescu” cere întrunirea de urgență a Consiliului Local Municipal

  de Special Arad | 22 ianuarie 2015, 2:48 PM | Administraţie

  0

  Grupul de protestatari „Salvați Parcul Eminescu” cer întrunirea de urgență a CLM Arad în vederea anulării amendamentelor ilegale la Planul Urbanistic al Zonei Construite Protejate (HCLM 201/2014). „Până la intrarea în legalitate a Hotărârii 201 anunțăm intensificarea protestelor, acțiuni pe cale juridică și organizarea unui nou miting în 7 februarie 2015”, se arată într-un comunicat remis redacției Special Arad.

  Redăm, în rândurile de mai jos, comunicatul integral:

  „Adoptarea ilegală, de către CLM Arad, a amendamentelor la Planul Urbanistic al Zonei Construite Protejate (PUZCP), în ședința din 17.07.2014, este premiza transformării parcului Eminescu în parcare. Modificând Planul Urbanistic, fără acordul proiectantului care l-a elaborat și semnat, Consiliul Local a comis un fals, semnătura proiectantului și avizele instituțiilor statului fiind valabile pe o formă anterioară și nu pe cea modificată. S-a creat astfel cadrul realizării de investiții prin eludarea completă a procesului de avizare.

  În problemele de urbanism legiuitorul permite consiliului local să se pronunțe doar prin adoptarea de planuri urbanistice întocmite de proiectanți autorizați și avizate de organele Statului Român. Metodologia de avizare a PUZ elaborată de Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului (Ordin MLPAT 176/2000) prevede că după obținerea tuturor avizelor pe proiectul PUZCP, numitul minister pune avizul final și, cităm, „returnează documentația, vizată spre neschimbare”. Modificarea PUZCP se putea face doar prin reluare procesului de proiectare și avizare.

  Am sesizat Prefectura Arad cu privire la adoptarea ilegală a amendamentelor la Hotărârea 201/2014 și cerem anularea acestor amendamente de către instanță concomitent cu suspendarea hotărârii pe perioada acțiunii în contencios. De asemenea există indicii că adoptarea acestor amendamente are și o latură penală, aspect pe care îl analizăm pentru a sesiza parchetul.

  Însă, Consiliul Local al Municipiului Arad are puterea, conferită de lege, de a îndrepta acestă situație.

  Cerem întrunirea în cursul acestei luni a CLM Arad pentru a adopta o hotărâre prin care să elimine amendamentele mai sus menționate și să repună Hotărârea 201/2014 în condiția de legalitate. Cerem anularea licitației pentru Studiul de Fezabilitate în cauză. Dacă aceaste cereri nu vor fi îndeplinite vom intensifica protestul nostru și vom organiza un nou miting în 7 februarie 2015”.

  Protestul Salvați Parcul Eminescu este susținut de: Alternativa Civică ・ Asociația Pro Urbe  Mișcarea Arădeană ・ Respiră Verde  Galeria Oldart  Centrul pentru Studii și Inițiativă Civică ・ Asociația „Miloș Cristea” ・ Asociația Krysallis ・ Sindicatul Artiștilor Interpreți din Filarmonica Arad ・ ULAL Arad

  Amendamentele CLMA din 17.07.2014: https://www.scribd.com/doc/253381947/Amendamente-la-PUZCP-Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.