vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Primul buget al Aradului pe care Călin Bibarț îl propune ca primar „plin”. Vineri aflăm câte voturi va avea în urna periculos de goală acum

    de Raluca Medeleanu | 14 aprilie 2021, 2:16 PM | Administraţie

    0

    imagine cu rol ilustrativ / Consiliul Local Municipal Arad

    După ce primarul Călin Bibarț a anunțat că pentru a face economii în bugetul orașului va face restructurări în Primărie și în instituțiile subordonate și că din cele 200 de posturi vizate majoritatea ar fi în Primărie, am luat la „puricat” tabelele din bugetele ultimilor patru ani și am descoperit că situația este de fapt invers: restructurările sunt cu precădere în instituțiile subordonate și nu în Primărie. Ne punem întrebarea, astfel: să fie vorba doar de un exercițiu de imagine?

    Mai întâi să ne amintim declarațiile primarului:

    „Într-o instituție mare cum e Primăria sunt anumite posturi care nu se pot desființa, dar la direcții (preconizăm, n.red.) o reducere de 30% la posturi de conducere, la Servicii 20%, iar la șefi birou 25%, prin comasări mai ales la servicii și birouri. Iar din posturile de execuție, la posturi ocupate, circa 200”, a spus primarul, subliniind că în această cifră sunt incluși funcționarii din Primărie și angajații Filarmonicii, Poliției Locale, Direcției de Asistență Socială ș.a.”, spunea Bibarț în 2 aprilie. „Nu vreau reduceri doar la bază, ci și la conducere, direcții, birouri”, a mai spus atunci Bibarț.

    În cadrul dezbaterii publice din 9 aprilie, unul dintre artiștii de la Filarmonică i-a atras atenția că bugetul total calculat pentru 2021 e mai mare decât în ultimii ani și l-a întrebat de ce nu se pot păstra în acest caz și fondurile de salarii la fel. Edilul a motivat că anul acesta au crescut toate cheltuielile în timp ce taxele și impozitele au rămas aceleași.

    Făcând o comparație între proiectul de Buget General de Venituri și Cheltuieli pentru anul 2021 și bugetele aprobate în 2018, 2019 și 2020 (înainte de pandemie), observăm într-adevăr la capitolul cheltuieli o creștere cu aproximativ 1 milion de lei anul acesta. Totuși, este interesant că deși primarul a dat de înțeles că cele mai multe economii salariale vor fi efectuate în cadrul Primăriei Arad și abia apoi la restul instituțiilor subordonate, făcând o simplă comparație între cifrele anilor anteriori și cele de acum, observăm că suma alocată salariilor din Primăria Arad în 2021 e mai mică doar față de cea alocată la începutul lui 2020 (înainte de pandemie), însă e mai mare față de 2019 sau de 2018, chiar dacă anul acesta nu se mai efectuează cheltuieli în natură, ci doar cele în bani și contribuțiile.

    Pe de altă parte, fiecare instituție subordonată înregistrează cheltuieli salariale mai mici față de anii anteriori, lucru observat mai ales cele de cultură. Fruntașa, așa cum am arătat și într-un alt articol, este Filarmonica Arad care are cheltuielile reduse cu 60%. Dar observăm tăieri și la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad de circa 1 milion de lei, ba chiar și la Centrul Municipal de Cultură unde se taie circa 300.000 lei, deși despre instituția cea din urmă e important de menționat că cei mai mulți bani cheltuiți sunt în general nu cu salariile, ci cu proiectele culturale costisitoare, publicarea diferitelor cărți, finanțarea diferitelor asociații, finanțări despre care întregul oraș vorbește că sunt de cele mai multe ori câștigate „cu dedicație”. Noi ne punem fireasca întrebare: de ce nu se taie din aceste cheltuieli, de exemplu, în loc să reducă personalul și așa aflat la limita funcționării în alte instituții?

    Pe surse, am am aflat că la toate formațiunile, inclusiv PNL, care au consilieri în CLM, sunt discuții legate de buget și că, deocamdată, balanța votului este aplecată (repetăm, la toate partidele) pe partea cu „NU AȘA”. Astfel, votul de vineri devine cu adevărat important pentru Călin Bibarț, cel care și-a pus semnătură pe propunerea de Buget, pentru prima oară în calitate oficială de primar al Aradului.

    Mai jos puteți studia comparativ sumele la care s-au ridicat cheltuielile salariale în 2018, 2019, 2020 (înainte de pandemie), respectiv cele planificate pentru 2021. Menționăm că am folosit în fiecare caz datele aprobate în primul document votat în CLM, înainte de rectificări.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.