vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Proprietarii a încă 38 de imobile din Arad vor fi supraimpozitați din cauza degradării accentuate a clădirilor

    de Raluca Medeleanu | 16 decembrie 2021, 11:15 AM | Administraţie

    3

    imagine cu rol ilustrativ (arhivă)

    Sărbătorile vin cu vești proaste pentru mai mulți proprietari din municipiul Arad. Aceștia vor începe noul an cu impozite majorate considerabil din cauza stării degradate în care se află clădirile pe care le dețin.

    Pe ordinea ședinței de Consiliu Local Municipal de vineri, 17 decembrie, consilierii vor supune la vot un număr de 38 de proiecte de hotărâre, toate cu aceeași temă: majorarea impozitului pe clădire. Procentul de majorare diferă în funcție de gradul de degradare, acesta pornind de la 100% și ajungând în unele cazuri chiar la 400% sau 500%.

    Măsura respectivă a intrat în vigoare, printr-o Hotărâre de Consiliu, încă de acum trei ani, iar de atunci – chiar dacă a fost blamată ca fiind o constrângere – s-a dovedit a fi singura care a lăsat rezultate vizibile asupra îmbunătățirii aspectului clădirilor istorice din Arad. De atunci, în zona protejată a municipiului, au început să fie observate tot mai multe clădiri reabilitate.

    cladiri reabilitate arad
    (exemple de reabilitări recente; sursă foto: Daniel Boca)

    Potrivit Hotărârii, proprietarii clădirilor/ternurilor neîngirijite sau a terenurilor nelucrate, trebuie să notifice Primăria Municipiului Arad în cazul în care iau măsuri de remediere, însă nu mai târziu de 15 noiembrie a fiecărui an. În caz contrar, impozitul majorat se va aplica automat în anul fiscal următor, la nivelul cotei de majorare stabilită de Consiliul Local Municipal.

    Clădirile vizate pentru astfel de măsuri, aflate pe ordinea de zi a ședinței din 17 decembrie, sunt situate pe Bulevardul Revoluției, pe Bulevardul Vasile Milea (imobilul cu nr.1 – Palatul Cenad – va fi supraimpozitat cu 400%), strada Andrei Șaguna, strada Nicolae Bălcescu, strada Unirii, Calea Timișorii, strada Gheorghe Sion (pe această stradă, la nr. 13 se află imobilul cu supraimpozitarea cea mai mare: 500%),  strada Eftimie Murgu, strada Gheorghe Lazăr și altele.

    Pe de altă parte, odată cu noul an, rămâne de văzut și care va fi suma în viitorul buget al Municipiului Arad pe care Primăria o va aloca asociațiilor de proprietari care vor solicita sprijin financiar în vederea reabilitării clădirilor istorice / monument istoric din oraș (Primăria are posibilitatea legală să împrumute proprietarilor, fără dobândă, o parte din sumă, pentru o perioadă de câțiva ani, ba chiar să suporte ea până la 50% din cheltuieri – conform legii 166/2016).

    De asemenea, rămâne de văzut care vor fi următoarele clădiri de patrimoniu pe care se află în proprietatea municipalității și care vor fi reabilitate. În acest sens, avem de exemplu întocmită DALI (documentație tehnico-edilitară) pentru reabilitarea Colegiului Tehnologic de Industrie Alimentară, clădire istorică aflată într-o avansată stare de degradare, dar care „stă la rând” de o perioadă îndelungată. De regulă, astfel de investiții au fost făcute mai ales din fonduri europene, exemple recente fiind Colegiul Economic, Filarmonica Arad, Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, ori din fonduri guvernamentale, cum e situația Colegiului Național „Elena Ghiba Birta” (reabilitare care, din păcate, are parte de mari întârzieri, din cauza firmei constructoare).

     

    Citește și: Pașii pe care trebuie să-i urmeze arădenii când vor să reabiliteze clădirile istorice. Interviu cu arhitectul șef al Aradului – Special Arad 

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Si in Oradea cum au fost reabilitate cladirile ? Ce face serviciul platit de noi din cadrul Primariei ? Exista fonduri europene pentru asa ceva,…dar de,…mai bine dormim linistiti prin birouri si marim impozitul. Astfel odata cu supraimpozitarea, caramizile si ornamentele nu vor mai cadea in capul aradenilor. Problema rezolvata. Putem dormi mai departe.

      --1 voturi
      +1
      -1
      • raspuns …. :” (Primăria are posibilitatea legală să împrumute proprietarilor, fără dobândă, o parte din sumă, pentru o perioadă de câțiva ani, ba chiar să suporte ea până la 50% din cheltuieri – conform legii 166/2016).”

        e greu sa nu intelegi ce citesti…..

        +2 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    6 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.