sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Vernisajul Bienalei Arad Meeting Point și premierea celui mai apreciat pictor, sculptor, respectiv grafician

    de Raluca Medeleanu | 12 noiembrie 2021, 1:00 PM | Cultură | Recomandările editorilor

    0

    Aflată la cea de-a șaisprezecea organizare, Bienala Internațională de Artă „Meeting Point” Arad este deja un tradițional punct de referință pentru a observa direcțiile în care se îndreaptă arta plastică, în toate formele sale: pictură, sculptură, grafică. Ediția din 2021 s-a desfășurat în mai multe locuri din oraș, aducând laolaltă creațiile artiștilor din Cluj, Iași, București, Timișoara, Arad, dar și din străinătate (Ungaria, Olanda, Emiratele Arabe, Germania, Italia și Polonia). În total 250 de participanți și-au expus lucrările în Sala Ovidiu Maitec a Muzeului de Artă, în Galeria de artă „Alfa”, în Galeria Națională de artă „Delta”, respectiv Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad. Vernisajul Bienalei s-a desfășurat la Galeria „Delta”, în prezența președintelui filialei Arad a UAP Dumitru Șerban, a prof.univ. Camil Mihăescu și a consilierului Levente Bognar.

    „A fost o selecție foarte grea. S-au adunat peste 200 de lucrări, iar echipa care a lucrat și pe care doresc să o scot în evidență este formată din comisarii Adrian Sandu, Laurian Popa și Anamaria Șerban, pe lângă ei omul de bază fiind doamna Maria Furnea, a fost omul care a tras greul din punct de vedere al administrării acestui eveniment și nu i-a fost ușor. Evenimentul este finanțat de Centrul Municipal de Cultură Arad, Primăria Arad, UAP din România și UAP Arad, căci premiații vor primi și bani. Astăzi vom oferi titlurile, premiile…”, a spus Dumitru Șerban, sculptor, președintele Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Arad.

    Camil Mihăescu, decan al Facultății de Arte din Timișoara, a luat și el cuvântul, notând că la expoziție au participat foarte mulți foști studenți, despre care Dumitru Șerban (fost decan la aceeași facultate) a observat că devin din ce în ce mai buni.

    „Este o onoare pentru mine că am fost invitat la această expoziție cu tradiție. Ca să mă leg de o afirmație a domnului Șerban, schimbându-se structurile și politica, anumite colaborări s-au schimbat, dar vreau să vă spun că indiferent de rupturile sociale, Timișoara și Aradul nu vor putea fi îndepărtate, orașele noastre sunt împreună, au fost împreună și vor sta împreună în timp. Suntem apropiați și nu cred că aș putea face o disjuncție sau o separație între artiștii timișoreni și cei din Arad. Știm foarte bine că există o comunicare foarte bună între noi. Meeting Point nu este o expoziție, ci e o confluență de gândire, de expresie plastică, de comunicare vizuală și o expresie a unei identități artistice foarte clare. Avem o minunată întâlnire a unor artiști reprezentați din toate secțiile artelor vizuale, de înalt nivel, care probabil s-a distilat pe baza experienței a peste 16 ani. Foarte inspirat acest titlu, Meeting point este într-adevăr esența acestui eveniment de amploare. Însă nu e vorba de un punct („point”) ci a devenit o sferă: avem expoziție aici, avem expoziție în cealaltă galerie, la muzeu… este o sferă a întâlnirilor, a congruențelor și trebuie să stăm împreună, nu fiecare în atelierul nostru separat, pentru că împreună suntem mai puternici și putem merge mai departe, putem duce arta în locuri în care poate nu ne-am gândit”, a spus prof. univ. dr. Camil Mihăescu.

    În cadrul concursului nu au fost incluși toți participanții, mulți dintre aceștia având rol de „invitați speciali”,nominalizările și câștigătorii fiind stabiliți de un juriu compus din președintele Dumitru Șerban, respectiv comisarii expozițiilor Adrian Sandu, Laurian Popa și Anamaria Șerban.

    Premiile acordate în cadrul evenimentului au fost după cum urmează:

    Premiul pentru grafică: Ovidiu Batista

    Premiul pentru sculptură: Adrian Uncruț

    Premiul pentru pictură: Matei Păcurar

    Premiul pentru debut: Emanuela Hritcu

    Premiul de excelență: Cătălin Balescu și Remus Rotaru

    Premii speciale Filiala Arad: Diana Serghiuță și Luminița Penișoara.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.