miercuri, 28 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Previziunile astrale despre 2023 și ale noastre despre facturi, foamete și fomiștii aleși

  de Valer Mărginean | 3 ianuarie 2023, 8:26 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  0

  (foto: www.dcnews.ro)

  Finalul de an i-a găsit în plină activitate mai ales pe astrologi și pe primari. De la Neti Protv și Urania, la primarul general al Bucureștiului și în general primarului Aradului, toți au fost cu treabă multă la sfârșit de an cu previziunile astrale. Desigur, fiecare cu a lui: astrologii cu predicțiile, primarii cu brazii, târgurile, concertele și alte cheltuieli aducătoare de bucurie și în buzunarele cui trebuie.

  Astrologii ne asigură că 2023 va fi un an bun, „înflăcărat și plin de pasiune”, care ne va îngădui să țintim spre tot felul de culmi și să ne apropiem de împlinirea unor visuri. Va fi, așadar, un an care va mulțumi cam pe toată lumea. Mai ales pe cei născuți în zodia Leu care vor da lovitura la capitolul bani, dar și pentru cei din Berbec cărora le va merge bine nu doar financiar, ci în toate cele pentru că 2023 va fi anul lor.

  Taurii vor avea o grămadă de oportunități, mai ales după 16 mai, ziua lor norocoasă din acest an și așa mai departe. Dintre toți însă, cei născuți în Fecioară par a fi aleșii zodiacului, dacă nu cumva și ai multor comunități, pentru ei 2023 va fi „un an profitabil pentru activități conexe, pentru bani din surse alternative, un an solicitant din punct de vedere al relațiilor”. Nu-i așa că pare un extras dintr-un „document programatic” al oricărui cetățean din România care trăiește din votul cetățenilor? Și totuși, vă asigur că este extras dintr-o previziune pentru 2023 din life.ro…

  Chiar dacă suntem mai puțin aplecați spre studiul astrelor și a capacității lor de a ne influența destinul, prin urmare mai puțin spre deloc avizați să facem previziuni astrale, vom încerca să ghicim ce ne așteaptă în anul ce tocmai a început. Mai ales că unele semne venite dinspre guvern, bănci și furnizori de utilitîți ne ajută să identificăm indiciile care ne îndreptățesc să susținem că 2023 va fi unul dintre cei mai dificili ani din ultimii, poate, 30.

  Va fi, probabil, anul în care ne vom întâlni față-n față cu perspectiva foametei. Cel puțin în prima jumătate a anului, facturile pentru încălzire (gaze, lemne sau altele), curent și apă vor tăia pur și simplu din rația de mâncare a multor români, iar cine crede că va fi altfel, este rugat să vină cu argumente după luna martie. Și să nu uităm că la acestea se adaugă alte cheltuieli obligatorii pentru mulți, cum ar fi cele cu medicamentele – prescrise de parcă medicii ar avea o normă de îndeplinit (de preț, de cantitate).

  Din păcate, nu putem avea așteptări dinspre cei care ne conduc. Pandemia și criza ce-a urmat declanșării războiului din Ucraina a scos în evidență o tristă realitate: în cea mai grea perioadă din ultimele decenii, România are cea mai incapabilă clasă politică, la toate nivelurile și cele mai slabe instituții ale statului. Poate este și cea mai coruptă, nu doar cea mai incompetentă, deși n-aș băga mâna-n foc pentru a scoate dintre tăciuni meritele celorlalte generații de politicieni într-ale corupției.

  În fond, trebuie să fim corecți și să le recunoaștem celor trecuți extraordinarele abilități în inițierea și, apoi, consolidarea regulilor și structurilor corupției, care le permit actualilor să facă doar muncă de perfecționare.

  Nu putem avea așteptări de la aleșii noștri (să nu uităm, sunt ai noștri, noi i-am ales, nu ni i-au impus alții, ca după război) și pentru că în 2023 vor avea alte preocupări. Traiul nostru în condiții de criză va fi printre ultimele preocupări ale lor în acest an cu adevărat hotărâtor pentru ei. 2023 va fi anul în care lupta internă din partide se va da la baionetă, în joc fiind pozițiile în ierarhia internă a fiecărui partid, care oferă, dacă nu puterea de decizie, măcar siguranța unui loc eligibil la alegerile din anul viitor. În acest an se vor face și săniile și căruțele pentru alegeri, activitate ce nu are nicio legătură cu electoratul. Ce legătură ar putea avea alegătorii arădeni cu lupta dintre Falcă și Cionca pentru nominalizarea candidatului PNL la primăria Aradului?

  Sau cea dintre Fifor și Falcă pentru candidatul PSD la aceași primărie? – desigur, dacă Falcă va pierde bătălia internă, Fifor se va bate singur și astfel va ajuta, iarăși, PNL, dar asta deja-i altă discuție. Vremea pomenilor electorale va veni abia către sfârșitul anului, dar mai ales în 2024, așa că nu ne interesează acum. Revenind la lupta internă, să mai spunem că 2023 va aduce, foarte probabil, schimbări în arhitectura managarială a unor partide, exclus UDMR. În această idee, astrograma PNL Arad, cu cele două „astre” aflate pentru prima dată în conjuncție, sugerează că jocul de glezne pe care-l face președintele CJA, Iustin Cionca (Leu), nu este de bun augur pentru europarlamentarul Gheorghe Falcă (inginer de drumuri). Nici pentru Călin Bibarț (Fecioară), cel pentru care lupta internă și alegerile locale pot lămuri singura dilemă identitară ce i se poate alătura: stea căzătoare sau iluzie optică?

  Și, trecând drumul, se aude că, dacă ar fi înțelept, Mihai Fifor (Taur) n-ar dormi liniștit. Dacă nu pentru altceva, măcar pentru dorința conducerii centrale a PSD ca la Arad să iasă din eclipsă și să lumineze electoral măcar cât inexistentul (deocamdată) AUR…

  Tot 2023 va fi și anul în care primarii în funcție vor arunca cu banii în tot felul de investiții, care mai de care mai aiuristice, mai nefolositoare, doar pentru a atrage atenția asupra hărniciei lor. Ocazie cu care, desigur, vor și pune de-o parte (sau de alta, depinde unde-i buzunarul contului) câte ceva din bănuții plătiți pentru investiții. Unii, mai puțini, alții – cu mai multe mandate la activ, deci mai obișnuiți cu astfel de practici sau pur și simplu nesătui ori fomiști –, mai mulți. Evident, aceste investiții nu au nicio legătură cu nevoile reale ale colectivităților (cu puține excepții), ci numai și numai cu nevoile primarilor (de imagine, de bani, de ce-o mai pica). Despre implicarea Consiliului Județean în finanțarea acestor investiții, vom mai vorbi.

  Totuși, s-ar putea ca aroganța cu care își vor bate joc de banii publici și de cetățeni în acest an hotărâtor să fie de bun augur. Pentru că, să nu uităm, în 2024 vor vota și tinerii pentru care „întinarea mărețelor valori comuniste”, cum spunea Iliescu, nu înseamnă absolut nimic, tineri fără inhibiții, care își vor aminti de rigiditatea și căpcăunismul unora dintre primari – cum ar fi cel din Pecica, Peti (Scorpion), care nu-i lasă în parcuri după înserare, cam la vremea la care mai merge el „în control” vizavi de Forum și care ține sub lacăt terenurile de sport.

  Vor vota tinerii care, spre deosebire de părinții și bunicii lor nu sunt sensibili la „a furat dar a și făcut” sau „altul mai bun nu avem”, tineri care vor avea curajul să spună „a furat destul” sau „și ăsta a fost necunoscut la început, deci să vină altul”.

  Să fie, oare, numai o dorință, nu o previziune? Vom vedea, dar la anul, când vor fi alegerile. Până atunci, să fim sănătoși și să vedem cum va fi acest 2023 în care, conform previziunilor astrale, procurorii DNA se simt bine, puternici și au energie. Au un an foarte bun din punct de vedere profesional.

   

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.