Participare masivă la Arad Biennial „Meeting Point” 2019 | Foto

  de [email protected] | 3 November 2019, 5:28 PM | Cultură | Topic special

  0

  Pentru a șaptea oară în ultimii 14 ani, vineri seară (1 noiembrie), Galeria de Artă Delta a fost cel mai important punct de întâlnire pentru arădenii iubitori de artă plastică, pentru artiștii membri UAP și nu numai. Aici a avut loc vernisajul Bienalei Internaționale de artă „Meeting Point”, în cadrul căreia au fost prezentate 250 de lucrări semnate de 173 de artiști veniți atât din Arad și alte orașe din România, cât și din Italia, Franța, Olanda, Germania, Ungaria, Republica Moldova și India. Pe lângă Galeria Delta, exponatele de pictură, grafică, sculptură și fotografie din cadrul Bienalei pot fi găsite, de asemenea, în Galeria de artă Alfa și în mezaninul Sălii Regele Ferdinand din incinta Palatului Administrativ.

  „La a șaptea ediție s-a întâmplat un fenomen deosebit, în sensul că participarea a fost una incredibil de mare. S-au prezentat 250 de artiști, dintre care au fost selectați în jur de 180. Am fost nevoiți să le spunem artiștilor care au trimis câte două lucrări să aleagă o singură piesă, pentru că nu aveam atât spațiu la dispoziție pe cât ne-am fi dorit. Cetatea Aradului cred că ar fi cea mai bună soluție, pentru că această creștere care s-a produs în ultimii ani se va tripla în viitor și va aduna la Arad un număr mult mai mare de artiști”, a spus la deschiderea expoziției Dumitru Șerban, Președintele Uniunii Artiștilor Plastici – filiala Arad.

  La evenimentul de deschidere au fost invitați Președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, prof. Petru Lucaci, criticul și istoricul de artă Adrian Guță și scriitorul, criticul și istoricul literar prof. Bogdan Lefter.

  Șapte artiști au fost premiați în patru categorii (grafică, pictură, sculptură și debut), după cum urmează:

  – Premiul la secțiunea „grafică”: Adrian Chira și Ioan Horvath Bugnariu
  – Premiul la secțiunea „pictură”: Oana Pop și Alin Heres
  – Premiul la secțiunea „sculptură”: Anamaria Șerban și Michael Wieczorek
  – Premiul pentru debut: Linda Barkasz

  De asemenea, artistul arădean Onisim Colta (cel care, alături de Dumitru Șerban, a fost inițiatorul Bienalei „Meeting Point” în anul 2005) a fost distins cu titlul onorific „Profesor emerit” de către Universitatea „Aurel Vlaicu”, prin decanul Facultății de Design, prof. univ. dr. Claudiu Ionescu.

  Tot în cursul aceleiași zi, Președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, prof. Petru Lucaci a fost distins și el la UAV cu titlul onorific „Doctor Honoris Causa”.

  Bienala Internațională de artă „Meeting Point” rămâne deschisă publicului până în data de 31 ianuarie 2020 la Galeria Delta, la Galeria Alfa și în mezaninul Sălii Regele Ferdinand.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.