vineri, 21 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Procurorul federal din Brazilia confirmă: Dragnea este anchetat în această țară!

  de - | 9 martie 2018, 9:05 AM | Internaţional | Naţional

  5

  (foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

  Liviu Dragnea și Mugurel Gheorghiaș, fost coleg de facultate, sunt suspecți într-un caz de spălare de bani în Brazilia, potrivit informațiilor confirmate de procurorul federal din această țară, Carlos Wagner Barbosa Guimarães, scrie Rise Project.

  RISE Project și Folha de São Paolo, una dintre cele mai mari publicații din Brazilia, au obținut confirmarea că autoritățile din această țară au în desfășurare o anchetă al cărei subiect este președintele PSD.

  Liviu Dragnea este suspectat că ar fi folosit bani proveniți din afaceri corupte din România la achiziția de proprietăți pe plaja din Cumbuco, la 30 de kilometri de Fortaleza, capitala statului Ceara.

  Brazilienii au inițiat ancheta după ce procurorii din România au luat legătura cu ei, în iulie anul trecut.

  Procurorul federal din Brazilia a declarat că încearcă să determine dacă Liviu Dragnea a folosit „portocale” ca să spele bani și să achiziționeze proprietăți în Brazilia.

  În portugheză, laranja, adică portocala, este termenul care desemnează interpușii, persoane băgate la înaintare de politicieni corupți sau criminali pentru a-și ascunde implicarea în diverse afaceri, mai notează Rise Project.

  Astfel, cele două „portocale” sunt Mugurel Gheorghiaș și un cetățean brazilian.

  Fostul coleg de facultate al lui Dragnea și fost acționar principal al TelDrum SA, firmă atribuită de către DNA lui Liviu Dragnea, deține o firmă braziliană pe care a folosit-o pentru a cumpăra o vilă de lux, dotată cu teren de tenis și piscină pe malul oceanului Atlantic. Alintată „Casa Grande” de Dragnea și anturajul său, vila i-a găzduit, în numeroase rânduri, pe șeful PSD, pe Costel Comana și pe alți oaspeți din România.

  A doua „portocală” anchetată de brazilieni este localnicul Cauby Cursino Campos Junior. Un fost taximetrist, care s-a îmbogățit în urma afacerilor cu românii, a semnat toate documentele tranzacțiilor braziliene derulate de Costel Comana sau Mugurel Gheorghiaș.

  Ironic, unul dintre barurile preferate de Dragnea și apropiații săi în Brazilia se numește chiar “Laranja Mecanica” (Portocala Mecanică), numit după distopia scrisă în 1962 de Anthony Burgess și ecranizată ulterior de Stanley Kubrik.

  Cererea de asistență judiciară a venit, conform procurorului federal, pe 25 iulie 2017, din partea Ministerului Public și a Poliției din România. Ea a fost procesată de Departamentul pentru Recuperarea Prejudiciilor și Cooperare Internațională care face parte din Ministerul Justiției din Brazilia și a fost trimisă mai departe către Parchetul din statul Ceara.

  Rise Project mai notează că investițiile românilor se află în localitatea Cumbuco, pe malul oceanului Atlantic, în nord estul Braziliei. Tot aici și-a investit banii și Costel Comana, milionarul brașovean care i-a băgat primul milion de euro în buzunar lui Dragnea și care s-a sinucis în toaleta unui avion care urma să aterizeze în Costa Rica în februarie 2015. Și proprietățile și firmele care au fost deținute de Comana în Brazilia se află sub lupa autorităților, în cadrul aceleiași investigații.

  sursa: digi24

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Dumnezeule mare…nu poate fi adevarat :))) Acest stalp al integritatii romanesti. :)) Probabil ca statu’ paralele a acaparat si Brazilia. In sfarsit marele codrin stefanescu poate intrezari niste luminite la capatul tunelului!

   Asa sa va ajute Dumnezo pe toti ce ati votat PSD…sa devina codrin stefanescu presedinte de partid si serban nicolae Prim-ministru.

   +1 voturi
   +1
   -1
   • pai…PDL a fost …ne-au tras-o o data…PSD sunt la a nu stiu cata oara si lumea inca ii crede! Asta e comic…orice tara trimitea la cosu’ de gunoi al istoriei ambele partide…noi facem rocade la fiecare patru ani. D’asta-mi „place” Romania…niciodata nu ne va fi bine pt ca niciodata nu ne vom da seama ca perdantii suntem noi nu ei!

    +1 voturi
    +1
    -1
     • …daaa…asta e si mai comic. Mie ce-mi place totusi e ca cei din fruntea tarii au condus cele mai sarace judete din tara de ani si ani tinandu-le in saracie iar inteligenta romanului le-a dat toata tara pe mana.

      Din decembrie 2012, de cand PSD si PNL au format USL au trecut 5 ani iar infrastructura romaneasca stagneaza…Romania PSD-ista ajungand la performanta uluitoare de 0(ZERO) km de autostrada intr-un cincinal de PUTERE ABSOLUTA pt ca guvernu’ Ciolos tot de parlamentarii PSD+ALDE+PNL a fost investit!

      In afara de gargara si confuzie nu se vede nimic in urma lor!

      +2 voturi
      +1
      -1

  Scrie un comentariu

  6 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.