joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Profesoara Mărioara Miclea, premiată la Teatrul de Vară „Ethos”

    de Special Arad | 23 iunie 2022, 6:32 PM | Povești despre oameni | Știri Arad

    0

    Îndrăgita profesoară de canto, de la Școala Populară de Arte din Arad, Mărioara Miclea, a primit din partea autorităților locale diploma „Tezaur arădean”, în cadrul deschiderii stagiunii Teatrului de vară Ethos.
    Diploma i-a fost înmânată de vicepreședintele Consiliului Județean Ionel Bulbuc, instituție sub care funcționează Școala Populară de Arte din Arad.

    Interpret, creator, culegător de folclor şi pedagog la Şcoala Populară de Arte a Centrului Cultural Judeţean Arad, Mărioara Miclea şi-a dedicat întreaga viaţă cântecului şi portului popular autentic. De mai bine de 30 de ani se ocupă de Grupul vocal „Sânzienele” al Școlii Populare de Arte, pe care l-a înfiinţat şi prin care, de-a lungul anilor, au trecut peste 100 de fete.

    Mărioara Miclea s-a născut într-un sat situat pe malul stâng al Mureşului, Ostrov, unde a copilărit până la vârsta de 10 ani. Acolo la serbările şcolare, a făcut primii paşi spre cântec, încurajată de tatăl dânsei. În urma unui examen riguros a fost admisă în clasa a V-a la Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Timişoara. Aici și-a petrecut adolescenţa studiind mai întâi flautul, iar în anii de liceu pedagogia muzicală. După terminarea liceului, a intrat ca studentă la Academia de Muzică, pe atunci Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti.

    Aici, în anul II de facultate, participa la cea de-a doua ediţie a unui foarte cunoscut concurs de muzică populară, Floarea din grădină, alături de nume consacrate ale folclorului românesc: Viorel Costin, Sava Negrean Brudaşcu, Ionela Prodan. În paralel, mergea la facultate şi avea, de asemenea, o activitate artistică foarte intensă cu Ansamblul Studenţesc de la Casa de Cultură „Grigore Preoteasa”. Undeva pe finalul carierei, împreună cu Orchestra Radio, care îl avea dirijor pe regretatul George Vancu, a imprimat primele opt cântece tradiţionale. După aceea, și-a încheiat studiile universitare şi a venit în Arad, unde a început să lucreze la Şcoala Populară de Arte şi, în paralel, să cânte cu Orchestra de Muzică Populară a Filarmonicii de Stat Arad. Încet, încet, lucrurile s-au distanţat şi a început să prindă mare drag pentru meseria de pedagog. Astfel că, în 1987, a înfiinţat primul grup de fete, „Sânzienele”.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.