sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Mai mulți artiști au fost premiați la Bienala Internațională Meeting Point, evenimentul nr.1 de artă al Aradului

    de Raluca Medeleanu | 11 noiembrie 2023, 10:47 AM | Cultură | Recomandările editorilor

    0

    Bienala Internațională de Artă Meeting Point, ajunsă la ediția a 9-a, a devenit pe departe evenimentul de referință la Arad, atunci când vine vorba de arte plastice. Un număr de 180 artiști, pictori, sculptori, graficieni, au participat la această ediție, atât din țară, cât și din străinătate. Dintre aceștia, așa cum e tradiția, unii au plecat acasă cu premii.

    Vernisajul expoziției a avut loc vineri seara, la Galeria Delta, deși expoziția depășește acest spațiu, lucrările fiind expuse și la Galeria Alfa, cât și în holul Teatrului Clasic „Ioan Slavici”.

    Începută cu prima ediție în 2005, Bienala de la Arad continuă să fie un punct de referință pentru mișcarea artei la nivel național, dar și internațional, bucurându-se în continuare de o bună colaborare mai ales cu orașul Pécs din Ungaria.

    „Sunt 18 ani de când am pus la cale împreună cu partenerul nostru de la Pécs o bienală internațională în centre culturale altele decât capitalele țărilor respective și cei care au participat la organizare au fost din Ungaria – orașul Pécs, din Croația – orașul Osijek, din Cehia – orașul Plzeň și Aradul. Începutul a fost furtunos, au participat enorm de mulți artiști, expoziția pleca după aceea în celelalte orașe, dar după 4 ani de zile s-a diluat entuziasmul și a rămas ca organizator principal Aradul, prin filiala arădeană a Uniunea Artiștilor Plastici, împreună cu municipalitatea.

    Dar iată că încă mai vin din prietenii noștri, și aș menționa pe pictorul Marcel Lupșe de la Bistrița, mă bucur mult că a reușit să ajungă, aș vrea să-l salut și pe Arany Sándor, șeful artiștilor din Szeged, fostul decan al facultății de artă din Szeged, din cadrul Universității în perioada când eram eu decan la facultatea de artă din Timișoara, atunci având și schimburi de profesori și evenimente comune, și acolo, și la Timișoara și aici, la Arad, și mă bucur că a venit împreună cu Molnar Sandor și suntem din nou împreună aici. De asemenea, din Serbia, a venit Iovan Blat, la fel, cu el avem o colaborare specială în Serbia și, iată, a ajuns din nou la noi.”, a spus președintele UAP Arad, Dumitru Șerban.

    Artiștii care au participat cu lucrări la bienala din acest an provin din România, Italia, Ungaria, Serbia, Israel, Germania, Franța și Polonia, în total fiind 180 de artiști, dintre care unii au trimis câte o lucrare, alții au „forțat” nota regulamentului, trimițând câte două lucrări.

    bienala internationala de arta meeting point arad editia 2023 11

    Curatorul expoziției a fost Adriana Oprea (foto mijloc), critic de artă de la Muzeul Național de Artă Contemporană a României, de origine arădeancă. Directorul de proiect a fost Anamaria Șerban, alături de comisarii Adrian Sandu (pe partea de grafică), Laurian Popa (pe partea de pictură) și Cosmin Moldovan (pe partea de sculptură).

    Artiștii premiați la Bienala Internațională Meeting Point

    La partea de premiere, președintele juriului a fost rector prof.univ.dr. Eugen Savinescu de la Universitatea de Artă din Cluj Napoca, prezent și el la vernisaj, iar juriul a fost compus din Adriana Oprea, Adrian Sandu, Ioan Kett Groza, Laurian Popa, Cosmin Moldovan și Dumitru Șerban.

    Premiul pentru debut a fost acordat artistului Luca Popa.

    Premiul Muzeului de Artă a fost acordat artistului Massimo Pompeo din Italia.

    Premiul Asociației PAO-AEP a fost acordat artistei Ștefania Jakab-Chirca.

    Premiul Facultății de Design a fost acordat artistului Iosif Stroia.

    Premiul Special UAP Arad a fost acordat artistului  Blat Jovan.

    Premiul pentru sculptură, oferit de UAP România, a fost acordat artistului Vlad Berte.

    Premiul pentru pictură, oferit de UAP România, a fost acordat artistei Daniela Constantin.

    Premiul pentru grafică, oferit de UAP România, a fost acordat artistei Liliana Tofan.

    De asemenea, au fost acordate și patru premii de excelență „Opera Omnia”, pentru următorii: Constantin Răducan (Timișoara), Gheorghe Mosorescu (Brăila), Arany Sándor (Szeged) și Marcel Lupșe (Bistrița).

    Premiile prieteniei

    Pentru a își exprima aprecierea pentru susținerea de care au dat dovadă de-a lungul timpului în organizarea evenimentelor de artă ale UAP Arad, președintele filialei arădene le-a înmânat câte un premiu al prieteniei consilierului local Levente Bognár și directoarei CMCA Daniela Pădurean Andreica. De altfel, trebuie menționat că în afară de cei doi niciun alt reprezentant al autorităților locale nu a onorat cu prezența  vernisajul.

    „Despre Levente Bognár aș putea spune că a fost susținătorul nostru pe parcursul acestor ani și a făcut această intermediere, în special cu Ungaria, și foarte multe evenimente de la noi au fost prezentate publicului din Pécs, unde a fost cea mai formidabilă sală de expunere pe care am văzut-o, nu avem nicăieri în România, și sper ca toți de acolo să aibă succes în continuare și să le rămână spațiul, că aveau și ei probleme. Iar cu doamna Dana Adreica, șeful Centrului Cultural Municipal Arad, avem o veche, veche colaborare, a venit alături de noi încă de la început și mai mult, cu mulți ani înainte, căci activitatea noastră s-a evidențiat pe o perioadă lungă de timp”, a spus Dumitru Șerban.

    Expoziția rămâne deschisă publicului până pe 3 ianuarie 2024.

     

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.