joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Update Problema Galei de Operă s-a rezolvat. Nu chiar cum a vrut Primăria, dar s-a rezolvat

  de Tomck@t | 30 august 2022, 4:05 PM | Administraţie | Cultură | Topic special

  0

  Recapitulare rapidă: în mijlocul lunii august, s-a lăsat cu un scandal mediatic cum primarul Bibarț nu și-ar fi imaginat că e posibil să izbucnească pentru o Gală de Operă. La trei săptămâni înainte de data programată, evenimentul tot nu a fost bugetat, solicitările Filarmonicii (organizatorul evenimentului) au fost ignorate, iar pe ultima sută de metri, când presa locală a relatat nemulțumirile arădenilor privind informația că – după toate semnele – Gala nu are cum să mai fie organizată, primarul Bibarț a dat replica: ba nu se va anula, se va face, doar că nu din bugetul local, ci din bugetul alocat de Guvern.

  Toate cele amintite mai sus pot fi citite mai pe larg aici, dar, în același timp – nu prea mai contează… pentru că Gala de operă se va organiza, totuși. Nu chiar așa cum a vrut Primăria, ci exact așa cum trebuia să facă cu mai mult timp în urmă, ca să evite și scandalul: evenimentul se finanțează, până la urmă, din bugetul local. Așa cum sugeram anterior și cum a specificat acum Bibarț în conferința de presă de azi, banii urmează să fie recuperați din cei pe care instituțiile de cultură le primesc de la Guvern (Aradul va primi în acest an 8,6 milioane lei în total, pe care le va împărți în mod egal între Filarmonică și Teatru).

  Noua rectificare bugetară a Consiliului Local Municipal suplimentează cu bani din bugetul local, printre altele, și capitolul „Cultură, recreere și religie”, unde, în baza unor solicitări trimise în luna august de Centrul Municipal de Cultură (CMCA), Teatrul Clasic „Ioan Slavici” și Filarmonica Arad, se oferă în plus 1.570.000 lei. Dintre aceștia, CMCA primește 50.000 lei, teatrul primește 740.000 lei, iar Filarmonica primește cea mai mare sumă, 780.000 lei.

  La Filarmonică, din totalul de 780.000 lei, banii urmează să fie folosiți pentru plata cheltuielilor de personal, iar 100.000 lei sunt alocați pentru organizarea evenimentului de operă Open Air.

  Pentru a aloca acești bani la rectificare atât instituțiilor de cultură menționate, cât și pentru anumite proiecte din oraș și domeniului Învățământ (792.000 lei), au fost tăiați banii puși deoparte pentru anumite studii de fezabilitate (de exemplu, SF pentru un centru SPA la Ștrandul Neptun, SF pentru amenajarea unui parc în Vlaicu etc.) și 1.300.000 lei, care erau puși deoparte pentru achiziția sistemului de securizare și închidere a platformelor gospodărești – adică a pubelelor de gunoi – din municipiu.

  Rectificarea bugetului local urmează a fi supusă votului consilierilor mâine, 31 august.

  Revenind la Gala de Operă Open Air…

  Directorul interimar al Filarmonicii, Sergiu Bacoș, a declarat pentru Special Arad că evenimentul va avea loc pe 18 septembrie, tot în Piața Reconcilierii, data fiind aleasă și astfel încât să nu coincidă cu prima ediție a unui alt eveniment, JAZZAR (9-11 septembrie).

  „Vom avea invitați de talie mondială. Vrem să organizăm o gală cum nu s-a mai văzut până acum la Arad, cu invitați și dirijori foarte cunoscuți”, ne-a spus Sergiu Bacoș.

  Legat de timpul extrem de strâns de organizare, directorul interimar ne-a declarat că se încadrează în grafic, „am conturat o echipă de lucru care se implică foarte mult, nu sunt singur, am colegi care mă ajută foarte mult în organizare”, a mai adăugat Sergiu Bacoș.

  UPDATE

  Astăzi, 31 august, consilierii locali au votat proiectul de hotărâre prin care banii pentru organizarea Galei de Operă Open Air se alocă din bugetul local, dar au votat și un amendament citit de consilierul Florin Mariș. Ajutorul guvernamental pentru instituțiile de cultură – pe care le aștepta Călin Bibarț pentru a finanța Gala de Operă – au ajuns, până la urmă (4,3 milioane lei atât pentru Teatru, cât și pentru Filarmonică), însă mecanismul de cofinanțare al Guvernului prevede că această sumă poate acoperi cheltuielile Primăriei pe segmentul cultural doar până în luna august a anului în curs.

  Practic, Primăria își „scoate” acum banii investiți în cultură în primele opt luni. După cum a explicat primarul Bibarț în ședință, Primăria Arad a alocat cca. 7 milioane de lei până în august pentru Filarmonica Arad, iar acum primește înapoi de la Guvern 4 milioane. Oricum calculăm, fiind dat retroactiv, pentru cheltuieli anterioare, ajutorul guvernamental n-a acoperit banii alocați pe ultima sută de metri pentru organizarea Gale de Operă Open Air, așa cum argumentase primarul când spunea că așteaptă banii de la Guvern pentru finanțarea evenimentului.

  Călin Bibarț chiar a menționat astăzi, în ședința CLM, că a transmis celor două instituții de cultură arădene să fie mai „cumpătate” în cheltuirea banilor publici, deoarece suplimentul financiar de la Guvern nu acoperă în totalitate fondurile. Cu alte cuvinte, Primăria ar vrea să investească în cultură doar în limita sumei pe care o poate „câștiga” înapoi de la Guvern.

  Va mai fi încă o transă de ajutor financiar guvernamental pentru instituții de cultură, bani care vor ajunge cândva la final de an.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.