marþi, 18 martie, 2025

Special Arad Logo

    Primăria Arad vrea să dea bine pe tema angajaţilor: ne-a trimis propriul calcul

    de Adriana Barbu | 25 ianuarie 2025, 11:15 AM | Administraţie | Știri Arad | Topic special

    11

    Primăria Arad a reacționat, în seara publicării articolului „Primăria Arad, în topul Vestului la angajați. Cu 9 posturi în plus faţă de Primăria Oradea, cu 114 mai multe decât în Primăria Timișoara”, printr-un alt calcul decât cel făcut de noi, care nu contestă neapărat datele din materialul nostru, ci vine să facă altfel de comparaţii, din care instituţia iese bine.

    Precizăm pentru cititorii noștri că datele din cele trei organigrame care au făcut obiectul materialului nostru şi care au stat la baza alcătuirii topului privind angajaţii din cele trei instituţii, au fost luate de pe siteurile celor trei primării și le puteți parcurge și dvs. AICI ARAD, AICI ORADEA și AICI TIMIŞOARA.

    Primăria susține, însă, că altfel trebuia să ne uităm la organigrame.  În calculul făcut  ca să iasă bine, instituţia precizează din start că „În analiza comparativă asumată de către publicația dumneavoastră este posibil să fi omis, intenționat sau nu”, câteva aspecte. Iar primul la care face referire e faptul că „Numărul de posturi vacante în cadrul Primăriei Arad este de 85”.

    Indicăm cititorilor faptul că numărul posturilor vacante nu se regăsește trecute în organigrama Primăriei Arad, așa că ne-a fost imposibil să le omitem. În fapt, numărul posturilor vacante nu este trecut în nicio organigramă din cele trei care au făcut obiectul materialului nostru, fapt pentru care nu am făcut nicio precizare cu privire la acestea.

    Primăria Arad, în topul Vestului la angajați. Cu 9 posturi în plus faţă de Primăria Oradea, cu 114 mai multe decât în Primăria Timișoara

    Primăria Arad își taie posturile vacante și iese bine

    Primăria merge mai departe pe ideea posturilor vacante și insistă: „Ceea ce înseamnă că administrația arădeană are un număr total de 564 de angajați”, plusând chiar: „Cu această corectură, Primăria Arad are cu 76 posturi mai puține ca Primăria Oradea”.

    Calculul Primăriei Arad este făcut însă fără a socoti că, așa cum în organigrama sa sunt incluse, fără a fi indicate, şi posturi vacante, este mai mult ca sigur că şi în organigrama Primăriei Oradea situaţia este identică. Primăria şi-a tăiat sigură, în calculul trimis nouă, posturile vacante din organigramă, operaţie care nu a fost făcută şi în organigrama Primăriei Oradea. Ca atare, calculul reprezentanții municipalității arădene riscă să fie unul eronat, dar e un calcul în care Primăria Arad iese mai bine decât Primăria Oradea.

    Cifrele făcute publice de noi în materialul căruia Primăria Arad îi aduce acum precizări sunt cele cuprinse chiar de către instituții pe paginile lor și votate în cadrul unor hotărâri de consiliu. Potrivit organigramelor publicate pe siteurilor lor oficiale, Primăria Arad are cu 9 mai multe posturi decât Primăria Oradea.

    La momentul la care vom primi date și de la celelalte două primării, vom redacta un material cu numărul posturilor vacante în fiecare din cele trei primării.

    Timișoara, serviciile cu personalitate juridică și organigramele lor

    În varianta de calcul trimisă redacției Special Arad, primăria trece mai apoi de la comparația cu organigrama municipalității din Oradea la cea cu Timișoara:

    „Primăria Municipiului Arad are în directa subordine a sa Direcția Venituri și Direcția Generală Poliția Locală care se regăsesc în totalul numărului de 649 de posturi ale Primăriei (din care 564 ocupate). La Timișoara, Direcția Fiscală (141 posturi) și Direcția Generală Poliția Locală (338 posturi) au personalitate juridică, ceea ce înseamnă că cele 479 posturi nu se regăsesc în totalul personalului Primăriei Timișoara, pe care l-ați menționat în articol”.

    Reamintim cititorilor că în materialul publicat de noi nu am făcut referire la structura exactă a primăriei, ci la numărul total de posturi dedicate funcționarilor publici și personalului contractual din aparatul de specialitate al primarului, adică numărul indicat în organigramele votate de consiliile locale.

    Direcția Fiscală a Municipiului Timișoara este o structură cu personalitate juridică și are propria sa organigramă (vezi AICI) , ca de altfel şi Direcţia Generală a Poliţiei Locale Timişoara (vezi AICI).

    Rămânând tot în această zonă, nici Direcția de Asistență Socială Arad, spre exemplu, nu a fost luată de Primăria Arad în calcul când a vorbit de organigrama sa şi nu am luat-o nici noi, fiind tot o structură cu personalitate juridică şi cu organigramă distinctă de cea a aparatului de specialitate al primarului (vezi AICI).

    Dar, în calculul propriu, municipalitatea arădeană merge pe logica sa și nu pe actele la care facem noi referire și indică: „Cu aceste direcții luate în considerare, comparând organigramele celor două primării, rezultatul ar arăta așa: Primăria Arad are un număr total de 649 posturi (considerând posturile vacante pe care le-ați omis inițial), din care, 564 ocupate. Numărul total de posturi în Primăria Timișoara: 1014.
    Prin urmare Primăria Arad are cu 450 de posturi mai puține decât Primăria Timișoara, nu cu 114 în plus, cum ați menționat în articol”.

    Pornind de la paginile oficiale ale celor trei instituţii, comparând organigramele aparatului de specialitate al primarului, clasamentul  rămâne cel prezentat de noi în materialul „Primăria Arad, în topul Vestului la angajați. Cu 9 posturi în plus faţă de Primăria Oradea, cu 114 mai multe decât în Primăria Timișoara”.

    Aradul, cele mai puține servicii, cei mai puţini angajaţi?

    Este posibil, însă, ca Primăria Arad să aibă, adunând toate celelalte direcţii şi servicii de interes public cu personalitate juridică din subordine, cei mai puţini angajaţi, comparativ cu celelalte primării, dar aceste date nu au făcut obiectul articolului nostru.

    E posibil ca Primăria Arad să fie pe ultimul loc în topul angajaţilor dacă luăm în calcul toate structurile ce ţin de municipiu, în condiţiile în care, de pildă, în grija Primăriei Timişoara se află 13 alte servicii şi instituţii cu personalitate juridică, de interes local, în timp ce Primăria Arad are doar 7.

    În aceste cazuri, nu mai vorbim însă de câteva sute de angajaţii din subordinea directă a primăriei, ci de mii de angajaţi subordonaţi instituţiilor. Numărul total al posturilor aprobate la nivel de ordonator principal de credite pentru Primăria Arad este de 1349, potrivit hotărârii 581/2023.

    Vom reveni pe viitor cu un material legat de aceste cifre, de serviciile şi instituţiile din subordine, de eficienţa lor.

    „Avem printre cele mai puține posturi în general și printre cele mai puține posturi ocupate”

    Revenind la poziția trimisă nouă, Primăria Arad adaugă apoi faptul că „Ne rezumăm doar la aceste simple comparații, fără a avea în vedere și alte posturi și instituții care se regăsesc în subordinea altor consilii locale, care pot face obiectul unor analize”.

    În final se precizează faptul că „Politica de resurse umane a Primăriei Arad a urmărit economisirea resurselor financiare, limitarea nivelului salarial al angajaților, neacordarea de sporuri, reducerea graduală a numărului de angajați, desființarea personalității juridice a unor instituții de subordonare locală, limitarea numărului de angajări. Avem printre cele mai puține posturi în general și printre cele mai puține posturi ocupate, printre cele mai puține funcții de conducere de director și director adjunct”. Și faptul că „Primăria Arad are 5 posturi de conducere vacante: 2 director executiv și 3 șef serviciu.
    Apreciem publicarea clarificărilor mai sus menționate și vă stăm la dispoziție pentru informații suplimentare!”

    Mai jos puteţi citi calculul Primăriei Arad: 

    Cele 29 -30 de zile de răbdare

    Am decis să publicăm acum ceea ce ne-a trimis Primăria Arad fără a lăsa să treacă, așa cum ne permite legea, mai multe zile, cu toate că am fi vrut să intrăm în măruntaiele răspunsului. (Reamintim cititorilor că un drept la replică al Primăriei Arad remis nouă a conţinut anul trecut date care ar fi putut induce în eroare cititorul, așa cum ați putut citi AICI.).

    Am refuzat, însă, să procedăm așa cum face instituția atunci când solicităm, pe legea liberului acces la informații publice, date și informații. Informaţii care sunt de multe ori la îndemâna executivului  ne sunt livrate la 29 sau 30 de zile de la solicitarea noastră, adică la limita termenul limită oferit de lege. De cele mai multe ori când interesul public s-a pierdut deja pe acel subiect.

    Citește mai multe:

    Cresc salariile angajaților din Primăria Arad. Pentru unii mai mult, pentru alții mai puțin…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Ca de obicei functionarii primariei raaspund cum v-or ei , de ex. Departamentul Asociatii de proprietari daca le dai mura-n gura cu problemele legate de administrare raspund cu totul alceva . Cea mai grava problema este ce se intampla cu banii Asociatiilor de proprietari din Arad , U.L.A.L. ca cenzor a REFUZAT un raspuns direct la fel si Primaria ARAD cu toate ca am prezentat extrase de cont bancare pe sase luni ei mi-au trimis raspuns cu ultima luna , practic tin spatele firmei de administrare de peste drum de U.L.A.L. . Daca tot avem o lege a persoanelor cu handicap sa fie defintiv pt. ce mai avem nevoie de atatia angajati la Asistenta sociala sau departamente care nu tin spatele privatilor .

      +17 voturi
      +1
      -1
    2. Întîmplător am dat peste acest dialog și, cu toată considerația, trebuie să remarc două lucruri și anume faptul că doamna ziaristă încearcă „să dreagă busuiocul” ascunzîndu-se în spatele unor date pe care admite chiar ea că le-a luat dintr-o sursă neactualizată, iar mai apoi „o scaldă” în treaba aia cu timpul… Domnilor ziariști, e foarte bine că încercați să informați publicul despre nereguli, dar ca să nu ieșiți „în offside” ar fi bine să fiți profesioniști nu amatori! Asta așa, ca o părere chiar din afară, la propriu și la figurat, chiar dacă e posibil să nu fie publicată…

      --25 voturi
      +1
      -1
    3. Am fost acum circa 1 an la registratura primăriei ptr un lucru banal ( publicitate stradală-site-ul e varza pentru a afla anumite info
      -8 ghișee, 6 angajați 1 solicitant + eu
      5 angajați erau pe telefoane. M-am dus la o doamna în vârstă , o știam că lucrează de multi ani la primărie, zic că ea sigur știe să îmi răspunda
      Ce credeți…. A dat 2 telefoane… Nu știa nimeni ce trebuie sa fac sa pun un banner stradal… Să fac cerere.
      Jalnic. Iau banii degeaba mulți angajați. E că și cum ți-ar baga mana in buzunar să-si ia ei salariul. În frunte cu primarul…
      Știe oare ce are in gradina acest Bibart?

      +22 voturi
      +1
      -1
    4. Arad, o comuna cu tramvai.Atat.Aradul in afara de Palatul Cultural, Teatrul Ioan Slavici si echipa UTA nu are absolut nimic.Nici Zoo, nici gradina botanica, nici patinoar functional, nici bazin olimpic functional, nici sala polivalenta pentru competitii sportive de nivel cat decat decent, nici acvariu, nici planetariu.Efectiv Aradul este un loc in care poposesti o noapte inainte de a iesi din Romania spre vest.Strandul a ajuns o batjocora, gastronomie zero, malluri de nivel submediu, spital judetean cu grad mic de incredere, statiunea Moneasa in paragina, Baile Lipova inexistente.Va spune un aradean in varsta de 61 de ani, nascut si crescut in Arad, cu parinti nascuti in Micalaca si Gai.

      +30 voturi
      +1
      -1
    5. …adevărul ,că Aradul.meu iubit,s a transformat intr o halta geriatrie,pentru mulți,(90%)restul o duc bine , făcând „mișmașuri”prin colturile întunecate ale primăriei ,unde nu i vede nimeni,și nici nu deranjează cu munca pe nimeni,din păcate nu suntem capabili sa alegem corect pe cine trebuie,tot timpul ne lăsăm influențați de prietenii care o duc bine,și mai trag un mandatar..in care ei uita de restul,pe vremuri tot Aradul era UN prieten,pe unde te uiți,nu sunt bugete,nu este alocat pentru infrastructura,pentru renovări,înlocuiri etc….pai mai tăiați pe la finanțe și primărie ,și rămân bani …”deci noua pulimii nu ne a rămas decât să „sacrificam nește mici cu sare ,dumineca la obor….

      +6 voturi
      +1
      -1
    6. @Grațian
      Când în fruntea urbei e ales un pădurar, iar ceilalți aleși sunt după același calapod, nu vom putea evolua ca comunitate, în păduri și pe coclauri nu este nevoie de instituțiile și celelalte oaze de cultură și cunoaștere.
      Incultura edilului șef da’ și a celorlați reiese din felul în care tratează castorii și ciorile…

      +10 voturi
      +1
      -1
    7. Daca il intrebi pe hot de ce fura,el va raspunde ca nu fura,ci isi face dreptate. Daca am lua activitatea primariei raportat la nr. locuitorilor din aria de competenta,la problematica comunitatii,raportat la alte primarii din tara(oarecum similare),probabil vom vedea ca Aradul e in frunte…la incompetenta,indolenta,slaba comunicare cetateneasca si altele;in schimb,la solitaire,cred ca stam bine.

      +6 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    4 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.