Premieră medicală la Timișoara. Operație complexă la inimă, făcută de medici unui copilaș de 1 an





Operație realizată în premieră națională la Timișoara. Medicii au făcut o ablație prin radiofrecvență unui băiețel de numai 1 an și 4 luni, într-un spital privat din oraș, notează Opiniatimisoarei.ro.
Tahicardie paroxistică supraventriculară este boala de care sufereă încă de la naștere pacientul. Afecțiunea este una deosebit de periculoasă, putând avea consecințe fatale. Pulsul micuțului ajungea în perioadele de criză și la 200 de bătăi pe minut, în repaus. Tahicardia a evoluat până la momentul în care nu mai putea fi ținută sub control cu ajutorul medicamentelor. În timpul unor asemenea crize repetate, tensiunea scade, creierul nu este suficient de bine oxigenat și există riscul ca celelalte organele să cedeze. De asemenea, se poate instala o cardiomiopatie dilatativă (lărgirea exagerată a camerelor inimii) și în permanență se poate produce sindromul morții subite.
Primele semne ale bolii au apărut în urma cu un an, când, la un control, medicii au descoperit că micuțul avea un puls de 280 de bătăi pe minut.
„Toate structurile la o asemenea vârstă sunt extrem de mici. Inima este puțin mai mare decat o prună, iar vasele extrem de fragile. Trebuie folosite sonde de ablație extrem de subțiri. Trebuie să simți presiunea pe care o faci asupra inimii, deoarece atriul drept, unde am dat ablația prin radiofrecvență, este foarte subțire și poți oricând să perforezi inima și să ajungi dincolo. Cu atât mai mult cu cât copilul a fost „anticoagulat” pentru a nu se forma cheaguri în inimă, acolo unde se face intervenția. Este o ablație de mare finețe, iar în acest caz, ablația înseamnă viață. Altfel, copilul ar fi avut șanse puține de supraviețuire în timp”, spune dr. Gabriel Ivanica – medic primar cardiolog – specialist electrofiziologie cardiacă.
Citește mai mult pe Opinia Timisoarei.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)