Primăria Arad vrea să dea bine pe tema angajaţilor: ne-a trimis propriul calcul





Primăria Arad a reacționat, în seara publicării articolului „Primăria Arad, în topul Vestului la angajați. Cu 9 posturi în plus faţă de Primăria Oradea, cu 114 mai multe decât în Primăria Timișoara”, printr-un alt calcul decât cel făcut de noi, care nu contestă neapărat datele din materialul nostru, ci vine să facă altfel de comparaţii, din care instituţia iese bine.
Precizăm pentru cititorii noștri că datele din cele trei organigrame care au făcut obiectul materialului nostru şi care au stat la baza alcătuirii topului privind angajaţii din cele trei instituţii, au fost luate de pe siteurile celor trei primării și le puteți parcurge și dvs. AICI ARAD, AICI ORADEA și AICI TIMIŞOARA.
Primăria susține, însă, că altfel trebuia să ne uităm la organigrame. În calculul făcut ca să iasă bine, instituţia precizează din start că „În analiza comparativă asumată de către publicația dumneavoastră este posibil să fi omis, intenționat sau nu”, câteva aspecte. Iar primul la care face referire e faptul că „Numărul de posturi vacante în cadrul Primăriei Arad este de 85”.
Indicăm cititorilor faptul că numărul posturilor vacante nu se regăsește trecute în organigrama Primăriei Arad, așa că ne-a fost imposibil să le omitem. În fapt, numărul posturilor vacante nu este trecut în nicio organigramă din cele trei care au făcut obiectul materialului nostru, fapt pentru care nu am făcut nicio precizare cu privire la acestea.
Primăria Arad își taie posturile vacante și iese bine
Primăria merge mai departe pe ideea posturilor vacante și insistă: „Ceea ce înseamnă că administrația arădeană are un număr total de 564 de angajați”, plusând chiar: „Cu această corectură, Primăria Arad are cu 76 posturi mai puține ca Primăria Oradea”.
Calculul Primăriei Arad este făcut însă fără a socoti că, așa cum în organigrama sa sunt incluse, fără a fi indicate, şi posturi vacante, este mai mult ca sigur că şi în organigrama Primăriei Oradea situaţia este identică. Primăria şi-a tăiat sigură, în calculul trimis nouă, posturile vacante din organigramă, operaţie care nu a fost făcută şi în organigrama Primăriei Oradea. Ca atare, calculul reprezentanții municipalității arădene riscă să fie unul eronat, dar e un calcul în care Primăria Arad iese mai bine decât Primăria Oradea.
Cifrele făcute publice de noi în materialul căruia Primăria Arad îi aduce acum precizări sunt cele cuprinse chiar de către instituții pe paginile lor și votate în cadrul unor hotărâri de consiliu. Potrivit organigramelor publicate pe siteurilor lor oficiale, Primăria Arad are cu 9 mai multe posturi decât Primăria Oradea.
La momentul la care vom primi date și de la celelalte două primării, vom redacta un material cu numărul posturilor vacante în fiecare din cele trei primării.
Timișoara, serviciile cu personalitate juridică și organigramele lor
În varianta de calcul trimisă redacției Special Arad, primăria trece mai apoi de la comparația cu organigrama municipalității din Oradea la cea cu Timișoara:
„Primăria Municipiului Arad are în directa subordine a sa Direcția Venituri și Direcția Generală Poliția Locală care se regăsesc în totalul numărului de 649 de posturi ale Primăriei (din care 564 ocupate). La Timișoara, Direcția Fiscală (141 posturi) și Direcția Generală Poliția Locală (338 posturi) au personalitate juridică, ceea ce înseamnă că cele 479 posturi nu se regăsesc în totalul personalului Primăriei Timișoara, pe care l-ați menționat în articol”.
Reamintim cititorilor că în materialul publicat de noi nu am făcut referire la structura exactă a primăriei, ci la numărul total de posturi dedicate funcționarilor publici și personalului contractual din aparatul de specialitate al primarului, adică numărul indicat în organigramele votate de consiliile locale.
Direcția Fiscală a Municipiului Timișoara este o structură cu personalitate juridică și are propria sa organigramă (vezi AICI) , ca de altfel şi Direcţia Generală a Poliţiei Locale Timişoara (vezi AICI).
Rămânând tot în această zonă, nici Direcția de Asistență Socială Arad, spre exemplu, nu a fost luată de Primăria Arad în calcul când a vorbit de organigrama sa şi nu am luat-o nici noi, fiind tot o structură cu personalitate juridică şi cu organigramă distinctă de cea a aparatului de specialitate al primarului (vezi AICI).
Dar, în calculul propriu, municipalitatea arădeană merge pe logica sa și nu pe actele la care facem noi referire și indică: „Cu aceste direcții luate în considerare, comparând organigramele celor două primării, rezultatul ar arăta așa: Primăria Arad are un număr total de 649 posturi (considerând posturile vacante pe care le-ați omis inițial), din care, 564 ocupate. Numărul total de posturi în Primăria Timișoara: 1014.
Prin urmare Primăria Arad are cu 450 de posturi mai puține decât Primăria Timișoara, nu cu 114 în plus, cum ați menționat în articol”.
Pornind de la paginile oficiale ale celor trei instituţii, comparând organigramele aparatului de specialitate al primarului, clasamentul rămâne cel prezentat de noi în materialul „Primăria Arad, în topul Vestului la angajați. Cu 9 posturi în plus faţă de Primăria Oradea, cu 114 mai multe decât în Primăria Timișoara”.
Aradul, cele mai puține servicii, cei mai puţini angajaţi?
Este posibil, însă, ca Primăria Arad să aibă, adunând toate celelalte direcţii şi servicii de interes public cu personalitate juridică din subordine, cei mai puţini angajaţi, comparativ cu celelalte primării, dar aceste date nu au făcut obiectul articolului nostru.
E posibil ca Primăria Arad să fie pe ultimul loc în topul angajaţilor dacă luăm în calcul toate structurile ce ţin de municipiu, în condiţiile în care, de pildă, în grija Primăriei Timişoara se află 13 alte servicii şi instituţii cu personalitate juridică, de interes local, în timp ce Primăria Arad are doar 7.
În aceste cazuri, nu mai vorbim însă de câteva sute de angajaţii din subordinea directă a primăriei, ci de mii de angajaţi subordonaţi instituţiilor. Numărul total al posturilor aprobate la nivel de ordonator principal de credite pentru Primăria Arad este de 1349, potrivit hotărârii 581/2023.
Vom reveni pe viitor cu un material legat de aceste cifre, de serviciile şi instituţiile din subordine, de eficienţa lor.
„Avem printre cele mai puține posturi în general și printre cele mai puține posturi ocupate”
Revenind la poziția trimisă nouă, Primăria Arad adaugă apoi faptul că „Ne rezumăm doar la aceste simple comparații, fără a avea în vedere și alte posturi și instituții care se regăsesc în subordinea altor consilii locale, care pot face obiectul unor analize”.
În final se precizează faptul că „Politica de resurse umane a Primăriei Arad a urmărit economisirea resurselor financiare, limitarea nivelului salarial al angajaților, neacordarea de sporuri, reducerea graduală a numărului de angajați, desființarea personalității juridice a unor instituții de subordonare locală, limitarea numărului de angajări. Avem printre cele mai puține posturi în general și printre cele mai puține posturi ocupate, printre cele mai puține funcții de conducere de director și director adjunct”. Și faptul că „Primăria Arad are 5 posturi de conducere vacante: 2 director executiv și 3 șef serviciu.
Apreciem publicarea clarificărilor mai sus menționate și vă stăm la dispoziție pentru informații suplimentare!”
Mai jos puteţi citi calculul Primăriei Arad:
Cele 29 -30 de zile de răbdare
Am decis să publicăm acum ceea ce ne-a trimis Primăria Arad fără a lăsa să treacă, așa cum ne permite legea, mai multe zile, cu toate că am fi vrut să intrăm în măruntaiele răspunsului. (Reamintim cititorilor că un drept la replică al Primăriei Arad remis nouă a conţinut anul trecut date care ar fi putut induce în eroare cititorul, așa cum ați putut citi AICI.).
Am refuzat, însă, să procedăm așa cum face instituția atunci când solicităm, pe legea liberului acces la informații publice, date și informații. Informaţii care sunt de multe ori la îndemâna executivului ne sunt livrate la 29 sau 30 de zile de la solicitarea noastră, adică la limita termenul limită oferit de lege. De cele mai multe ori când interesul public s-a pierdut deja pe acel subiect.
Citește mai multe:
Cresc salariile angajaților din Primăria Arad. Pentru unii mai mult, pentru alții mai puțin…
Comentariile portalului
Nu am negat acceleraționismul și nici nu.mi-am propus să "lupt" cu el. Pur și simplu, deocamdată nu m-a convins. Da, bine ziceți, să mai așteptăm
Da, este o întrebare cu sens. Dar în toate direcțiile. Una este istoria și cu totul alta modul în care propaganda și ideologia se folosesc ulterior de ea. Și (...)
D-le Marginean. Ar trebui sa asteptam macar un an sa vedem cum e cu accelerationismul asta care de fapt este tendinta specifica globalistilor schwabisti de la WEF si nici Musk (...)