sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Iubitorii de jazz din Arad și nu numai sunt așteptați în luna septembrie la prima ediție a festivalului internațional ,,JAZZAR”

  de - | 25 august 2022, 12:17 PM | Cultură | Muzică

  0

  În perioada 9 -11 septembrie, iubitorii de jazz vor avea parte de un festival internațional dedicat jazzului: JAZZAR.

  „Ne dorim ca prima ediție a acestui eveniment să devină o ocazie de a aduce împreună cunoscători dedicați ai jazz-ului, precum și publicul larg, curios și dornic să participe la un eveniment cultural de nișă. Vrem ca Jazzar să devină o stare, să aducă împreună oameni frumoși la suflet și ca de fiecare dată, în cadrul evenimentelor organizate de noi, să promovăm excelența în rândul tinerei generații”, spune Aurelian Roland Boiț, președintele asociației Europeanul, unul dintre cei căruia îi aparține inițiativa de a realiza acest proiect muzical care va contribui la revitalizarea culturală a municipiului Arad.

  Organizatorii festivalului sunt echipa Jazzar (Daniela Boiț și Petre Ionuțescu), asociația Europeanul și Remada New Life & Fun Concept, în parteneriat cu Primăria Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad, Filarmonica Arad, Vechiul Cazinou din Arad, Ibis Styles Arad, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” Arad și susținuti de sponsori locali și naționali.

  Deschiderea festivalului JAZZAR va avea loc în Sinagoga Neologă (de rit mozaic) în data de 9 septembrie, începând cu ora 20:00, cu un concert susținut de Petre Ionuțescu.

  „Arădenii sunt așteptați în număr cât mai mare să participe în acest spațiu încărcat de religie, artă și istorie, la un concert inedit de trompete și lumini realizat de cunoscutul instrumentist și compozitor de muzică jazz, Petre Ionuțescu. Un lucru mai puțin cunoscut publicului arădean și care poate fi un motiv de mândrie locală este faptul că Petre Ionuțescu este originar din Lipova și a absolvit Colegiul de Arte Sabin Drăgoi din Arad”, ne-a spus Aurelian Boit.

  În data de 10 și 11 septembrie, festivalul va continua în Parcul „Zsolt Török”, în zona din spatele Cazinoului Vechi. Intrarea la eveniment este liberă.

  În debutul fiecărei seri, organizatorii și-au propus să ofere tinerilor talentați posibilitatea de a fi promovați. Astfel, în seara de 10 septembrie, începând cu ora 19:00, va debuta pe scena festivalului JAZZAR formația Alljazzyover, o trupă de tineri talentați și entuziaști din Timișoara.

  Seara va continua cu o trupă consacrată de jazz din Ungaria, Zsolt Bende Trio, al cărei lider a absolvit celebra școală de muzică Berklee din Boston. Prima seară se va încheia cu un recital instrumental de excepție interpretat de formația Eyot Quartet din Serbia.

  Ultima zi din festival va fi un regal de muzică în care vor fi interpretate mai multe stiluri de jazz.

  În debutul serii din 11 septembrie, începând cu ora 18:30, vor urca pe scena JAZZAR Sara Gheorghe, Filip-Samuel Sebeşan și Sergiu Nădăban, o trupă de tineri arădeni talentați care vor sustine un recital instrumental de jazz.

  În continuarea, va urca pe scenă Pantam Dance & Zeyla Tomlyn (Buc/Bv) un duo consacrat din Brașov.

  O altă participare notabilă la festivalul JAZZAR din acest an va fi trupa Blazzaj, despre care organizatorii spun că va fi un spectacol de neuitat. Finalul serii și al festivalului va fi marcat de interpretarea de excepție a Irinei Sârbu & Band, Irina fiind considerată una dintre cele mai cunoscute și apreciate interprete de jazz din România.

  Ateliere în parc

  Festivalul JAZZAR fiind considerat de organizatori „o stare”, pe lângă partea muzicală a festivalului, își propune ca sâmbătă și duminică, începând cu ora 14:00, să organizeze diverse ateliere de lucru, organizate de asociații precum: Centrul de Transfuzie Sanguină Arad, Centrul de Prevenire Evaluarea și Consiliere Antidrog Arad, asociația Nevăzătorilor Arad, asociația IR33 Cetatea Aradului, Cluburile Lions din Arad, Salina Arad, asociația Madro Cigars Club Arad, cursuri de jazz-balet din partea Școlii de Balet Pas Cabriole Arad, portrete realizate de pictorul Manțoc Lucian, activități sportive etc. Pentru că starea JAZZAR presupune si un viitor mai curat și sănătos, în spațiul festivalului vor fi expuse standuri cu biciclete și autoturisme electrice. De asemenea, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” vor organiza prin intermediul studenților și elevilor voluntari ateliere de sănătate, dezvoltare personală, sculptură, pictură, muzică și pantomimă.

  Publicul va avea la dispoziție și o selecție de mâncare și băuturi, care vor fi furnizate de unul dintre partenerii acestui eveniment, anume Vechiul Cazinou.

  Organizatorii JAZZAR ne informează că prima ediție are caracterul unui proiect pilot și constituie obiectul unui protocol încheiat cu Centrul Municipal de Cultură Arad, urmând ca acesta să intre în programul evenimentelor anuale, astfel că se dorește ca festivalul să devină unul cu tradiție in Arad.

   

  — Maia Popa —

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.