Problemele reabilitării termice de pe Revoluției 26-38 pun pe fugă comercianții și întind nervii locatarilor

  de Raluca Medeleanu | 8 June 2021, 7:29 PM | Știri Arad | Topic special

  1

  Lucrările de reabilitare termică a blocului cu nr. 26-38 de pe Bulevardul Revoluției (zona Pogdoria) au început cu avânt anul trecut, în toamnă, însă acum stagnează de aproape două luni, iar întârzierile astfel create produc mare disconfort atât locatarilor, cât mai ales celor care au spații comerciale la parter și care, din lipsă de vizibilitate, pierd clientelă.

  Blocul este inclus în Proiectul „Reabilitare Termică a blocurilor din municipiul Arad – Cererea 1”, care se ridică în total la peste 12 milioane de euro, fiind realizat din fonduri europene, guvernamentale și din bugetul local, proiect care ar trebui dus la bun sfârșit în data de 31 iulie 2021. Cu toate acestea, blocul în cauză – a cărui constructor este firma Fildo Starcons SRL din Galșa – are termenul de finalizare a lucrărilor în data de 21 octombrie 2021, termen care cel mai probabil nu va fi respectat, la cum decurge șantierul. Din cunoștințele celor care lucrează în spațiile comerciale de la parter, dar și ale locatarilor, se pare că a intervenit o dispută între constructor și municipalitate cu privire la calitatea lucrărilor.

  La parterul clădirii, se găsesc (deocamdată) spații comerciale precum sediile a două bănci, magazine de haine și încălțăminte, un magazin naturist, un magazin de electronice, un magazin de bijuterii de aur și o covrigărie.

  „De aproape două luni nu se mai lucrează nimic! Sunt mai multe magazine de aici care se mută deja”, ne-a spus un vânzător de la un magazin de la parter. La fața locului, noi am identificat trei spații deja goale, date spre închiriere, și încă unul care anunță că se mută în curând (vezi galeria foto de la finalul articolului).

  Din câte am aflat, nici șantierul în sine nu decurge chiar ca la carte, întrucât o acțiune a produs mare necaz celor care locuiesc la ultimul etaj. De când s-au dat găuri la nivelul acoperișului, atunci când plouă, a început să li se prelingă apa prin tavan.

  „Am fost informați că administratoarea a chemat niște muncitori care să rezolve problema, însă modul în care a fost rezolvată numai satisfăcător nu putem spune că a fost. Au pus ceva folie înainte de penultima ploaie, iar atunci când a plouat din nou, a intrat din nou apă în casă. Asta nu doar la mine, ci la toți de la etajele superioare”, ne-a spus un locatar. Acesta ne-a spus că acum așteaptă „testul” – următoarea ploaie, căci după ce muncitorii au văzut că nu este eficientă acea folie, au înlăturat-o și au astupat cu „ceva maglavais” găurile.

  poze locatar(două imagini făcute de un locatar)

  Lucrările avansează lent. Reabilitarea termică a fost împărțită pe trei etape: fațada, acoperișul și apoi partea din spate. După cum ne-a explicat bărbatul care locuiește într-unul dintre apartamentele de la ultimul etaj, acum trebuia deja să înceapă intervenția la acoperiș, însă muncitorii nu au mai fost zăriți și nu se știe când revin din „concediu”.

  Din ce ne-au spus oamenii de acolo, se pare că întârzierile ar avea de a face cu nemulțumirea exprimată de municipalitate față de calitatea lucrărilor și a materialelor folosite. Dorind să aflăm o poziție oficială, am contactat purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Arad, care ne-a confirmat că motivul stopării lucrărilor are de a face cu verificarea calității, însă – spune purtătorul de cuvânt – e vorba de o procedură cerută de lege care se realizează de Inspectoratul de Stat în Construcții, nu de Primăria municipiului Arad. Pe de altă parte, Primăria nu avea cunoștință despre infiltrațiile de apă, cel puțin asta reiese din declarația oficială care ne-a fost trimisă în scris:

  „Lucrările de reabilitare termică a blocului situat pe Bulevardul Revoluției nr. 26-38 au ajuns în etapa de verificare a calității de către Inspectoratul de Stat în Construcții. Este o fază determinantă în procesul de execuție ce trebuie respectată în conformitate cu prevederile legale. În privința infiltrațiilor reclamate de locatarii de la ultimul nivel al blocului, se impune o verificare la fața locului înainte de a ne putea pronunța în legătură cu acest aspect”, ne-a transmis purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Arad.

  În orice caz, tot conform procedurilor legale la astfel de proiecte pe fonduri nerambursabile, dacă se va constata că materialele de construcție și modul în care au fost făcute lucrările nu sunt conforme, asta va genera noi întârzieri, întrucât constructorul va fi nevoit să refacă lucrările. Rămâne de văzut concluzia Inspectoratului de Stat în Construcții.

   

  • Citește și reportajul realizat pe tema numeroaselor exemple de reabilitări termice defectuoase din municipiul Arad: Reabilitarea termică a blocurilor din Arad – din extaz a mai rămas doar agonia locatarilor! 

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  9 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.