vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Reabilitarea termică a blocurilor din Arad – din extaz a mai rămas doar agonia locatarilor!

    de Raluca Medeleanu | 8 februarie 2018, 3:18 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

    1

    „Va trebui să-mi desființez balconul?”, „Trebuie să renunț la geamurile mele termopan și să pun altele?”, „Dacă am semnat cererea, mă mai pot răzgândi?” – mulți arădeni au o sumedenie de întrebări legate de proiectul de reabilitare termică a blocurilor din Arad atunci când se văd cu foaia pe care le-o pune sub nas administratorul și le cere o iscălitură.

    Întreaga procedură a rămas destul de în ceață pentru mulți arădeni chiar dacă programul a început deja din 2006, iar cazurile în care locatarii s-au arătat mai mult decât nemulțumiți de rezultatul final nu au fost puține și au stârnit o reală îngrijorare printre cei aflați încă pe lista de așteptare.

    Programul cu reabilitarea termică pare a fi efectiv un labirint extrem de întortocheat în care s-au tot modificat reguli pe drum, iar acum pare greu de imaginat că cineva poate înțelege întru totul ce se petrece cu el. Pentru a încerca să punem mai multă lumină asupra subiectului, am luat legătura atât cu reprezentanții Primăriei Arad cât și cu președintele Uniunii Locale a Asociațiilor de Locatari (ULAL), Dorina Lupșe.

    Trebuie să specificăm, încă de la început, că blocurile reabilitate în Arad nu sunt toate prin același program, ci prin două, amândouă dintre acestea desfășurându-se la nivel național. Primul program a început în 2006, prin care au fost incluse, potrivit Primăriei Arad,  17 blocuri care aveau să fie reabilitate cu sprijinul fondurilor guvernamentale. Programul se numea „Termoficare 2006-2015. Căldură și confort” și se realiza cu finanțare de 50% din bugetul Guvernului, 30% de la Primărie și 20% de la locatari. Așa cum era de așteptat, totul s-a derulat extrem de lent, pe de-oparte din cauza birocrației, pe de alta din cauză că Guvernul a trimis cu „țârâita” bani. Recepția la ultimul bloc din cele 17 a fost făcută abia în 2013! Așadar, șaptesprezece blocuri, reabilitate termic în patru ani.

    Următoarele blocuri intrate pe listă au „prins”, din 2007, alt doilea program, de data aceasta cu implicarea Uniunii Europene Programul Operațional (POR) 2007-2013, ulterior POR 2014-2020, iar distribuirea finanțării s-a schimbat și ea în felul următor: 60% din fonduri europene, maxim 30% de la Primărie, iar restul de minim 10% din banii locatarilor. Varianta cu finanțarea europeană prevede un scop clar: eliminarea a 40% din pierderile de căldură în blocurile construite între anii 1950-1990. Potrivit reprezentanților Primăriei Arad, prin POR 2007-2013 s-au reabilitat 26 de blocuri, iar programul POR 2014-2020 este deschis, cu termen maxim de depunere data de 28 feruarie 2018. Municipiul Arad intenționează depunerea unei cereri de finanțare care cuprinde reabilitarea termică a 10 blocuri.

    De aici a început acel val în care s-au azvârlit foarte mulți arădeni să semneze cereri pentru a se înregistra și ei pe lista cu blocurile care urmau să fie reabilitate termic. Din moment ce, de atunci, avea să fie implicată și Uniunea Europeană, asta dădea un plus de încredere că lucrurile aveau să fie făcute bine, cu cap. Nu?

    Vă reproducem o parte dintr-un comunicat de presă emis de ULAL în 2015: „Chiar dacă lucrările finanțate cu fonduri de la Guvern lasă de dorit prin calitate, cele finanțate cu fonduri europene sunt o bătaie de joc pentru care cineva trebuie să răspundă”. Și astfel avem cel mai mare semnal de alarmă în legătură cu acest proiect care, la bază, are cele mai bune intenții, dar care la noi în țară eșuează lamentabil.

    Au apărut numeroase povești, de-a lungul timpului, despre nemulțumirea locatarilor în ceea ce privește rezultatul final. Realizate la sume foarte mari, lucrările de izolare termică sunt majoritatea de o calitate extrem de proastă din pricina execuției lipsite de profesionalism a firmelor care s-au înscris și câștigat licitațiile.

    reabilitare proasta arad

    În 2015, Special Arad a scris (citește AICI) despre blocul 7 de pe strada Imașului, unde cei care se ocupau de reabilitarea imobilului au distrus, de fapt, aproape toate apartamentele, iar asta pe bani mulți! Locatarii făcuseră un calcul pe atunci și concluzionaseră că dacă ar fi fost să își reabiliteze singuri blocul, ar fi ieșit mai ieftin decât partea de 20% care le-a revenit să o plătească din totalul investiției (valoarea totală era de 445.000 de lei, din care 103.000 de lei, plătiți de proprietari). „7.000 de euro este media pe fiecare apartament a costului acestei reabilitări. Cu 7.000 de euro (de apartament, n.red.) se pun termopane – de o calitate îndoielnică -, se pune amporă izolatoare și se repară acoperișul. Nu vi se pare enorm?”, se întreba pe atunci un locatar furios.

    Amintim și de articolul din 2016, când am scris despre bătaia de joc cu care s-a reabilitat un bloc de pe 6 Vânători, descriind lucrările ca fiind „de foarte proastă calitate și pe foarte mulți bani”.

    reabilitare termica 6 vanatori

    Citește și „Reabilitarea blocurilor din Arad, lucru românesc pe bani europeni! Dar și pe o grămadă de bani ai locatarilor”

    Cel mai nou exemplu de acest fel, vine de pe strada Vaslui, unde blocul recent renovat în 2017 deja se „dezintegrează”. Ampora se desprinde pe alocuri de pe fațadă, muncitorii au montat într-un apartament un geam care era deja spart, tabla de pe acoperiș se desprinde, iar la oameni le plouă în casă. Dar cu toate acestea, ei vor fi nevoiți să plătească în rate partea lor din suma necesară acestei reabilitări „de vis”.

    strada vaslui arad

    Exemple sunt foarte multe, noi am amintit doar câteva care sunt „cireașa de pe tort”. Cu toate acestea, programul continuă, chiar dacă blocuri proaspăt finisate nu se prea văd.

    Am întrebat reprezentanții Primăriei Arad câte sesizări au fost înregistrate, de-a lungul timpului, prin care locatarii aflați în blocurile reabilitate își exprimă nemulțumirea față de calitatea lucrărilor. Răspunsul lor a fost evaziv:

    Obiecțiuni sau sesizări privind execuția au fost identificate în mai multe etape: în timpul execuției, la recepția lucrărilor, sau altele generate ca urmare a exploatării. Vă informăm că toate sesizările sau obiecțiunile au fost transmise constructorului în vederea remedierii, ținând lcont că lucrările sunt în garanție”.

    În ceea ce privește cele 10 blocuri despre care municipalitatea a spus că intenționează să le reabiliteze termic prin POR 2014-2020, președintele ULAL Arad, Dorina Lupșe, ne-a spus că ținând cont că toată suma pe care Primăria Arad a bugetat-o anul acesta, pentru acest megaprogram, acoperă doar partea de documentație, că e foarte puțin probabil să vedem vreo schelă nouă pe blocuri în decursul acestui an.

    Care sunt obligațiile proprietarilor care se „înhamă” la reabilitarea termică prin programul POR 2014-2020:

    Așa cum e firesc, pentru a beneficia de sprijinul financiar respectiv, locatarii trebuie să respecte anumite reguli. În primul rând, în momentul în care asociația de locatari hotărăște că se dorește înscrierea blocului pe acea listă de așteptare, înscrierea se poate face doar dacă jumătate plus unu dintre locatari sunt de acord. Apoi, după ce se întocmește toată documentația necesară, urmează încă un „vot” final pentru a începe lucrările, iar în acel moment, toți locatarii trebuie să își dea consimțământul. Dacă unul singur nu semnează, reabilitarea nu mai e posibilă.

    Blocurile care au părți deja reabilitate, cu autorizație de construire, li se vor scădea costurile aferente acestor lucrări, astfel că acestor proprietari li se va diminuată contribuția cu suma reprezentând valoarea pe care ar fi trebuit să o acopere proprietarul dacă ar fi fost executată lucrarea respectivă în proiect. Dacă lucrările au fost realizate însă fără autorizație de consturire, lucrările vor fi efectuate doar cu condiția demolării lucrărilor în discuție, iar în caz contrar, se retrage finanțarea.

    Și astfel de situații se pot întâmpla cu ușurință căci, de exemplu, un locatar care și-a închis balconul pentru a își lărgi camera, renunțând astfel complet la zidul dintre balcon și cameră, e puțin probabil să fie de acord să desființeze balconul închis, mai ales dacă a făcut aceste modificări fără autorizație. Pe lângă asta, cheltuielile de demolare vor fi suportate de proprietari și nu se vor include în proiect (nici în categoria cheltuielilor neeligibile).

    O altă problemă o reprezintă termopanele care, potrivit regulamentului, trebuie să aibă un standard anume, iar dacă ele nu se încadrează, trebuie obligatoriu înlocuite. Aici au intervenit de-a lungul timpului anumite neînțelegeri, căci în momentul în care muncitorii au venit să reabiliteze blocul, proprietarii – nefiind în cunoștință de cauză – au permis înlocuirea geamurilor plătite anterior din buzunarul lor, chiar dacă ceea ce aveau era net superior celor care urmau să fie montate prin programul de reabilitare termică. Deci, atenție la tipul de termopan pe care îl aveți. Pe certificatul de calitate este stipulat tipul profilului (cu 3 camere, 5 camere etc.), iar dacă acesta este în concordanță cu cerințele programului european, nu sunteți obligați să le schimbați, dacă nu doriți acest lucru.

    Întregul regulament îl puteți citi în fișierul de mai jos:

     

    (fotografiile din colajul imaginii principale sunt adunate de pe adevarul.ro, radiotimisoara.ro, newsar.ro, glsa.ro, aradon.ro, actualitatiarad.ro)

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Eu nu inteleg un lucru: Chiar nu iu verifica nimeni?! Aduca mi se pare ca si locatarii ar trebui sa anunte in secunda doi, nu sa stea pana le termina lucrarile de mantuiala. Pana la urma, e vorba de locuinta lor..
      Taiati-ţe schelele, oameni buni, cand ii vedeti ca isi bat joc de banii vostri.

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    7 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.